Közélet

Játszva tanulhat az egész család a Köz-Pontban + FOTÓK

Játszva tanulhat az egész család a Köz-Pontban + FOTÓK

2012. szeptember 15., szombat
Játszva tanulhat az egész család a Köz-Pontban + FOTÓK

Szombaton nyárbúcsúztató, lámpás meseest gyerekeknek

A TUDOKEGY Közhasznú Nonprofit Kft. (tudatos, okos, egészséges gyereknek a rövidítése) Köz-Pont azért jött létre az Alsóvárosi Kultúrházban, hogy olyan gyerekek nőjenek fel a világban, akik egészen pontosan tudják, mit és hogyan kellene csinálni, illetve segítsenek abban a szülőknek, hogy ilyen gyerekek nőhessenek fel.

A kismamáktól a nagymamákig, a babáktól az iskoláskorú gyerekekig mindenkit szeretettel várnak a Köz-Pontba, hiszen rendszeresen rendeznek fejlesztéseket, tartanak angolórákat kicsiknek és nagyoknak, lesz mozgás, könyvklub, zene, minden, amitől jól érzi magát, és amivel játszva tanul az egész család. A központban létrehoztak egy olyan játszóházat, amely tulajdonképpen egyfajta foglalkoztató-központként működik.

Változatos programok kicsiknek és nagyoknak

Váradi Zitától

, a kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, olyan foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, anyukák vagy nagymamák, amelyek mindenben segítik őket. Van Csiripelő zenefoglalkozás, a legkisebbek zenei érzékét fejleszti. A Csiribiri torna mondókázós testfejlesztő foglalkozás, míg a Pacsmag kézzel-lábbal a 3 éves korosztály vizuális nevelésében segít. A legkisebbek belepacsmagolhatnak a festékbe, és a kezükkel, lábukkal festhetnek, vagy gyurmázhatnak, esetleg tanulhatják a színeket, a színkeverést. Az Okoskezek-babajelek abban segít, hogy a kisgyerekek már kiskorukban, még a beszédkészség kifejlődése előtt meg tudják magukat értetni szüleikkel, így sokkal kevesebb lesz a sírás. Babamasszázs tanfolyamot is szerveznek, az anyukák már két hónapos kortól hozhatják csemetéiket. Terveznek angol beszélgetést anyukáknak. Ilyenkor a központ munkatársai őrzik a babát, míg az anyukák gyakorolhatják a nyelvet, készülhetnek az újbóli munkába állásra, felkészülhetnek az állásinterjúra. Szerveznek nagymamáknak is angol foglalkozást délelőttönként. Elsősorban azokra gondoltak, akiknek valamelyik családtagja ideiglenesen vagy hosszabb időre külföldre távozott. Számítógépes tanfolyamokat is terveznek, de ehhez még segítségre van szükségük, hogy legyen elég számítógépük. Minden nap órarend szerint van valamilyen foglalkozás. Délutánonként az óvodásokat várják, nekik mozgással egybekötött angolnyelv-tanulást tartanak, ezen kívül lesz Tengerecki foglalkozás, ami a természettudományokat tanítja meg az óvodásoknak és a kisiskolásoknak. A nagyobb gyerekekre is gondoltak, akik már tanulnak az iskolában idegen nyelveket, nekik kommunikációalapú oktatásként angol nyelvű kézműves foglalkozást találtak ki. Lesz disputafoglalkozás – Szegeden sehol máshol nem működik hasonló –, ami a vitakultúrát, a szövegértést, a koncentrációképességet fejleszti.

Senki sem fog unatkozni

Az anyukáknak terveznek gyöngyfűzős tanfolyamot, hiszen nekik is szükségük van kikapcsolódásra. Zita elmondta, minden anyukás foglalkozáson vállalják, hogy vigyáznak a babákra. Lesz még újrahasznosítós kézműves foglalkozás, mert a kávézóban és a játszóházban is odafigyelnek a környezettudatosságra. A kávézót azért hozták létre, amíg a gyerekek bent vannak egy foglalkozáson, az anyukák is nyugodtan meg tudjanak inni egy kávét vagy teát, de ne automatából, hogy ne kelljen eldobni a szemetet. Különlegességnek számít, hogy a játszóház rendelkezik gyerekkönyvesbolttal is, ahol válogatott minőségű olvasmányok sorakoznak a polcokon. A foglalkozások többsége fizetős, de akad jó pár ingyenes is. Mindegyiket szakképzett oktatók vezetik, többnyire külsősök. Szeretettel várnak minden érdeklődőt a nyílt hétre, ahol délelőtt 9-től egészen délután 6-7 óráig megtekinthetik, kipróbálhatják a foglalkozásokat, a játszóház kínálatát. Szeptember 15-én, szombaton 16 órakor kezdődő ingyenes, nyárbúcsúztató, lámpás mese-esttel spékelt nyitó bulit rendeznek a gyerekeknek a kultúrház udvarában. Bébiételes üvegekből lámpásokat gyártanak, amelyekkel kivonulnak a Mátyás térre, és bekukkantanak a ferencesekhez is. Amíg a gyerekek vonulnak, a központ személyzete „kincseket”, rejt el a művelődési ház udvarában, majd kezdetét veszi a kincskeresés. A kisebbeknek a teremben diavetítést szerveznek, jó idő esetén pedig a kinti mini színpadon a nagyobbak papírszínházas technikával meseelőadást élvezhetnek. Lesznek tűzzsonglőrök, a jelenlévők altatódalokat tanulnak, körjátékoznak, egyszóval: biztosan senki sem fog unatkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.