Közélet

Újraszentelték a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templomot + FOTÓK

Újraszentelték a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templomot + FOTÓK

2012. szeptember 29., szombat
Újraszentelték a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templomot + FOTÓK

Újraszentelte Hódmezővásárhely görögkeleti templomát a felújítást követően Lukijan Pantelic budai szerb ortodox püspök szombaton.

"Az, hogy az Isten Anyja tiszteletére emelt templom újra eredeti fényében ragyoghat, nemcsak a vásárhelyiek, az ortodox közösség számára ünnep, hanem mindenkinek, aki ezt a várost szereti" - fogalmazott a püspök. A magyar állam, amely bővelkedik a lelki és kulturális élet gyöngyszemeiben, Isten e hajlékának újraszentelésével újabb értékkel gyarapodott – mondta

Lukijan Pantelic

. A püspök a templom felújításához nyújtott segítségért átadta

Lázár János

államtitkárnak, Hódmezővásárhely korábbi polgármesterének az Irinje szerb pátriárka által odaítélt Milutin király érdemrendet.

Balog Zoltán

, az Emberi Erőforrások Misztériumának vezetője az újraszentelés előtti köszöntőjében hangsúlyozta, Magyarország, a magyarság jövője "elképzelhetetlen anélkül a vallásos érték és kincs nélkül, melyet egyházaink hordoznak, ezért fontos, hogy nemcsak múltunk, hanem jövőnk részei is". Az isteni rend, az erkölcsi parancs örök, a helyzet, az életünk, a politika változik - folytatta a tárcavezető, aki szerint az ortodox közösségek szempontjából kedvezően változott a politika. Az ortodox egyházak elfoglalták méltó helyüket azon egyházak között, melyek megjelenítik Magyarország történelmi folytonosságát és spirituális értékeit. Az elsőként elismert egyházak között ott van a görög, a szerb, a bolgár és az orosz ortodox egyház – hívta fel a figyelmet a miniszter. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kifejtette: Hódmezővásárhely közössége a templom felújításával igyekszik visszaadni valamit abból a szeretetből, megbecsülésből és munkából, melyet annak idején görög barátai hoztak a városba. Az egyházközséget egykor tucatnyi görög nyelvterületről érkezett család alapította, hozzájuk csatlakoztak a XVIII. és XIX. században azok szerbek és románok, akik szintén fontos szerepet játszottak Hódmezővásárhely építésében. A történelmi idők azonban elsodorták ezt a közösséget – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A politikus jelezte, azt kívánja, hogy az ortodox templom - az önkormányzat által felújított hódmezővásárhelyi zsinagógához hasonlóan – újra betölthesse vallási feladatát. Hódmezővásárhely késő barokk, copf stílusú ortodox templomát 1792-ben emelték. A város egyik legszebb műemlékének felújítása tavaly kezdődött el a 4,2 milliárd forintos összköltségvetésű Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs program részeként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.