Közélet

Szeged újjáépítői visszatértek a városházára + FOTÓK

Szeged újjáépítői visszatértek a városházára + FOTÓK

2012. szeptember 13., csütörtök
Szeged újjáépítői visszatértek a városházára + FOTÓK

A város reformkori építészetében, a Szegedet elpusztító 1879-es árvízi védekezésben és a település újjáépítésében fontos szerepet játszó személyek, Vedres István, Pulz Lajos és Lechner Lajos arcmásai kerültek letétbe restaurálás után a szegedi városházára.

Újabb múzeumi portrék díszítik a szegedi városháza

Lechner Lajosról

elnevezett tanácskozótermét. 2009-ben, a várost sújtó árvíz 130. évfordulóján

Roskovics Ignác

: Szeged szebb lesz, mint volt... és

Greguss Imre

: Árvízkép című képével állítottak emléket a tragédiának, Lechner Lajos nevét is ekkor kapta a tanácskozóterem. Az árvízi megemlékezés zárásaként három, újjáépítésben kiemelkedő szerepet vállalt személy portréja került a terembe csütörtök délelőtt.

Pulz Lajos

, Lechner Lajos és

Vedres István

képét

Szabó Tamás

, a Móra Ferenc Múzeum főrestaurátora mutatta be. A festmények – mint az elmúlt években kihelyezett korábbi polgármesteri arcképek, a nagyárvízi mentésben és az újjáépítésben közreműködők portréi, valamint a helyi és országos notabilitásokat ábrázoló képek – egykor adományként érkeztek a múzeumba vagy a város megrendelésére készültek. A most átvett különleges és egyedi portrék azonban még sosem díszítették a széképület termeit.

A nagyközönség is megtekintheti az alkotásokat

Pulz Lajos altábornagy katonáival hősies védekezést irányított az 1879-es árvíz idején, bizonyos források szerint halálát is egy itt összeszedett betegség okozta 1881-ben. Portréját Füleki József festőművész készítette 1892-ben. Lechner Lajosról Hodina István festőművész készített portrét, az építészmérnök tervezte és vezényelte le az árvíz után romba döntött város újjáépítésének munkálatait. A harmadik alkotást, Vedres István portréját Vastag János készítette el - korábban Vastagh Sándor János 1832-ben festett munkájának tulajdonították, a restaurálás során derült ki, hogy a család egy addig ismeretlen tagja készítette. Vedrest Bálint Sándor "a városnak egyik legérdemesebb fiaként" említette, 35 éven át volt a város főmérnöke, legjelentősebb műve a régi városháza, melynek sorsát szintén az árvíz pecsételte meg. A közgyűjtemény egykori igazgatója, Trogmayer Ottó még a kilencvenes évek közepén jóváhagyta, majd Zombori István 2009-ben folytatta a kezdeményezés megvalósítását, hogy a múzeumi raktárak helyett az eredeti helyükön vagy galériaenteriőrben mutassák be a festményeket. Az évek során így több tucatnyi rangos alkotást kapott meg tartós letétként a város. Az idei évben a múzeum vezetése ezt a törekvést fejezte be a képgaléria teljessé tételével – közölte a restaurátorművész. A képek a városháza két – Tisza Lajosról és Lechner Lajosról elnevezett – bizottsági termét díszítik, itt láthatják mindennapi munkájuk során a közhivatalnokok, tárgyaláskor a képviselők, különleges alkalmakkor pedig a nagyközönség is. A festményeket a Kulturális örökség Napok alkalmából vasárnap bárki megtekintheti, az érdeklődők ekkor nem csupán a bizottsági termekbe pillanthatnak be, kinyílik előttük a polgármesteri dolgozószoba, az óratorony, és a díszterem ajtaja is. 10 és 17 óra között ötven perces sétán ismerkedhetnek meg az épülettel az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.