Gazdaság

Augusztusban csökkent a felszámolások száma

Augusztusban csökkent a felszámolások száma

2012. szeptember 11., kedd
Augusztusban csökkent a felszámolások száma

Augusztusban 1307 cég, a tavaly augusztusinál néhánnyal kevesebb jutott a felszámolás sorsára, ez azonban, figyelembe véve a havi kilengéseket, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint illeszkedik a felszámolások növekedési trendjébe.

Míg a megelőző hónapokban havi átlagban 2338 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, addig augusztusban 1307 ilyen eljárás megindítását tették közzé a cégbíróságok - közölte az Opten.

Tóth Tamás

ügyvezető igazgató azonban a cég közleményében felhívja a figyelmet arra: "a visszaesés ugyan 42 százalékos, de ez ilyenkor minden évben megtörténik, hiszen a cégbíróságokon is van nyári szabadság". Tóth Tamás szerint szeptemberben visszatérnek az augusztust megelőző időszak magas havi értékei, hiszen a korábbi trend nagyon stabil növekedést mutatott, és sem a cégbírósági eljárásban, sem a gazdaság állapotában nem következett be olyan fordulat, amely ennek az ellenkezőjére utalna. Augusztusban az előző havinál 6 százalékkal kevesebb, összesen 1563 céggel szemben indult végelszámolás. Bár ez a tavaszi 3-4 ezres havi adatoknál sokkal kedvezőbbnek tűnik, a jelenség mögött valójában eljárásjogi változások húzódnak meg. A hatóságok által eddig előszeretettel alkalmazott kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés váltotta fel, ezért a március-májusi havi csúcsokhoz képest júliusban és augusztusban jelentős csökkenés következett be ebben az eljárásformában - mutat rá az Opten. Azt, hogy nem beszélhetünk érdemi javulásról, Tóth Tamás szerint jól mutatja, hogy a tavalyi nem egészen 1500-zal szemben az idén augusztusban 2.600 cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok. A decembertől márciusig tartó cégalapítási hullámot követő áprilisi mélypont után hónapról hónapra emelkedik a cégalapítások száma. A tavaly jellemző havi 3-4 ezer cégalapítást ugyan még nem érték el, de az áprilisi 1800-hoz képest az augusztusi 2800 új cég komoly növekedést jelent. "A cégalapítási kedvet már régóta nem tartjuk a gazdasági kilátások fokmérőjének, sőt egy kicsi és szűkülő gazdaságban, az 'egymillió vállalkozás országában' már ennek a 2800 cégnek a tulajdonosát is érdemes lenne megkérdezni arról, vajon mi vezette a cégalapításra" - véli Tóth Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.