Gazdaság

A gyenge kukoricatermés is elég lehet a hazai igényekhez

A gyenge kukoricatermés is elég lehet a hazai igényekhez

2012. szeptember 11., kedd
A gyenge kukoricatermés is elég lehet a hazai igényekhez

Az aszály ellenére a gyenge, 4 millió tonnára becsült kukoricatermés elegendő lehet az ország belső igényének kielégítésére - jelentette be Czerván György kedden, Gödöllőn egy agrárfórumon.

E fontos terményből a betakarítás az elején tart, de annyit már lehet látni, hogy a július végén még hektáronként 4,9 tonnára becsült átlagtermés helyett legfeljebb 3,5-4 tonnára lehet számítani - mondta az agrártárca államtitkára. Az időjárás szeszélye következtében nagy a szóródás, például Tolna megyében a 3 tonnát sem éri el a hozam, amíg Borsod-Abaúj-Zemplén földjeiről, az eddig betakarított területről ennek több mint kétszeresét várják, de van ahol a szárazság miatt semmi sem termett. A búzatermésről szólva utalt arra, hogy az 1 millió 80 ezer hektáron elvetett búzából 3,7 tonna az átlag megtermett mennyiség, ami fedezi az étkezésre szánt hazai szükségletet és igen jó a minőség. Repcéből tűrhető, hektáronként átlagosan 2,5 tonna termett, a 2 tonnás átlag napraforgó is elfogadható a körülményekhez képest, itt az összes terület felén végeztek a betakarítással - tette hozzá. Az egész világot sújtó szárazságok és a hazai gyenge termés következtében az élelmiszerárak emelkedésével kell számolni - utalt rá az államtitkár. Az ország bruttó hazai terméke az idei második negyedévet nézve 1,3 százalékos csökkenést mutat a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. A mezőgazdaság teljesítménye a rekordhozamokat produkáló tavalyi évvel összehasonlítva 10,4 százalékkal esett vissza. A gazdálkodókat ért aszálykárok enyhítésére a kormány 8,3 milliárd forintos alapot különített el. Folynak az EU-val is a tárgyalások az unió központi katasztrófa alapjából a károsultak kisegítésére, e kérdésben azonban még nincs döntés. Az államtitkár arra is kitért, hogy az EU-ban tart a 2014-20 közötti időszakra vonatkozó közös agrárpolitika vitája. Ezen belül a magyar törekvés többi között a pénzek elosztásának egyszerűsítése és az állattenyésztés támogatására fordítható pénzek legalább szinten tartása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.