Szórakozás

Nemszeretem állatok és színpadi cigi - Szegedért tartanak Zöld Napot

Nemszeretem állatok és színpadi cigi - Szegedért tartanak Zöld Napot

2012. szeptember 20., csütörtök
Nemszeretem állatok és színpadi cigi - Szegedért tartanak Zöld Napot

A környezettudatos magatartás fontosságára és környezetünk értékeinek megóvására hívja föl a figyelmet az Add tovább! - Zöld Nap Szegedért címmel meghirdetett akciónap szeptember 22-én szombaton 10-től 17 óráig, a Somogyi-könyvtár előtti előtti területen megrendezett programokkal.

A Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete együttműködő partnereivel környezetvédelmi akciónapot hirdet meg azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a környezet értékeinek megvédésére és a környezettudatos magatartás kialakítására. A program szeptember 22-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a Dóm téren, a Somogyi-könyvtár központi épülete előtt, a Bor tér 2012 rendezvénysorozathoz kapcsolódóan. A könyvtár előtt fölállított sátrakban a meghívott intézmények, társaságok és egyesületek interaktív játékokkal, látványos bemutatókkal várják a „zöld gondolat” iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket. Lesz memóriajáték, állat-összerakó (puzzle), mini-zoo a „nemszeretem állatok” elfogadására. Az egzotikus élőlényekből készített használati és dísztárgyak az emberi önzés természetpusztító hatásával szembesítik a látogatót. Az „ökolábnyom-számítással” megtudhatjuk, életmódunk milyen hatást gyakorol környezetünkre. Vállalkozókedvű nézelődők együtt kísérletezhetnek a kémia-szakos egyetemi hallgatókkal. A hulladék körforgását pörgettyűs játék szemléleti. Arra is fény derül, hogyan „füstöl” a színpadi cigaretta anélkül, hogy károsítaná egészségünket...

Növényrekorderek és miniállatkert

Az egyesület 14 partnerrel fogott össze a zöld gondolat jegyében. A kicsiket várja a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára. Az SZTE Füvészkert munkatársai játékos módon bemutatják a gyógy- és fűszernövényeket, a növényvilág rekordereit és érdekes példákat hozunk a növényi alkalmazkodás csodáiból. Nem maradhatnak ki a programból az ősz termésgyűjtéssel kapcsolatos, nemcsak gyerekeket megmozgató ügyességi játékok sem. A Szegedi Vadaspark többek között néhány különleges állatösszerakó játékával az élet sokszínűsége megőrzésének fontosságára, a „nemszeretem állatok” mini zoo-jában pedig a sok ember számára kevésbé szimpatikus, vagy félt állatok elfogadására, az egzotikus állatokból készült használati és dísztárgyak bemutatásával az emberi önző viselkedésre kívánják felhívni a figyelmet. A Szegedi Városkép Kft. a városi rendezvények szervezőjeként szintén elkötelezett a környezetvédelem, valamint a zöld gondolkodásmód elterjedése iránt. A Nemzeti Környezetügyi Intézet Alsó-Tisza-Vidéki Kirendeltsége Zöld Pont Irodája a társadalom környezettudatosságának növelésében kíván szerepet vállalni, céljaik közé tartozik a lakosság környezettel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése.

Kémiai kísérlet és ökolábnyom

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Kémiai Tanszékcsoportja sátránál egyszerű és veszélytelen környezeti kémiai kísérleteket lehet elvégezni kémia és vegyész szakos egyetemi hallgatók segítségével. A látogatók tíz gyakorlat közül válogathatnak, a hallgatók szívesen válaszolnak a továbbtanulással kapcsolatos kérdésekre is. A Szegedi Nemzeti Színház számos komoly téma mellett bemutatja, milyen a nézők számára tökéletes illúziót keltő, ugyanakkor egészségkárosító hatástól teljesen mentes, színpadi cigaretta. A EUROPE DIRECT Szeged az Európai Unió környezetvédelmi álláspontjával kapcsolatban ad felvilágosítást. A Föld Napja Alapítvány környezeti tesztekkel (természetismeret, éghajlatváltozás, energia, biológiai sokféleség, városiasodás, mit tehetünk mi stb. témákban), játékos környezeti feladatokkal, ökolábnyom-számítással, környezeti társasjátékokkal, környezeti kézikönyvének bemutatásával, tanácsadással kapcsolódik a rendezvényhez. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. többek között a hulladék útját pörgetős játék keretében követi végig az érdeklődőkkel. Helyet kap a rendezvényen a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network szegedi irodája az EEN-PACT projekt partnereként, mely elsősorban a papíripari és vegyipari szektorban tevékenykedő vállalkozások környezettudatos működését segíti majd egy szakértői hálózat felállításával.

Fényszennyezés és megújuló művészet

A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület bemutatóján egy éggömb segítségével megismerkedhetnek a látogatók a csillagképekkel, többfajta csillagászati távcsővel találkozhatnak a tengerészeti látcsövön keresztül a legmodernebb, számítógép vezérelt műszerig, az érdeklődők megismerkedhetnek egy olyan műszerrel is, mellyel a csillagászok a fényszennyezést mérhetővé teszik. Külön standon várja az érdeklődőket a Junior Achievement Magyarország, amely azon fáradozik, hogy segítse a diákok munka világára való felkészülését. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány megújuló művészetek és kézművesség programsorozatával vesz részt a rendezvényen, a „Zöld Nap” alkalmából a gyerekek természetes anyagokból, csuhéból, terményekből készíthetnek kisebb alkotásokat, ajándéktárgyakat. Mindemellett a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete pályázatot hirdet általános iskolás gyermekeknek Add tovább! - Zöld Nap Szegedért címmel. A pályázat célja az oktatási és nevelési intézmények minél nagyobb számú bevonása a „zöld gondolat” programjába. A részletekről a helyszínen tájékoztatják az érdeklődőket.

A programmal kapcsolatban további részletek ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.