Közélet

Nevelőszülők jelentkezését várja a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány

Nevelőszülők jelentkezését várja a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány

2012. szeptember 27., csütörtök
Nevelőszülők jelentkezését várja a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója és az ÁGOTA Alapítvány a közelmúltban indította el azt az integrációs programsorozatát, melynek célja, hogy minél több gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal, szerető és gondoskodó, befogadó családra találjon.

Az

„állami gondozottak”

családba fogadásának és a nevelőszülői hivatásvállalásnak részleteiről kérdeztük

Kothencz Jánost

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi főigazgatóját, az ÁGOTA Alapítvány elnökét.

- Mért döntöttek úgy, hogy itt Szegeden még nagyobb hangsúlyt fektetnek a nevelőszülők toborzására?

- Mindenekelőtt azért, mert minden gyermeknek alapvetően családban van a helye. Így van ez azok esetében is, akik sajnálatos körülményeik folytán a gyermekvédelmi szakellátás intézményeibe, azaz gyermek- és lakásotthonokba kerültek. Természetesen ezek a gyermekotthonok is a teljes körű otthont nyújtó ellátás részei, azonban azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a személyre szabottabb törődést és a hatékonyabb gondoskodást azért mégis csak a család képes leghitelesebben szolgálni. A gyermekvédelmi szakellátásban gyakran hangzik el az a kifejezés, hogy

„családias légkört”

kell nyújtani a gyermekeknek. Nos, ezt a családias légkört leginkább maga a család képes biztosítani. Ezért szorgalmazzuk az örökbe fogadásokat, és ezért döntöttünk úgy, hogy még inkább hangsúlyt fektetünk a nevelőszülői hivatásvállalás fontosságára. Ennek következtében Csongrád megyében (

és ez alól Szeged sem kivétel

) egyre több gyermek kerülhet szerető, gondoskodó családba.

- Mért éri meg nevelőszülőnek lenni, és mennyire támogatja ebben a fenntartó a jelentkező családokat?

- Elsősorban azért éri meg, mert ennek folytán tanúi lehetünk annak a csodának, ahogyan a bizalmában, és kötődéseiben megtépázott, megsebzett gyermek kivirágzik, és gyógyulni kezd abban a szeretetben és biztonságban, amit a befogadó és gondoskodó szülő adni képes neki. Nagyon sokszor tapasztalom társadalmunkban, hogy amikor a családból kiemelt gyermekekről hallunk, gyakran megtorpanunk a szánakozás és sajnálat szintjén. Különböző alkalmak során jótékonykodunk, és hangzatos kijelentéseket fogalmazunk meg a szolidaritásról és együttérzésről. Én úgy gondolom, egyszerűbb inkább hazavinni a gyermekeket és szeretetben gondoskodni róluk, mint csupán arról beszélni, hogy mennyire nehéz és hányattatott sors jutott nekik. Azok a szegedi családok, aki úgy döntenek, hogy vállalnak nevelőszülői gondoskodásban ilyen gyermekeket, maguk is látni fogják, hogy mennyire értékesek és jóravalóak a csemetéink, és azt is megtapasztalhatják majd, hogy semmilyen különbség nincs a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és a családok saját gyermekei közt. Ugyanolyan szeretetreméltó és tehetséges emberpalánták ők, mint bárki saját gyermeke. Ugyanúgy vágynak a törődésre és elfogadásra. Ugyanolyan elevenek és talpraesettek, csibészek és szeretnivalók, mint bárki más saját gyermeke vagy unokája, vagy mint amilyenek mi magunk is voltunk gyermek- és fiatalkorunkban, még ha erre sokszor nem is szívesen emlékezünk vissza, amikor nevelünk. Semmiben sem térnek el ezek a gyermekek bármely más szegedi állampolgártól. Az egyetlen, amiben több nehézségük van, az az elszenvedett hátrányuk. Mert olyan körülményeket éltek meg, ami miatt nem maradhattak a vér szerinti családjaikban. Ez kétségtelenül sok fájdalommal jár az ő esetükben is, hiszen sérült a bizalomképük, és ezalatt az önbizalmukat is értem. Többen, a ránk bízott gyermekek közül nagyon mély kiszolgáltatottságban éltek hosszú éveken át. Fontos megjegyeznem, hogy a családból kiemelt fiatalokkal való törődés nem nélkülözheti a terapeutikus, vagyis a gyógyító attitűdöt. Már csak emiatt is sürgető, hogy a gyógyulásuk szempontjából is hasznosabb, családi légkört biztosíthassunk számukra. Ami a fenntartó és az állam hozzájárulását illeti, alapvetően emberi és szakmai segítséget tudunk nyújtani mindazoknak, akik vállalják a nevelőszülői hivatást. Ugyanakkor az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően minden olyan anyagi és támogató intézkedést rendelkezésre bocsátunk, mely segítheti a családokat abban, hogy a gyermekek igényeinek és szükségleteinek legmegfelelőbb színvonalú ellátását legyenek képesek biztosítani. Ez alapján a nevelőszülők munkáját nevelőszülői tanácsadó segíti, aki 3 hetenkénti rendszeres családlátogatásai alkalmával segíti a gyermekek ellátását, gondozását, valamint igyekszik megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat. A nevelőszülő, díjazásban is részesül, melynek összetevői a következők:

egészséges gyermek esetében: - nevelőszülői díj: 18.000 forint/gyermek, - nevelési díj: 34.200 forint/gyermek, - külön ellátmány: 8.550 forint/gyermek.

