Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Bulvár

SZIN-Line: Negyedik nap – “A legjobb mozinak is vége lesz” + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Nem véletlenül választottam Variola-idézetet a nap címének. Erre később még fény derül. A záró napra már úgy húztam a karikákat a műsorfüzetben, hogy azért estére a nagyszínpadhoz is eljuthassak.

A Freshfabrik akár már történelem is lehetne, metálrajongóknak kötelező. Ki is hagytak annyi évet, hogy a köztudatból elfelejtődjenek. De visszatértek, mélyről, nagyon mélyről, és újra zenélnek. Szerencsénkre. Ezt látom néhány ifjú fesztiválutazó arcán is, akik csak úgy benéznek, ugyan kik zenélnek, aztán jönnek egyre közelebb, majd néhány perc múlva ádázan rázzák sörényeiket az első sorban. Aki bent maradt a koncerten, azoknak garantáltan kihullott a zsebéből kulcs és mobiltelefon. Nem győzöm szedegetni nekik az extázis ipari hulladékait. Napkezdésre a Freshfabrik a legjobb választás.

Séta tovább, ne legyen hiába a sorkiemelő. A szegedi Exit zenekar fellépéséről úgy lehet csak én tudok, mert a műsort az internetről nyomtattam ki. Az hogy időpontot cseréltek, sehol másutt nem szerepel. A Bin-Jip rajongói, akik kedvenc zenekarukra érkeznek, nem igazán indulnak be a rock klasszikusokra. Papesék meg bőszen énekelnek nekem, egészen addig, míg lányaim el nem hívnak egy hideg mexicói paradicsomleves elfogyasztására. Ne tudjátok meg, mennyire csípős tud lenni ez a fogás, fél liter roséfröccs elfogyasztása hoz vissza a valóságba.

Még szerencse, hogy a sokszínűség jegyében népzenét választottam, Összművészeti Tér, babzsák, beállás alatti punnyadás, Heveder zenekar Erdélyből. Csendben, majdnem magánügyként kezelhetném a dolgot köztem és a zenekar között, ha félidőben nem érkezne egy tucatnyi táncos lábú fiatal. A zenekar kalotaszegi legényest játszik és nagyon hálás minden egyes tánclépésért. A hátralévő harminc percet egyhuzamban zenélik végig, és bírják a tempót a fiatalok is. A legények kérkedő talpverésére, a lányok szédítő körforgására már beesik a sátorba az utca népe is. Mindenki hallani szeretné mennyire szép a zenénk, mindenki látni szeretné, milyen gyönyörű a magyar néptánc. Visszatekintve négy nap után nagyon hálás vagyok az Összművészeti Tér szervezőinek, ez az egyetlen helyszín, ahová bármikor be lehetett esni, a színvonal folyamatosan igen magas volt. Stílusosan: megemelem a kalapom!

Minden alkalommal eszembe jut, valahányszor lemegyek a medencébe koncertezni, az a több mint harmincéves emlék a Csepeli Papírgyár strandján, amikor a Beatrice koncertjét megszakítva Csillagász bejelentette a VHK megszületését. A medencékben nagy dolgok történnek, ez már biztos. Játszik a szegedi Variola, a színpad mellől kijön a nézőtérre Dula Sándor, az együttes volt gitárosa, szinte mindenkit ismer. Nekem is csak húsz másodperc jut, egy gyors ölelés, néhány szó. Érzem rajta, valami jó történt, erős és tiszta a karmája a srácnak, felemel. Az a néhány néző, aki a nagyobb színpadokon játszó “befutottak még zenekarok” helyett választotta a medencét, nem véletlen jött ide. Ma este ők lesznek a kiválasztottak. Meglepetésként jelentik be, bár mindenki tudja, hogy az utolsó két számba beszáll Sanyika is. Három gitárosnál a színpadon csak a négy gitáros jobb. Az első hangok után érezni, miről szólt ez a nap. Sanyika végre megmutatja, amiben csak a feleségem hitt évtizedekkel ezelőtt, amikor konyhánkban egy vacak akusztikus gitáron játszott nekünk és arról álmodozott, hogy rocksztár lesz. Olyan szinten gitározik ebben a tíz percben, amire már régóta vártunk. Istenáldotta tehetség, aranyat ér mind a tíz ujja. Dr. Rock, alias Plesi könnyes szemekkel áll az első sorban, mellette néhány szerencsés időutazó. Ma ezekért a percekért jöttünk a Tisza partjára.

Nehezen ereszt az élmény, félreülök és a lassú folyó ölelésében nézem a szegedi oldal fényeit. Mire visszatérek, már játszik a Mystery Gang, végre egy olyan buli, amikor nem férek a színpad közelébe. Igaz, ők már tavaly is kinőtték az idén már nem sörnevet viselő helyszínt, de ezt csak a szervezők nem veszik észre. Ám most egyáltalán nem bánom, tisztes távolból hallgatom a rockabillyt, nézem a gáttalan, vad táncosokat. Nagyszínpad, keresem a lányaimat, nehéz magamban tartanom az élményt, amit Sanyika nyújtott, ki kell beszélnem valakinek…

Az utolsó bekarikázott eseményem a Parov Stelar Band. Annak ellenére, hogy magas színvonalon hozzák a showt, most nem jön be. Szerencsére a porban ugráló két-háromezer ember ezzel nem így van. De én akkor is sátrat bontok, ennyi volt 2012-ben a SZIN. Ha ki emelhetek a saját műsorfüzetemből minden napra egy produkciót, akkor szerda a Ferenczi György és a Rackajam, csütörtök persze , hogy MC LegóMan a Balkan Fanatikkal, péntekre a megbízható Zagar maradt, szombatot pedig viheti Dula Sándor tíz perce a Variolával. Tudom, hogy vannak akik az ellenkezőjének szurkolnak, de akkor is úgy gondolom: jövőre, veletek, ugyanitt.

Petró János

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál