Közélet

Január 1-től követeléssé válnak a közmunkások céljai

Január 1-től követeléssé válnak a közmunkások céljai

2012. szeptember 5., szerda
Január 1-től követeléssé válnak a közmunkások céljai

Munkabeszüntetést is kilátásba helyez január 1-jétől a Közmunkások Szakszervezete arra az esetre, ha az őszi parlamenti ülésszak során, a költségvetési vitában nem sikerül elfogadtatni ötpontos javaslatcsomagját - erről Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

Az ellenzéki politikus, aki a szervezet társelnöke, megismételte a közmunkások helyzetének javítására kidolgozott javaslataikat, majd hozzátette: baloldali kötődésű a szakszervezet, de a nehéz helyzetben élő közmunkások érdekében más pártok részvételét is várják, a Jobbik kivételével.

Nyakó István

felhívta a figyelmet, hogy a szakszervezetbe csak azokat várják, akik valóban dolgozni szeretnének, "akik csak a segély miatt vesznek részt a programban és csak a lapátot támasztják" csak rossz képet festenek a közmunkások egészéről. Reményeik szerint a jelenlegi 2500-as taglétszám év végéig jelentősen bővül, hiszen - mondta - csak tömegesen fellépve van esélyük a helyzetük javítására. Nyakó István korábban a szakszervezet nevében kérte a korábbi, 13.200 forinttal nagyobb összegű ellátás újbóli folyósítását a közmunkásoknak, azt, hogy minden családból legalább egy főt egész évben napi 8 órában foglalkoztassanak. Javasolta a bérek havi folyósítását a heti fizetés helyett, továbbá a szakmunkás tanulók közmunkaprogramba való gyorsabb bevonását, és hogy a közmunkásokat is a munka törvénykönyve szerinti jogok illessék meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.