A Nevelőszülő díjazása, egészségében károsodott vagy tanulásában akadályozott, ill. 3 év alatti gyermek esetében:

- nevelőszülői díj: 18.000 forint/gyermek, - nevelési díj: 39.900 forint/gyermek, - külön ellátmány: 9.975 forint/gyermek.

Természetesen a fentieken túl a gyermek részére jár még a családi pótlék és az árvasági ellátás is, ez utóbbi nyilván akkor, amennyiben az sajnálatos módon indokolt. Mindezeken felül, un. elhelyezéskori ruházati ellátmányt is biztosítunk. A törvényi szabályozás értelmében a hagyományosnak tekinthető nevelőszülő, saját gyermekét is beleértve 4 gyermeket nevelhet saját háztartásában. Arra nézve nem szívesen vonnék átlagot, hogy egy nevelőszülő összesen milyen mértékű anyagi hozzájárulást kaphat az általa gondozott gyermekek után, hiszen ezt befolyásolja, hogy hány gyermeket és milyen szükségletűeket gondoz. 100.000 Ft-tól 300.000 Ft-ig, igen széles a skálája annak az anyagi ráfordíthatóságnak, melyet a gondozott gyermekek szükségleteire el lehet, és el is kell költeni. Talán mondanom sem kell, a jelenleg is aktív nevelőszülőink áldozatvállalása semmilyen összefüggésben nincs az anyagi támogatással. Ezt a hivatást nem lehet pénzért vállalni, és nincs is annyi pénz a világon, amiben kifejezhető volna ennek a szolgálatnak a fontossága. Minden család, ahol gyermekünk van, komoly áldozatokat vállal és életre szóló hivatásaként éli meg a gyermekek nevelését és gondozását. Ennek öröméért érdemes, és éri meg ezt az utat választani.

- Milyen feltételei vannak a jelentkezésnek? Szegeden sokan élnek lakótelepi házakban. Ők szintén vállalhatnak gyermeket?

- Természetesen igen. Sokszor felteszik a kérdést, hogy kik és milyen feltételekkel vállalhatnak gyermeket. Nyilván vannak olyan jogszabályi feltételek, amelyeken nem lehet és nem is szabad átlépni, pl. a lakókörnyezet nagysága, a gyermek közvetlen életterének (

akár szobájának

) megléte, stb. Ugyanilyen fontos, hogy büntetlen előéletű legyen az illető és nem utolsósorban az is, hogy a nevelőszülőnek jelentkező felnőtt állampolgár hozzátartozói is elfogadják és támogassák ezt a vállalást, az adott családon belül. A nevelőszülőségnek vannak egyéb feltételei is. Ilyen pl. a bizottsági meghallgatás, melyben a jelentkezőkkel elbeszélgetünk. A környezettanulmány és a pszichológiai vizsgálat ugyancsak ezek közé a feltételek közé tartozik. Az is nagyon fontos, hogy tudatosan készítsük fel a jelentkezőket. Itt nem csupán arról van szó, hogy valaki kap egy gyermeket és azt haza viszi, hanem arról is, hogy tisztában van annak a gyermeknek az igazi szükségleteivel. Az általunk gondozott felcseperedő személyiségek számos olyan nehézséggel kerülnek hozzánk, amiben gyakran komoly körültekintésre van szükség. Sokszor találkozhatunk bántalmazott gyermekekkel, vagy olyanokkal, akiknek súlyos szocializációs hátrányai vannak. A velük való tudatos törődés és a családba való beilleszkedési folyamatuk komoly gondosságot igényelnek. Ezekre, tematikusan és a lehető legalaposabban készítjük fel a nevelőszülőnek jelentkezőket. Ennek az integrációs programnak a keretében, a kötelező 60 órás tanfolyamot teljesen ingyen biztosítjuk, ami azért nagy szó, mert ennek díja egyébként 40.000 Ft./fő. Mindezen túl, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány azt is vállalja, hogy egy alaposabb KÁSZPEM alapú személyiségfejlesztő képzés keretén belül még inkább segíteni igyekszik az addigra már kollégákká szerveződött nevelőszülőink feladatvállalásait. Gyakran megkérdezik azt is, hogy egyedülállók vállalhatnak-e gyermeket? Természetesen igen. Rájuk is ugyanazok a feltételek vonatkoznak. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója és annak munkatársai, várnak minden szegedi lakost, családot, és jó szándékú embert, akik szeretnének nevelőszülőkké válni, és gondoskodni a gyermekvédelmi szakellátásba került gyermekekről. Ez egy olyan élethívatás, ami nagyon sok örömet és boldogságot jelenthet a családoknak, de leginkább a gyermekeknek. Szeretnénk, ha itt Szegeden is komoly kultúrája alakulhatna ki a gyermekvédelem ezen, leginkább hiteles formájának.

