Kultúra

Évtizedek után előkerült Munkácsy-kép a Móra-múzeumban! + FOTÓK

Évtizedek után előkerült Munkácsy-kép a Móra-múzeumban! + FOTÓK

2012. augusztus 3., péntek
Évtizedek után előkerült Munkácsy-kép a Móra-múzeumban! + FOTÓK

Elsőként a Móra Ferenc Múzeum kiállításán láthatja a nagyközönség azt a nemrég előkerült Munkácsy-képet, amelyet pénteken délután mutatott be a sajtónak Pákh Imre, Amerikában élő magyar gyűjtő. Az új szerzeményt igazi gyöngyszemnek tartja a szakma – a mester mintegy 350 festményéről ma sem tudjuk, hol található.

A világon sehol sem volt még kiállítva az Egy legény az asztalnál címet viselő kép, amit a

Munkácsy

1874-ben Békéscsabán festett a Falu hőse című alkotása egyik előtanulmányaként – magyarázta

Pákh Imre

a sajtótájékoztatón. Ennyi szépséget és jót csak egy gyöngyszemen lehet találni – ismertette a szakma véleményét a műgyűjtő, kiemelve például a legény csizmáinak kidolgozottságát. Azt is hozzátette: egy-egy tanulmány olykor jobban sikerül, mint a tervezett nagy kép.

Lappangó képek

Pákh Imre a sajtónak arról is beszélt, a festőnek legalább 350 képe van szétszóródva a világban, köztük számos olyan van, amiről nem is tudunk, hogy létezik – mint ahogy erről a mostani darabról sem volt korábban tudomásunk. 60-80 éven keresztül lappangott valahol, majd nemrég egy szemfüles képkereskedő barátja révén figyelt fel rá a műgyűjtő – egy kis francia aukciósházban találtak rá. Azt is megtudtuk, a festményt

Donáth Sándor

képkereskedő szerezte meg korábban, aki a világháború környékén külföldre költözött, ott jutott birtokába a páratlan alkotás, majd hagyatékából féltucat magyar festmény került az aukciósházhoz – köztük két Munkácsy. Pákh Imre azt is elmondta, a másik képre most „vadászik”. Donáth egyébként jó szakember hírében állt, a Herzog család beszállítója volt, számos képet közvetített Amerikába, de a Magyar Nemzeti Galéria is több festményt vásárolt meg rajta keresztül.

Büszkén a magyar hősre

Pákh Imre, aki egyben a Munkácsy Alapítvány létrehozója is, hangsúlyozta, a szervezet egyik kiemelt célja felkutatni a művész képeit. Jelenleg ugyanis a Munkácsy-festmények több mint felének nem tudunk a hollétéről. Ugyanakkor az bizonyos, hogy megvannak, hiszen a művész eredetileg is igen drágán adta el alkotásait. 2005 óta folyik az alapítvány által szervezett kiállítás-sorozat, melyről a szervezet alapítója úgy nyilatkozott, a tárlatok révén hitet adtak a megyei múzeumoknak, hogy nem csak Budapesten lehet sikeres tárlatot rendezni. Az alapítvány célja elsődlegesen a magyaroknak megmutatni az életművet, de külföldi tárlatokat is terveznek, hogy Munkácsy külföldön is újra az őt megillető helyre kerüljön. A műgyűjtő hozzátette: Bécsben már nagy sikerrel szerepeltek a festmények (ami Munkácsynak nem is annyira külföld), tervezik Németországba, Párizsba, Moszkvába és Amerikába is elvinni a képeket. Decemberben Sanghajban nyílik egy nagy magyar kiállítás, az ottani 80-90 kép fele is Munkácsy lesz. „Munkácsy egy bizonyos büszkeséget váltott ki a közönségben, hogy nekünk magyaroknak volt egy ilyen magyar hősünk, aki fel merte venni a versenyt a legjobb külföldiekkel, és győzött. A magyaroknak hősökre van szükségük, és Munkácsy ilyen, megmozgatja és összefogja a nemzetet” – összegzett Pákh Imre. Az új szerzemény Pákh Imre gyűjteményének harminchárom másik darabjával együtt október 14-ig látható a Kultúrpalotában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.