Írjon nekünk

Közélet

Öt év után ismét vár a szegedi Rock Klub + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Rock Klub igenis él és zakatol, szombaton nyitják hivatalosan a harminckettedik évadot, öt év kihagyás után. Egy dokumentumfilmmel idézik fel a múltat, de lesz mini Gőzerő és Lábhal Trió koncert, s a régi klubszokást, a közös jammelést sem maradhat el.

Gőzerő, Volvox, Nyers, Nevergreen, EzGáz, PRT – csak néhány azok közül a zenekarok közül, akik rendszeres fellépői voltak a Rock Klubnak. Azt is érdemes tudni, hogy az 1990-es évek elején rendezett Ki mit tud? tehetségkutató országos döntőjébe bejutott mindhárom zenekar szegedi volt.
„A műfajok közül a rockzene képes egyedülálló módon arra, hogy közös teret adjon a tizenéves és az ötvenes éveikben járó rockereknek” – fogalmazta meg a klubot működtető egyesület vezetője, Vadász János, vajon miért is létezhet a Városi Rock Klub több mint három évtizede.

„Ezt a 32 évet át is kell élni, s olyan dolgokat kell csinálni, ami előrevetíti, hogy folytatható tovább, és mindig meg is lehet tölteni tartalommal. Azért tudunk 32 éve működni, mert mindig fontos volt az emberek számára, hogy underground helyen is megszólaljanak olyan zenék, amelyek közelebb állnak a zenei valósághoz és az emberek szívéhez, mint a média által sulykolt úgymond kötelező zene” – jelentette ki Szurdi Zsolt, akinek a neve nemcsak a Gőzerő zenekarral, hanem a klubbal is összeforrt. „Ez egy egész más főzelék, mint amit a nagyobb konyhák nyújtanak” – szerinte ez a titok, hiszen mindig lesznek olyan amatőr rock zenekarok, akik szívesen megmutatnák magukat. De nemcsak a zenében élt és működött a klub, sokan más művészeti ágakban tevékenykedtek, többek között festők és szobrászok kiállításainak adtak teret, de voltak jazzműsorok, filozófiai estek is, vagyis számtalan olyan program, ami nem közvetlen kötődött a rockzenéhez.

Vadász János, a Szegedi Ifjúsági Egyesület (SIE) elnöke elmondta, az új évad programjainak összeállításánál követik azt a 32 év alatt jól bevált, megszokott gyakorlatot, hogy mindenkinek lehetőséget adnak, míg a SIE feladata, hogy közönséget toborozzanak a bandáknak. Új ötletekkel is készülnek, például olyan családokat keresnek meg, ahol a szülő és a gyermek együtt játszik, nekik szerveznek tehetségkutatót. „Beszélgetős esteket is tervezünk, havonta 2-3 alkalommal, tárgyalunk olimpikonokkal, illetve a Szegedi Biológia Kutatóközpont kutatóit is meg szeretnék meghívni. Az SZBK nyitott erre, hiszen ez hidat jelent a fiatalok és a kutatók között, és az egyetem is nyitott ilyen típusú beszélgetésekre” – részletezte Vadász János. Emlékeket is várnak a régmúltból, fotókat, írásokat, bármit, amit bedigitalizálnak, lemásolnak, s elhelyezik a klubban.

A Rock Klub – ahová gyorsételeket és frissensülteket is rendelhetnek hamarosan a vendégek – minden nap 17 órakor nyit, s hétköznaponként kettőig, míg hétvégén hajnalig tart nyitva. Vadász János hangsúlyozta, fontos tudni, hogy a klub minden rendezvénye ingyenes.

A szeptember 29-ei, szombat esti évadnyitón is felelevenítik a mögöttük álló 32 esztendőt, egy tizenhét évvel ezelőtti dokumentumfilmet fognak levetíteni, mely egyedülálló kordokumentumként rögzíti a Városi Rock Klub történetét. A vetítés után Pleskonics András beszélget Szurdi Zsolttal a Rock Klub dolgairól, valamint Révész Zsolttal és Trabalka Istvánnal, a film készítőivel. Természetesen a zene sem hiányozhat a klub nyitórendezvényéről, fellép a Gőzerő, és a zenekar tagjaiból verbuválódott Lábhal Trió is bemutatkozik stíluskavalkádjával. Ha akad jelentkező, akkor felelevenítenek egy régi klubszokást, jammelésre is várják zenészeket.

Gazdaság

Jövőre elkezdődhet a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója kormányzati támogatással

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bölcsődefelújítást is tervez az önkormányzat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Átlagosan harminc százalékkal nő a bölcsődei szakdolgozók bére 2021-re

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az emelés két lépésben történik.

Tovább olvasom

Közélet

Szegedről érkezett Cardiffba Gareth Bale és Ryan Giggs tolmácsa

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeghalmi Zsolt évek óta járja a világot, hol dolgozni, hol tanítani, hol pedig a szerelem miatt megy külföldre. A 32 éves szegedi fiatalember az utóbbi hetekben legtöbbször dolgozni repült valahova, ráadásul a munkájának köszönhetően a sport nagyágyúinak szavait tolmácsolhatta magyarra.

Tovább olvasom

Aktuál