- Az Szeged-Csanádi Egyházmegye és az ÁGOTA Alapítvány szerte az országban számos szakmai innovációt valósít meg. Milyen részletekről tudna beszélni?

- Mindenekelőtt a társadalmi felelősség megosztáson van a hangsúly. A Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak főpásztora Dr. Kiss-Rigó László püspök úr, már csaknem két éve komoly szinten vállal felelősséget a hazai gyermekvédelmi szakellátás területein. Komárom-Esztergom Megye, majd Csongrád és Bács-Kiskun Megye gyermekvédelmi feladat ellátási kötelezettségei közül fenntartói feladatmegosztást, és a szakellátásban működtetést valósít meg. Erre a célra szolgál és igyekszik azt magas szakmai színvonalon megvalósítani, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, és az egyházmegye szimbiotikus szakmai partnere, az ÁGOTA Alapítvány. Az ÁGOTA Alapítvány olyan terapeutikus alapú pedagógiai programot hozott létre (

a Német Katolikus Püspöki Kar - RENOVABIS szervezetének támogatásával

), melynek implementációja, ma már az ország csaknem teljes gyermekvédelmi struktúráiban kínál hatékony eszköztárat a kollégák napi szintű szakmai munkájához. A KÁSZPEM - Szenzitív Pedagogikoterápiás Rendszer - egy olyan modell, melyben tekintettel vagyunk a gyermek egyéni fejlődési ritmusára, és a terapeutikus megfontolásokon alapuló segítségadást, a segített gyermek egész személyiségét érintően valósítjuk meg. Autentikus mintaadók bevonásával, és tematizált módon dolgozunk a gyermek bizalomképének megerősítésével, a személyközi kapcsolataik újraértékelésével (

pl. referencia személyek jelentősége

), traumáik, nehéz életeseményeik feldolgozásával, a kiszolgáltatottság érzetük tompításával, értékpreferenciáik és normarendszerük újra alapozásával, önrendelkezésük szocializáltabbá tételével, és nem utolsósorban a teljesítményhez való viszonyukkal és jövőképükkel. A KÁSZPEM rendszer specifikumai és szemléletmódja nemcsak arra nyújtanak lehetőséget, hogy klienscsoport jelleggel gyógyítsuk a gyermekeket, hanem arra is, hogy a velük foglalkozó szakemberek még elmélyültebb illetékességgel legyenek képesek megfelelni, a gyermekek érzés- és életállapot diktálta nehéz helyzeteinek és ebből adódó kihívásainak. Ezt az érzékenyítő pedagógiai rendszert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a hazai hátrányos helyzetű régiókban is képezik kollégáim. A közelmúltban elkezdődhetett a KÁSZPEM nemzetközi implementációja is, számos európai ország gyermekvédelmi szakemberei jóvoltából. Talán ugyancsak újszerűnek tekinthető az az integrációs programsorozat, melyet (ugyancsak az EMMI Szociális, -Család és ifjúságügyért felelős államtitkársága és annak vezetője, Soltész Miklós államtitkár úr támogatásának köszönhetően), a Dél-alföldi régióban indíthattunk el. Az „

Aki csak egy ilyen kisgyermeket befogad az én nevemben…

” (Mt. 18.5) címmel bocsátottuk útjára azt a programsorozatot, melyben igyekszünk közelebb vinni a családból kiemelt gyermekek világát a lakosokhoz, hogy ezzel egyrészt az örökbe fogadásokat, másrészt a családba fogadásokat erősítsük. További szándékunk az is, hogy az „

állami gondozottakkal

” kapcsolatos túlzó és negatív általánosításokat tompítsuk, vagyis az előítéleteket megszüntessük. Eddig közel 15.000 embert sikerült bevonni ebbe a programsorozatba. Mindezen túl, folyamatosan növelni igyekszünk a nevelőszülői hálózatot, így Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, valamint a fővárosban is új nevelőszülői hálózatot kívánunk létrehozni azzal a céllal, amiért itt szegeden is. Mert minden gyermeknek családban van a helye. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója és az ÁGOTA Alapítvány valamennyi munkatársa egy, a mai kor kihívásainak megfelelni képesebb, korszerűbb gyermekvédelmi szakellátást igyekszik életre hívni. Ezen munkálkodunk, és továbbra is az a célunk, ami az ÁGOTA indulásakor jellemezte hozzáállásunkat. Minden gyermeknek be kell bizonyítanunk, hogy az érdemeiktől függetlenül elfogadhatóak és szeretetreméltóak. Láttatnunk kell velük, hogy nekik is esélyük van hazaérkezni ebbe a társadalomba, és nem törvényszerű, hogy a társadalom perifériájára sodródjanak. Hiszünk bennük. Ebben a hivatásban keresünk társakat akkor is, amikor itt szegeden nevelőszülők jelentkezését várjuk – mondta el Kothencz János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.