Nemszeretem állatok és színpadi cigi – Szegedért tartanak Zöld Napot

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A környezettudatos magatartás fontosságára és környezetünk értékeinek megóvására hívja föl a figyelmet az Add tovább! – Zöld Nap Szegedért címmel meghirdetett akciónap szeptember 22-én szombaton 10-től 17 óráig, a Somogyi-könyvtár előtti előtti területen megrendezett programokkal.

A Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete együttműködő partnereivel környezetvédelmi akciónapot hirdet meg azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a környezet értékeinek megvédésére és a környezettudatos magatartás kialakítására. A program szeptember 22-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a Dóm téren, a Somogyi-könyvtár központi épülete előtt, a Bor tér 2012 rendezvénysorozathoz kapcsolódóan. A könyvtár előtt fölállított sátrakban a meghívott intézmények, társaságok és egyesületek interaktív játékokkal, látványos bemutatókkal várják a „zöld gondolat” iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket.

Lesz memóriajáték, állat-összerakó (puzzle), mini-zoo a „nemszeretem állatok” elfogadására. Az egzotikus élőlényekből készített használati és dísztárgyak az emberi önzés természetpusztító hatásával szembesítik a látogatót. Az „ökolábnyom-számítással” megtudhatjuk, életmódunk milyen hatást gyakorol környezetünkre. Vállalkozókedvű nézelődők együtt kísérletezhetnek a kémia-szakos egyetemi hallgatókkal. A hulladék körforgását pörgettyűs játék szemléleti. Arra is fény derül, hogyan „füstöl” a színpadi cigaretta anélkül, hogy károsítaná egészségünket…

Növényrekorderek és miniállatkert

Az egyesület 14 partnerrel fogott össze a zöld gondolat jegyében. A kicsiket várja a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára. Az SZTE Füvészkert munkatársai játékos módon bemutatják a gyógy- és fűszernövényeket, a növényvilág rekordereit és érdekes példákat hozunk a növényi alkalmazkodás csodáiból. Nem maradhatnak ki a programból az ősz termésgyűjtéssel kapcsolatos, nemcsak gyerekeket megmozgató ügyességi játékok sem. A Szegedi Vadaspark többek között néhány különleges állatösszerakó játékával az élet sokszínűsége megőrzésének fontosságára, a „nemszeretem állatok” mini zoo-jában pedig a sok ember számára kevésbé szimpatikus, vagy félt állatok elfogadására, az egzotikus állatokból készült használati és dísztárgyak bemutatásával az emberi önző viselkedésre kívánják felhívni a figyelmet. A Szegedi Városkép Kft. a városi rendezvények szervezőjeként szintén elkötelezett a környezetvédelem, valamint a zöld gondolkodásmód elterjedése iránt. A Nemzeti Környezetügyi Intézet Alsó-Tisza-Vidéki Kirendeltsége Zöld Pont Irodája a társadalom környezettudatosságának növelésében kíván szerepet vállalni, céljaik közé tartozik a lakosság környezettel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése.

Kémiai kísérlet és ökolábnyom

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Kémiai Tanszékcsoportja sátránál egyszerű és veszélytelen környezeti kémiai kísérleteket lehet elvégezni kémia és vegyész szakos egyetemi hallgatók segítségével. A látogatók tíz gyakorlat közül válogathatnak, a hallgatók szívesen válaszolnak a továbbtanulással kapcsolatos kérdésekre is. A Szegedi Nemzeti Színház számos komoly téma mellett bemutatja, milyen a nézők számára tökéletes illúziót keltő, ugyanakkor egészségkárosító hatástól teljesen mentes, színpadi cigaretta. A EUROPE DIRECT Szeged az Európai Unió környezetvédelmi álláspontjával kapcsolatban ad felvilágosítást. A Föld Napja Alapítvány környezeti tesztekkel (természetismeret, éghajlatváltozás, energia, biológiai sokféleség, városiasodás, mit tehetünk mi stb. témákban), játékos környezeti feladatokkal, ökolábnyom-számítással, környezeti társasjátékokkal, környezeti kézikönyvének bemutatásával, tanácsadással kapcsolódik a rendezvényhez. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. többek között a hulladék útját pörgetős játék keretében követi végig az érdeklődőkkel. Helyet kap a rendezvényen a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network szegedi irodája az EEN-PACT projekt partnereként, mely elsősorban a papíripari és vegyipari szektorban tevékenykedő vállalkozások környezettudatos működését segíti majd egy szakértői hálózat felállításával.

Fényszennyezés és megújuló művészet

A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület bemutatóján egy éggömb segítségével megismerkedhetnek a látogatók a csillagképekkel, többfajta csillagászati távcsővel találkozhatnak a tengerészeti látcsövön keresztül a legmodernebb, számítógép vezérelt műszerig, az érdeklődők megismerkedhetnek egy olyan műszerrel is, mellyel a csillagászok a fényszennyezést mérhetővé teszik. Külön standon várja az érdeklődőket a Junior Achievement Magyarország, amely azon fáradozik, hogy segítse a diákok munka világára való felkészülését. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány megújuló művészetek és kézművesség programsorozatával vesz részt a rendezvényen, a „Zöld Nap” alkalmából a gyerekek természetes anyagokból, csuhéból, terményekből készíthetnek kisebb alkotásokat, ajándéktárgyakat.

Mindemellett a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete pályázatot hirdet általános iskolás gyermekeknek Add tovább! – Zöld Nap Szegedért címmel. A pályázat célja az oktatási és nevelési intézmények minél nagyobb számú bevonása a „zöld gondolat” programjába. A részletekről a helyszínen tájékoztatják az érdeklődőket.

A programmal kapcsolatban további részletek ITT.

Default thumbnail
Előző sztori

Baleset a Maros utcában, négy könnyebb sérült (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Novembertől nem kell átszállni – a Marsig járnak a buszok hétvégén

Legutóbbi hasonló cikkek