Közélet

Három napig tartott Móraváros ünnepe + FOTÓK

Három napig tartott Móraváros ünnepe + FOTÓK

2012. szeptember 17., hétfő
Három napig tartott Móraváros ünnepe + FOTÓK

„A jól sikerült együtt ünneplés hagyománnyá nemesül, erősödik a lakosság összetartó ereje, több a barátság, jobban megy a munka, beszédesebb a szomszéd, eggyel jobb jegyet hoz haza a gyerek az iskolából” – írja Csiszár Sándor, a Móravárosért Egyesület elnöke a Móravárosi Napokat beharangozva a rendezvényt népszerűsítő kiadványban.

Balogh József

plébános is örömét fejezte ki, hogy a Móravárosi Napok csatlakozik a helyi egyházi ünnephez, ugyanis a templomot a Szent Kereszt tiszteletére szentelték, amelynek napja szeptember 14-én van, és a legközelebbi vasárnapon ünnepelik. Ez a templombúcsú ünnepe, amely tulajdonképpen a „templom névnapja”.

Kultúra, sport, búcsú

A II. Móravárosi Napok idei rendezvénysorozatát háromnaposra tervezték. Az első nap mindig a kultúráé, a művészeté, ezért pénteken komolyzenei koncertet rendeztek a templomban, amelynek fő szervezője

Csorba Ágnes

és

Balogh József

plébános volt.

Bottkáné Égető Mária

, a szegedi dóm orgonistája mutatkozott be, majd ezt követően megnyitották

Németh György

fotóművész Erdély fényei című kiállítását.

Szombat a sporté volt. Rendkívüli érdeklődés mellett zajlottak az Első Móravárosi Asztalitenisz Kupa páros és egyéni versenyei. Mintegy 60 sportolni vágyó érdeklődőt mozgatott meg a rendezvény, amelynek a móravárosi iskola tornaterme adott otthont. Öröm volt látni idősebbeket, fiatalokat közösen versenyezni vegyes kategóriában, összegezte a három nap eseményeit Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, aki szerint a Móravárosi Napok és a móravárosi sportélet homlokterében a jövőben is a tömegsport áll majd. Vasárnap a templombúcsú ideje és az ehhez kapcsolódó búcsúrendezvényeké volt. A templomi szentmise és a Kálvária dombon, a keresztnél megtartott egyházi program után egész napos családi sport- és szabadidő programok váltakoztak. A legkisebbek számára volt arcfestés, ugrálóvár, Mókás Bocsok Bábszínház előadás, kisállat-simogató, ahol Csizmadia Győző, a vadaspark önkéntese várta az érdeklődőket.

Fél albínó kígyó és ennivaló hörcsögök

A bátrabbak kézbe, nyakba vehettek egy méretes kígyót, a fél albínó gabonasiklót, amelynek babonából nem adtak még nevet, nehogy elpusztuljon. Megtudtuk, ezek az állatok többnyire úgy kerülnek a vadasparkba, hogy gazdáik megunják és leadják őket. Vannak viszont olyan hüllők is, amelyeket egyszerűen szabadon engednek a városban, gondolván, máshol is szabadon élnek. A szelíd hüllő láthatóan jól tűrte a gyűrődést, kézhez van szoktatva, rendszeresen kiveszik és kényeztetik, eddig még nem mart meg senkit. Harapása állítólag nem fájdalmas, inkább nem próbáltuk ki. A simogatásra váró állatok között volt még két dél-amerikai tengerimalac meg két görög teknőc. A malackák Peruból származnak, s mint megtudtuk, az egyiket a húsa, a másikat a bundája miatt tenyésztenek arrafelé. Mi csirkét eszünk, ők meg tengerimalacot - világosít fel Győző, aki bevallása szerint még nem kóstolta meg az állat húsát, és nem is szeretné. Durva, nálunk a gyerekek simogatják a kedves kis állatokat, Peruban pedig fő eledelnek számítanak a tengerimalacok. Délután a TALENT Tehetségkutató Énekstúdió előadói váltakoztak a színpadon, bemutatkozott a Szentmihályi Néptáncegyüttes, az Oroszlánszív Lovagrend haditorna-bemutatóját is megcsodálhatta a közönség, majd a Hip-Hop akrobatikus táncosok következtek. A Kucu-Banda autentikus roma zenét nyomatott, divatbemutatóban gyönyörködhettünk, este pedig a móravárosi Másnap rock-zenekar koncertjével zárult a rendezvény.

Új helyszín a Móra Balázs Sport- és Szabadidőközpont

A Kálvária téren mindenki megtalálta a neki való programot, szórakozást, hiszen volt kézműves- és kirakodóvásár, Életmód Sátor, Merope (Testtől Lélekig…), vehettünk klasszikusnak számító piros színű kakasnyalókát (odahaza meg is kaptuk érte a magunkét), nézhettünk bábjáték-előadást, néptáncot, elleshettük a nyíllal célba lövés fortélyait, találkozhatunk szomszéddal, ismerőssel, jó baráttal. Erre is való a búcsú. A képviselő a tavalyi évhez hasonlóan az idén is mintegy ezer látogatóra számított. Reményei és tervei szerint a Móravárosi Napok néhány év múlva fog igazából megerősödni, amikor is a rendezvény új helyszínre költözik, az addigra felépülő Móra Balázs Sport- és Szabadidőközpontba, amely Móraváros ékköveként igazán alkalmas lesz többek között ilyen családi napok szervezésére is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.