Közélet

SZIN-line: Szegedi roncsrobot volt a leggyorsabb a partfürdőn + FOTÓK

SZIN-line: Szegedi roncsrobot volt a leggyorsabb a partfürdőn + FOTÓK

2012. augusztus 26., vasárnap
SZIN-line: Szegedi roncsrobot volt a leggyorsabb a partfürdőn + FOTÓK

Padlásról, régi holmik közül túrt kacatok adták az alapanyagát a SZIN Zöldplaccán összecsapó robotoknak. A ReRobot verseny résztvevői szemétbe szánt anyagokat hasznosítottak újra, hogy egy kevésbé látványos, de annál viccesebb viadalon mérkőzzenek meg.

A SZIN környezettudatos szemléletét erősítette a szombat délután megrendezett ReRobot, melyre saját elképzelés alapján épített szerkezetekkel jelentkezhettek. A tavasszal meghirdetett versenyre csaknem negyven pályamű érkezett, közülük húsz robot juthatott el az újszegedi partfürdő fesztiváljára: tulajdonosaik máris nyertek, hiszen ingyen bérlet is járt SZIN Zöldplaccán tartott döntőhöz. Eredetileg csak irányíthatóságuk és gyorsaságuk alapján pontozták volna a furcsa kreálmányokat, a versenyzők javaslatára azonban robot-szépségversenyt is tartottak. A viadal házigazdája

Németh Judit

, a Nemjuci énekesnője volt, aki indította és zsűrizte is a villogó, zenélő pályaműveket. Az első helyezett bérletet, a második helyezet pedig napijegyet nyerhet a következő évi SZINre, a harmadik helyezett pólóval gazdagodott. A szervezők már évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítésére. "A többször is használható RePohár 40%-kal csökkentette a fesztivál hulladékkibocsátását, ráadásul gazdasági szempontból is igen előnyös. Gondoljunk csak bele, mennyibe kerül ennek a hulladéknak az összegyűjtése és elszállítása" - mondta

Gajdán Bálint

, a SZIN fesztiváligazgatója. A ReRobotok célja, hogy tudatosítsák az emberekben: nem minden szemét, ami elsőre annak tűnik.

Johnny, a környezettudatos

Saját kreativitása szabott csak határt a versenyzőknek kis szerkezetük megépítésekor: voltak akik a dizájnra, mások a poénfaktorra erősítettek rá. A Veszprémből érkezett Tábori Kata megújuló energiával működő robotot épített, a Johnny névre hallgató fém szerkezet a vas és acél országának örökségét ötvözte a huszonegyedik század ökotudatos szemléletével. Elvileg a szél hajtotta volna a különös szerkezetet, a Tisza partján azonban alig mozgott a levegő, ami elég immobilissá tette. Az önmeghajtást leszámítva kezet , fejet, sőt még szívet is kapott teremtőjétől Johnny.

Jake, a kutya

Szegedről érkezett Rózsa Renáta az Adventure Time című rajzfilmsorozat egyik főszereplőjéről, Jake kutyáról mintázta a robotját: egy sárga kartondobozba bújtatva a távirányítós autóját, amely némi konstrukciós hibákkal küzdött ugyan, de kanyarodni azért tudott valamelyest alapanyagnak dobozokat használt, hajtogatta és kifestette. A harmadéves BTK-s lány már többször is volt a SZIN-en, ám elmondása szerint idén lehet, hogy utoljára: nem tudja már finanszírozni az egyre dráguló fesztivált,valamint a fellépő zenekarokkal sem volt maradéktalanul elégedett. Nem nyerni érkezett, de bizakodó a versenyt illetően.

Bob, aki Bon Jovi-borító

Renáta testvére, Rózsa Lívia is nevezett saját építésű robotjával: Bob meghajtását egy kiselejtezett távirányítós autó adta, barátjával közösen rakták össze az elektronikáját: a kislámpát fejébe felvezetve (melyet Bon Jovi Have a nice day című albumának borítójáról mintázták) Bob működés közben félelmetes fényeket lőtt a szemeiből. Az ijesztő kinézetből mindenesetre sokat ront frizurája, melyet egy felmosó végéből készítették. Lívia először látogatott ki erre a fesztiválra, de eddig nagyon élvezi a SZIN-t, utolsó nap főként a Quimby és a Kiscsillag zenekar érdekli.

Mikulás és Chewbacca esküvője

Mikulás és Chewbacca házasságának szürreális szobor-alkotását helyezte négy kerékre Bohner Flóra és Tamás Virág. A lányok Bajáról érkeztek, robotukhoz a padlást feltúrva találtak alkatrészeket. A sebességről itt is egy felülről lebontott távirányítós autó gondoskodott, a fogat elejére bekötött egyszarvú póniló csak díszítésül szolgált az amúgy is elég groteszk képhez. Két napig készítették szerkezetüket, és győzni jöttek. A versenyre felsorakozott járműveknek Németh Judit indította útjukra - háromszor is, ugyanis a start után némi kavarodás alakult ki. Mikulás és Chewbacca esküvői szekerét a surranópályára száműzték, miután egy hirtelen tett balkanyarral két versenyzőt is kiütött, Jake kutya karja pedig túlságosan lelógott, amiért el sem tudott indulni. Győztesnek végül a világító szemű szegedi robotot, Bobot hirdette meg Nemjuci Judit, a győztes pedig az elsők között lehet, aki már biztosan eljön a 2013-as Szegedi Ifjúsági Napokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.