Közélet

Kinevezték az Információs Hivatal új főigazgatóját

Kinevezték az Információs Hivatal új főigazgatóját

2012. szeptember 15., szombat
Kinevezték az Információs Hivatal új főigazgatóját

Kinevezte Pásztor Istvánt az Információs Hivatal (IH) új főigazgatójává Orbán Viktor kormányfő. A pénteki hatályú kinevezés a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg. Pásztor István a szervezet élén Pető Tibort váltja.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár,

Lázár János

kedden azt mondta:

Pásztor István

dandártábornok kijelölésénél - aki a katonai elhárításnál dolgozott felkéréséig - fontos szempont volt, hogy elhárítói munkáját a rendszerváltozás után kezdte. A hatályos törvény szerint Magyarországnak négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. Az IH polgári hírszerző szolgálat, amely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse a magyar nemzeti érdekek érvényesülését, működjön közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében - olvasható a szervezet honlapján. A Kormányszóvivői Iroda hétfőn közölte az MTI-vel, hogy szeptember 1-jétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János gyakorolja az Információs Hivatal irányításával kapcsolatos jogköröket. Közleményükben emlékeztettek, hogy az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet jelölte ki az IH irányítására Orbán Viktor miniszterelnököt, aki e feladat ellátására - törvényi felhatalmazás alapján - a Miniszterelnökség szervezeti és működési szabályzatában Lázár Jánost jelölte ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.