Gazdaság

Másfél milliárdból korszerűsítették az egyetem Dóm téri épületeit + FOTÓK

Másfél milliárdból korszerűsítették az egyetem Dóm téri épületeit + FOTÓK

2012. szeptember 20., csütörtök
Másfél milliárdból korszerűsítették az egyetem Dóm téri épületeit + FOTÓK

Csütörtökön nagyszabású ünnepségen adták át a Szegedi Tudományegyetem rekonstruált Dóm téri oktatási és kutatási egységeit. A projekt a természettudományi képzés megújítását, korszerűsítését célozta.

A Dóm tér 7–8. és 9. szám alatti épületek felújítása a „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” című pályázat támogatásával, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósult meg, összesen mintegy másfél milliárd forintból. A tervezést a Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft., a kivitelezést a Ferroép Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. végezte el a megrendelő nagy megelégedésére. A rendezvényen elhangzott: ez a beruházás az utolsó eleme volt az egyetemi Tudássétány rendbetételének, melynek keretében megszépült már a Dugonics téri központi épület, korszerűsödtek a Gyógyszerésztudományi Kar laborjai, s átadták a Mérnöki Kar új épületét is.

Korszerű energiafelhasználás, modern műszerek

A szegedi természettudományi képzés és kutatás megújításának érdekében teljesen kicserélték az elektromos rendszert, a laborok komplett gépészeti technológiáját, s az épületegyüttes egésze korszerű geotermikus hűtési-fűtési rendszert kapott. Megtörtént emellett a műemlék ingatlanok szigetelése és a jogszabályoknak megfelelő akadálymentesítése is. A felújítás és a mintegy 400 millió forintból megvalósuló eszköz- és műszerbeszerzés révén modern környezetben és korszerű feltételek között folytathatják munkájukat a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Kémiai, illetve a Fizikus Tanszékcsoportjai, valamint az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) érintett egységei. A kicsinosított és modernizált egységeket, szemináriumi és előadótermeket, hallgatói laborokat helyszíni bejárás során mutatták be a sajtó képviselőinek. Megtudtuk: a Kémiai Tanszékcsoport például egy helyre, egy külön oktatási szintre koncentrálta erőforrásait, a lézerekkel foglalkozó Kísérleti Fizikai Tanszék pedig az optikai kísérletek számára ideális otthont kapott az alagsori részben.

B. Nagy és Solymos is iskolapadba ült a rektor fizikaóráján

Ezt követően a Dóm tér 9. szám alatt található épület Budó Ágostonról elnevezett tantermében

Majó Zoltán

, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója,

Szabó Gábor

akadémikus, az intézmény rektora és

Hernádi Klára

, a TTIK dékánja méltatta beruházást, s emelte ki annak legfontosabb eredményeit, majd Szabó Gábor akadémikus érdekes és rendhagyó fizikaóráját tekinthették meg az érdeklődők. A közönség soraiban feltűnt

B. Nagy László

Csongrád megyei kormánymegbízott, illetve

Solymos László

szegedi alpolgármester is. A kísérleteket követően emlékeztető táblát avattak, melyet Szabó Gábor rektor és a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója,

Nemesi Pál

leplezett le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.