Közélet

A Béketelepi Családi Napon a nyugdíjasokat is meghallgatták + FOTÓK, VIDEÓ

A Béketelepi Családi Napon a nyugdíjasokat is meghallgatták + FOTÓK, VIDEÓ

2012. szeptember 16., vasárnap
A Béketelepi Családi Napon a nyugdíjasokat is meghallgatták + FOTÓK, VIDEÓ

Béketelepnek egykoron Családi Otthon volt a neve. Mihálffy Béla városi és Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő azt szeretné, ha a városrész a jövőben is megtartaná ezt a jellegét.

Béketelepen, a kiserdőnél lévő játszótéren színvonalas programok kíséretében rendezték meg szombaton a II. Béketelepi Családi Napot, amelyre

Mihálffy Béla

önkormányzati képviselő mintegy 500 vendéget várt. A városatyától megtudtuk, kézműves foglalkozások mellett volt ugrálóvár és arcfestés a gyerekeknek, pónilovaglás, íjászat, kisvasút, bohóc, bűvész, a színpadon pedig végig jó zene szólt, és változatos műsorszámokat, látványos bemutatókat tekinthettek meg az egybegyűltek a finom ebéd előtt, mellyel a szervezők kedveskedtek a környékbelieknek. Öt bográcsban rotyogott az étel, kígyózó sorok álltak az ízletes gulyásleveses bogrács mellett, és természetesen a krumplis tarhonya kolbásszal is nagy sikert aratott. A desszert stílszerűen képviselőfánk volt. Az egész napos programok tettek arról, hogy estig senki se unatkozzon.

Átjáróház a nyugdíjasklub

Egy padon ülő nyugdíjas csoportot is megszólítottunk, szerettük volna megtudni, hogyan érzik magukat az idősebbek az ilyen közösségi összejöveteleken. Elek Józsefné először vesz részt a családi napon, tetszik neki a kezdeményezés, egyúttal azonban szóvá is teszi, hogy más alkalmakkor a béketelepiek nemigen tudnak összejönni, nincs hol, hiányzik egy közösségi ház, ahol az emberek találkozhatnának. Az iskolát megszüntették, az épület alkalmas lett volna közösségi célokra, de azonnal bérbe adták vállalkozóknak, nem törődve a helybeliek igényeivel. A nyugdíjasok rendelkezésére bocsájtottak egy kis melléképületet az iskola mellett, de az sem igazán alkalmas erre a célra. A könyvtárat is bezárták, az épületet a Somogyi-könyvtár raktárhelyiségként használja, pedig az is megfelelne a nyugdíjasoknak vagy az olvasni, művelődni szándékozó közönségnek. Az idős hölgy azt is nehezményezi, hogy a nyugdíjasklubként működő helyiség tulajdonképpen átjáróház, egy zenekar tagjai csak rajtuk keresztül tudnak bemenni a saját termükbe. A szoba tojástartókkal van körbebélelve, nyilván ez a szigetelés a hangos zene ellen. Emiatt is az idősek havonta mindössze kétszer találkoznak. Ha lenne számítógép vagy egyéb foglalkozás, biztos többen és gyakrabban megfordulnának itt. A nyugdíjasok elmondták, panaszukkal a képviselőjüket is felkeresték, de ő azzal védekezett, elődjétől örökölte az áldatlan állapotokat.

Nógrádi Zoltán segítséget ígért

Annyit az idős nyugdíjasok is megérdemelnek, akik mellesleg társadalmi munkában építették ezeket az épületeket, hogy kapjanak egy helyiséget, kapcsolódik be a beszélgetésbe Husi György. A mostani kis faházat, barakkot télen a nyugdíjasok nem is igen tudják használni, mert állandó vita tárgyát képezi, ki fizeti a fűtést, meg a WC is rendre befagy. Azt mondják nekik, vagy fizessenek, vagy ne fűtsenek. Pedig ők nem bejegyzett klubként működnek, tehát pénzük sincs. Nógrádi Zoltán (Fidesz)országgyűlési képviselő azt tanácsolta, írják le panaszukat, s juttassák el hozzá. Nos, mivel a képviselő éppen itt volt, hiszen tavaly is, meg korábban is segédkezett a béketelepi kiserdő kitakarításában, rendbe tételében, meg az első családi nap megszervezésében, tőle is megkérdeztük, számíthatnak-e valamilyen pozitív változásra a helybeli nyugdíjasok, az itt lakók. Béketelepen van legnagyobb szükség arra, hogy a közösségek helyet kapjanak és valamiféle támogatást - kezdte Nógrádi Zoltán. Amikor az országgyűlési körzetet átvette, ez volt a leggazdátlanabb részönkormányzat. Civil szervezetei nem voltak, így igazából öntevékenység sem tudott kialakulni, hiányoztak a szervezeti keretek. Egy intézménye van a városrésznek, az óvoda, amely megpróbálja a szülőket összetartani, meg a nyugdíjasklub. Ennyi.

Legyen Béketelep Családi Otthon

Két éve kezdődött el a városszépítő akció ennek a meglehetősen elhanyagolt térnek a kezelésével - emlékezik vissza a kezdetekre Nógrádi. Egy dzsungel, szeméttelep volt itt korábban, ma már a hely egy ilyen családi nap befogadására is alkalmas. A képviselő is tud a nyugdíjasok problémájáról. Nagy múltú és komoly kulturális hagyományokkal rendelkező klubról van szó, ezért úgy döntött, hozzálát az ügy megnyugtató rendezéséhez. Az egész iskolaobjektum használata és a béketelepi lakosság ingatlanhoz fűződő viszonya megoldást követel. Az iskola hasznosítását a városnak sohasem sikerült jó gazda gondosságával kezelnie. „A nyugdíjasklub sanyarú sorsa okot ad arra, hogy az egész infrastrukturális helyzetet, az egész ingatlanhasznosítást áttekintsük” – ígérte Nógrádi. A tavalyi évhez hasonlóan a szervezők az idén is emléklappal és ajándékkal köszöntötték azt a három helybelit, aki a legtöbbet tett a városrészért. A közösség nevében Balázs Imre helytörténész, Börcsökné Balla Magdolna vezető óvónő és a fiatalok nevében Márton Attila vehette át a megtisztelő elismerést. A díjazottakat köszöntve Mihálffy Béla önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) elmondta, Balázs Imre bácsi Béketelepről szóló könyvében olvashatjuk, hogy 1911-ben, amikor a telep megalakult, Családi Otthon volt a neve. „Az országgyűlési képviselő és jómagam is elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy ez a telep ismét ilyen családi otthon jellegű legyen, ezért tartunk most és a jövőben is ilyen rendezvényeket” – hangsúlyozta a képviselő. http://www.youtube.com/watch?v=kfSAZ9Bw-eo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.