Bulvár

Hat évre ítélték a pénzintézeteket megtévesztő szegedi cégvezetőt

Hat évre ítélték a pénzintézeteket megtévesztő szegedi cégvezetőt

2012. szeptember 13., csütörtök
Hat évre ítélték a pénzintézeteket megtévesztő szegedi cégvezetőt

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a cégvezetőt, aki pénzintézeteket megtévesztve csaknem 90 millió forintos kárt okozott.

A jelenleg 35 esztendős

Kovács Gábor Ferenc

2005 augusztusában egy üzlettársával építőipari céget alapított Szegeden. A vállalkozást a vádlott irányította. Három évvel később a cégnek értékesítési problémái adódtak, nehezen találtak vevőt az általuk épített társasházi lakásokra. A férfi ennek ellenére 24,2 millió forintos folyószámlahitel-szerződést kötött az OTP-vel. A hitelt 2009 májusának végig kellett volna visszafizetni, de a vádlott, bár a hitelkeretet felhasználta, a törlesztését nem kezdte meg, sem a kölcsönt, sem annak kamatát nem fizette vissza. A pénzt járművek lízingeléséhez szükséges önerő biztosítására használta fel. Az ítélet szerint a vádlottnak már a hitelszerződés megkötésekor sem állt szándékában a hitel visszafizetése. A kárból a Hitel Garantiqa Zrt. készfizető kezessége révén 20,8 millió forint, míg a követelés értékesítésével 591 ezer forint megtérült. A vádlott építőipari gépet, haszongépjárműveket lízingelt - összességében több tízmillió forint értékben - úgy, hogy az önerőként kért összeget befizette, vállalta a lízingdíjak pontos törlesztését, kötelezettségének azonban csak 2008 decemberéig tett eleget. Az ING Magyarország Zrt.-nek ezzel mintegy 59 millió forint kárt okozott. A kár nem térült meg, a járművek nem kerültek elő, mert azokat a vádlott Romániába, ismeretlen helyre szállította. A férfi egy Audi A4-est is lízingelt a Lombard Zrt.-től, a részleteket azonban ebben az esetben sem fizette, és az autónak is nyoma veszett. A vádlott 2009 márciusában egy ismeretlennek értékesítette az építőipari céget, utóbb kiderült, a vevő személyes adataival visszaéltek. A táblabíróság folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a férfit, jogerősen hat év börtönre ítélte, és öt évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól. A bíróság kimondta: a vádlott köteles megfizetni az OTP Bank Nyrt.-nek kártérítésként 2,84 millió, a Lombard Lízing Zrt.-nek 4,14 millió forintot és annak kamatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.