Gazdaság

Budai Gyula: jó közepes almatermés várható

Budai Gyula: jó közepes almatermés várható

2012. szeptember 28., péntek
Budai Gyula: jó közepes almatermés várható

Az idén jó közepes mennyiségű almatermés várható, a szaktárca pedig mindent megtesz azért, hogy a vásárlók figyelmét ráirányítsa a kiváló minőségű termékre - hangsúlyozta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára pénteken a magyar almát népszerűsítő rendezvényen, Budapesten.

Hozzátette: európai uniós támogatás igénybevételével, iskolai program keretében lehetővé tették, hogy szeptembertől minden gyerek kapjon almát, amelyet pályázaton kiválasztott termelők biztosítanak.

Mártonffy Béla,

a FriutVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kiemelte: az elmúlt időszakban csökkent Magyarországon az almafogyasztás. Jelenleg 15-20 kilogramm alma fogy évente személyenként, ezt szeretnék növelni 25-30 kilogrammra a népszerűsítő kampány segítségével. Szólt arról, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat képes lenne az évi egymillió tonna zöldség és gyümölcs előállítására, ezt nagyban segítik majd a kertészet- és ültetvénykorszerűsítési program keretében elérhető támogatások. A gyümölcstermesztésben az alma továbbra is "zászlóshajó" szerepet tölt be - tette hozzá. Mártonffy Béla az MTI-nek elmondta: becsléseik szerint az idén Magyarországon 30 ezer hektáron 450 ezer tonna alma terem, amely több a tavalyinál, de 150 ezer tonnával kevesebb a lehetségesnél. Elmondta, hogy az idén a magyar almaültetvényeket kevesebb természeti kár érte, mint a csonthéjas gyümölcsökét, így jó közepes termés lesz. Az alma 70 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik. Mártonffy Béla az alma felvásárlási árait elfogadhatónak nevezte, az ipari almáért 28-30, az étkezésiért 80-120 forintot adnak kilónként. A zöldség-gyümölcs terméktanács elnöke szerint stabil belső piacot kell teremteni az almának, és ha ez megvan, akkor tud az export is sikeres lenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.