/

Három napig tartott Móraváros ünnepe + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„A jól sikerült együtt ünneplés hagyománnyá nemesül, erősödik a lakosság összetartó ereje, több a barátság, jobban megy a munka, beszédesebb a szomszéd, eggyel jobb jegyet hoz haza a gyerek az iskolából” – írja Csiszár Sándor, a Móravárosért Egyesület elnöke a Móravárosi Napokat beharangozva a rendezvényt népszerűsítő kiadványban.

Balogh József plébános is örömét fejezte ki, hogy a Móravárosi Napok csatlakozik a helyi egyházi ünnephez, ugyanis a templomot a Szent Kereszt tiszteletére szentelték, amelynek napja szeptember 14-én van, és a legközelebbi vasárnapon ünnepelik. Ez a templombúcsú ünnepe, amely tulajdonképpen a „templom névnapja”.

Kultúra, sport, búcsú

A II. Móravárosi Napok idei rendezvénysorozatát háromnaposra tervezték. Az első nap mindig a kultúráé, a művészeté, ezért pénteken komolyzenei koncertet rendeztek a templomban, amelynek fő szervezője Csorba Ágnes és Balogh József plébános volt. Bottkáné Égető Mária, a szegedi dóm orgonistája mutatkozott be, majd ezt követően megnyitották Németh György fotóművész Erdély fényei című kiállítását.

Szombat a sporté volt. Rendkívüli érdeklődés mellett zajlottak az Első Móravárosi Asztalitenisz Kupa páros és egyéni versenyei. Mintegy 60 sportolni vágyó érdeklődőt mozgatott meg a rendezvény, amelynek a móravárosi iskola tornaterme adott otthont. Öröm volt látni idősebbeket, fiatalokat közösen versenyezni vegyes kategóriában, összegezte a három nap eseményeit Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, aki szerint a Móravárosi Napok és a móravárosi sportélet homlokterében a jövőben is a tömegsport áll majd.

Vasárnap a templombúcsú ideje és az ehhez kapcsolódó búcsúrendezvényeké volt. A templomi szentmise és a Kálvária dombon, a keresztnél megtartott egyházi program után egész napos családi sport- és szabadidő programok váltakoztak. A legkisebbek számára volt arcfestés, ugrálóvár, Mókás Bocsok Bábszínház előadás, kisállat-simogató, ahol Csizmadia Győző, a vadaspark önkéntese várta az érdeklődőket.

Fél albínó kígyó és ennivaló hörcsögök

A bátrabbak kézbe, nyakba vehettek egy méretes kígyót, a fél albínó gabonasiklót, amelynek babonából nem adtak még nevet, nehogy elpusztuljon. Megtudtuk, ezek az állatok többnyire úgy kerülnek a vadasparkba, hogy gazdáik megunják és leadják őket. Vannak viszont olyan hüllők is, amelyeket egyszerűen szabadon engednek a városban, gondolván, máshol is szabadon élnek. A szelíd hüllő láthatóan jól tűrte a gyűrődést, kézhez van szoktatva, rendszeresen kiveszik és kényeztetik, eddig még nem mart meg senkit. Harapása állítólag nem fájdalmas, inkább nem próbáltuk ki.

A simogatásra váró állatok között volt még két dél-amerikai tengerimalac meg két görög teknőc. A malackák Peruból származnak, s mint megtudtuk, az egyiket a húsa, a másikat a bundája miatt tenyésztenek arrafelé. Mi csirkét eszünk, ők meg tengerimalacot – világosít fel Győző, aki bevallása szerint még nem kóstolta meg az állat húsát, és nem is szeretné. Durva, nálunk a gyerekek simogatják a kedves kis állatokat, Peruban pedig fő eledelnek számítanak a tengerimalacok.

Délután a TALENT Tehetségkutató Énekstúdió előadói váltakoztak a színpadon, bemutatkozott a Szentmihályi Néptáncegyüttes, az Oroszlánszív Lovagrend haditorna-bemutatóját is megcsodálhatta a közönség, majd a Hip-Hop akrobatikus táncosok következtek. A Kucu-Banda autentikus roma zenét nyomatott, divatbemutatóban gyönyörködhettünk, este pedig a móravárosi Másnap rock-zenekar koncertjével zárult a rendezvény.

Új helyszín a Móra Balázs Sport- és Szabadidőközpont

A Kálvária téren mindenki megtalálta a neki való programot, szórakozást, hiszen volt kézműves- és kirakodóvásár, Életmód Sátor, Merope (Testtől Lélekig…), vehettünk klasszikusnak számító piros színű kakasnyalókát (odahaza meg is kaptuk érte a magunkét), nézhettünk bábjáték-előadást, néptáncot, elleshettük a nyíllal célba lövés fortélyait, találkozhatunk szomszéddal, ismerőssel, jó baráttal. Erre is való a búcsú.

A képviselő a tavalyi évhez hasonlóan az idén is mintegy ezer látogatóra számított. Reményei és tervei szerint a Móravárosi Napok néhány év múlva fog igazából megerősödni, amikor is a rendezvény új helyszínre költözik, az addigra felépülő Móra Balázs Sport- és Szabadidőközpontba, amely Móraváros ékköveként igazán alkalmas lesz többek között ilyen családi napok szervezésére is.

Előző sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Rácz Viktória

Következő sztori

Szegedi diplomaosztó: a kiváló jogászoknak mindig lesz piaca

Legutóbbi hasonló cikkek