Egészség

Már 1200 patika van válságos helyzetben

Már 1200 patika van válságos helyzetben

2012. szeptember 20., csütörtök
Már 1200 patika van válságos helyzetben

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) szerint a gyógyszerágazatot érintő augusztusi árrés-átcsoportosítás miatt a korábbi 700 patika helyett már 1200 került kilátástalan helyzetbe.

Mikola Bálint

, a szövetség elnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: a helyzetet súlyosbítja, hogy a döntéshozók egyértelműen eredményesnek tartják az intézkedést. A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége korábbi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának is elküldött testületi véleményében rögzítette: nem tartja megfelelő, a gyógyszertár-működtetés forrásainak hiányát sem átmenetileg, sem tartósan segítő intézkedésnek a nagy-, és kiskereskedelmi árrés átcsoportosítását. Az átcsoportosítás azóta eltelt rövid időszak igazolta, hogy néhány kispatikán kívül csaknem félezer patikát rendkívül hátrányosan érintette a jogszabály hatálybalépését követően a kereskedelmi szerződések módosítása - írta a szervezet elnöke. Kifejtette: a kereskedelmi árrés-átcsoportosítást követően a MOSZ azonnali konzultációt kezdeményezett a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségével. Az augusztusi, mindhárom, a gyógyszerpiacot meghatározó nagykereskedelmi cég vezetőjével folytatott tárgyalást követően szeptember 19-én megkezdődtek a szakértői szintű megbeszélések is, amelyeken egyebek mellett egy vezetői és egy szakértői munkacsoport felállításáról is döntöttek. A feladat a jelenlegi helyzetben az együttműködés fenntartása - közölte a MOSZ elnöke. Augusztus elsejétől csökkent a gyógyszer-nagykereskedők, és emelkedett a patikák árrése. A Népszava augusztus 11-i számában azt írta: a nagykereskedők egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket, és a patikusok szerint nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből.

Hankó Zoltán

, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke augusztus 13-án az MTI-nek azt mondta: a gyógyszertáraknak össze kell fogniuk, hogy megtartsák azt az összességében mintegy 3 milliárd forintos összeget, amelyet a nagykereskedőktől átcsoportosított árrés révén nyertek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.