Közélet

Szeged utcáit is behálózza a Google Street View?

Szeged utcáit is behálózza a Google Street View?

2012. szeptember 20., csütörtök
Szeged utcáit is behálózza a Google Street View?

Gyimesi László tanácsnok önálló indítványban javasolja a közgyűlésnek, foglaljon állást arról, hogy Szeged városa – az adatvédelmi útmutatások maximális betartása mellett – kapcsolódni kíván a Google Street View szolgáltatáshoz.

A SZEGEDma.hu már ez év januárban felfedezte a csongrádi megyeszékhelyen

a Google autóját.

Feltételeztük, hogy a cég a Street View (Utcakép) szolgáltatásának bővítésén dolgozik, Magyarországot (s azon belül Szegedet is) rendszerének részévé tenné. A néhány évvel ezelőtt útjára indított alkalmazás (mely az USA mellett többek között már Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Belgiumban is működik) révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyszíneit tekinthetik meg első személyű nézetből, utcaszinten, 360 fokos panorámafényképek segítségével. Az érintettek ekkor

közleményben cáfoltak

, mondván: csak az úgynevezett Google Térkép fejlesztése érdekében fotóznak, gyűjtenek térképészeti információkat, utcaneveket, közlekedési jelzéseket.

Már nem csak térkép, hanem fénykép e táj...

Két legyet egy csapásra? – tehetjük föl a kérdést most szeptember közepén. Az ügy újabb állomásához (fogalmazzunk úgy: fordulatához) érkeztünk el ugyanis, mikor a szegedi közgyűlés már arról formálhat véleményt, hogy a város kapcsolódjon-e a Street Viewhoz. Miközben még jogi hercehurca folyik a Google, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság között az új szolgáltatás megindítását illetően, a hatóság elnöke szerint az Utcakép rendszerhez szükséges magyarországi (beleértve minden bizonnyal: szegedi) fotózást a cég már elvégezte... Hol is tart most az ügy? Nos, az említett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke,

Péterfalvi Attila

szeptember 5-én levélben kereste meg Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatát, melyben a Google Inc. amerikai székhelyű vállalkozás „Google Street View” szolgáltatásának szegedi alkalmazásáról kérte ki annak véleményét. Az elnök részletezi, az utóbbi időben milyen egyeztetések folytak eddig az adatvédelmi ombudsman, illetve a hatóság és a cég között annak érdekében, hogy biztosított legyen az állampolgárok személyes adatainak, magánszférájának teljes körű védelme. A felvételek elkészítésével és feldolgozásával kapcsolatosan megszületett magyar szakmai állásfoglalás kilenc pontjából nyolcat már elfogadott a Google, mely egyébként – írja Péterfalvi Attila – „az idei év során a fényképezést az ország területén elvégezte” (!). Jogi vita zajlik még egy pontban, a cég egyelőre nem ért egyet azon kitétellel, mely szerint „a felvételek nyilvánosságra hozatala előtt is lehetőséget kell nyújtani az érintetteknek, hogy a megjelölt helyen készült felvétel (akár személyről, járműről, ingatlanról) nyilvánosságra hozatala ellen tiltakozhassanak”. Jelenleg is folynak az egyeztetések a helyzet jogszerű rendezéséről, mielőtt az Utcakép szolgáltatás magyarországi bevezetése megtörténne. Az elnök a Street View társadalmi elfogadottságát kívánja felmérni álláspontjának kialakításakor, ezért kereste meg az egyes önkormányzatokat.

Gyimesi: Turisztikai szempontból fontos eligazodási pont

Botka László

(MSZP) polgármester Péterfalvi Attila levelét kézhez véve a városkép- és környezetvédelmi bizottsághoz delegálta tovább a kérdést. A

Szentistványi István

(LMP) vezette testület szeptember 19-i ülésén tárgyalt erről, ám nem tudott érdemben dönteni, viszont a jövő héten ismét foglalkozni kíván a témával, minden szóba jöhető szempont mérlegelése érdekében.

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) városfejlesztési és külügyi tanácsnok azonban már most önálló indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy Szeged városa – az adatvédelmi útmutatások maximális betartása mellett – kapcsolódjon a Google Street View szolgáltatáshoz. A SZEGEDma.hu-nak meg is indokolta, mi motiválta. „Álláspontom szerint a szóban forgó alkalmazás ma már tájékozódási és turisztikai szempontból is fontos eligazodási pont a világban, éppen ezért kívánatos, hogy Szeged városa is megtalálható legyen azon. Fentiekre tekintettel javaslom, hogy a közgyűlés szeptember 28-i ülésén határozatban mondja ki: egyetért Szeged városának a Google Street View szolgáltatására történő bevezetésével” – fogalmazott a tanácsnok. Gyimesi László ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy – tekintettel az esetlegesen felmerülő adatvédelmi problémákra – a közgyűlés ezen határozatában jelentse ki: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság útmutatásainak betartása mellett javasolja a szolgáltatás bevezetését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.