Szedeák: Molnár József nemzetközi szintű játékosokat képezne + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombat óta Szegeden tartózkodik a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatának új vezetőedzője, az Új-Zélandról hazatérő Molnár József. A szakemberrel hétfőn az U23-as gárda edzését követően beszélgettünk az első benyomásokról.

– Szűk egy hét van még hátra az NB I/A csoportos szegedi együttes felkészülésének kezdetéig, ám ön családjával már megérkezett a Tisza partjára egy rövid „terepszemlére”. Mivel teltek az első napok?

– Szombaton este érkeztem meg a városba a kedvesemmel és a kislányommal, azóta két dologra koncentrálok. Szeretnék minél több emberrel szeretnék megismerkedni a klubnál és a klub körül, illetve a játékosok közül is találkozni, akivel csak lehet. Emellett pedig lakást keresünk.

– Kivel sikerült már személyesen is megismerkedni a Szedeák-családból?

– Legelőször természetesen Kardos Péter elnökkel, majd komoly és építő jellegű eszmecserét folytattam Bonifert Domonkos ügyvezetővel, rajtuk kívül pedig Méhes Gábor alelnökkel, valamint az U23-as edzővel, Simándi Árpáddal is egyezettem. A játékosok közül Kiss Zsolttal és a Csorvási testvérekkel találkoztam. Megkérdeztem tőlük, mivel töltötték a nyarat, hogy készülnek, hogyan telnek a következő napjaik az első, augusztus 13-i közös edzésig. Beszéltük emellett arról is, hogy az elmúlt években ki milyen kosárlabdát játszott, s hogyan képzeljük el a következő szezont.

– Korábban azt nyilatkozta, augusztus 13-a előtt is kemény egyéni nyári munkát vár el a játékosoktól. Elégedett volt azzal, amiről beszámoltak?

no images were found

– Elégedett voltam, s megbízom abban, amit mondtak. Jövő hétfőn pedig elkezdjük a közös munkát, s abban rengeteg egyéni feladat is lesz a csapatgyakorlatok mellett, ahogy arról már tájékoztattam is a kosarasokat.

– Mivel kezdődik majd a felkészülés?

– Jövő hétfőn délelőtt találkozunk az újszegedi sportcsarnokban, ahol bemutatkozó jellegű termi edzésre kerül sor, s ugyanígy délután is. Keddtől napi egy erőnléti foglalkozást is beiktatunk. Az erőnléti felkészülést várhatóan Alexa Szabolcs irányítja majd, akivel most kedden tekintjük át az eddigi tapasztalatokat, illetve vázolom neki, milyen jellegű munkát szeretnék, hogy a társaság elvégezzen.

– Most hétfő délután az U23-as együttes tréningjét is megtekintette, miért tartotta ezt fontosnak?

– Látni akartam, a közvetlen utánpótlásból ki tud majd a nagycsapattal edzeni, illetve ki férhet oda esetleg a keretbe. Erről egy edzés után természetesen nem tudok még nyilatkozni. Azt kértem a srácoktól a foglalkozás elején, hogy keményen védekezzenek, s mindent csináljanak nagyon gyorsan. Részben sikerült ezeket megvalósítani, ám ennek az is oka lehet, hogy a fiatalok most jöttek vissza a nyári szabadságról. Összességében sok ügyes játékos ismertem meg. Remélem, ha testközelből tapasztalják meg, hogyan dolgozom a felnőttcsapattal, akkor látni fogják, milyen elvárásaim vannak, s ezeket be tudják építeni a saját munkájukba. Örömmel hallottam egyébként Simándi Árpádtól, hogy több olyan dolgot már tavaly elkezdett az U23-as gárdával, amit magad is fontosnak tartok.

– Keményen védekezés, gyorsabb kosárlabda – ez lehet a kulcs ahhoz, hogy a Naturtex-SZTE-Szedeák elérje a kitűzött célt, s bejusson a felsőházi rájátszásba?

no images were found

– Feltétlenül ez lehet a siker egyik meghatározó eleme, ám sok összetevős a kérdés. A játékot viszont mindenképpen fel kell gyorsítani.

– Általában is lassúnak tartja a magyar férfi kosárlabdát, a honi bajnokságot?

– Igen, függetlenül attól, hány külföldi játszik a csapatokban. Ami bennünket illet, ezen a téren feltétlenül változtatnunk kell, gyorsabban kell játszanunk ezt a játékot, ha eredményt akarunk elérni a bajnokságban, másrészt ha nemzetközi szintű játékosokat akarunk képezni itt, Szegeden, ami határozott célkitűzésem.

– Ahhoz, hogy eredményesen szerepelhessen a szegedi gárda az NB I-ben, nyilvánvalóan megfelelő játékosállomány is szükséges. A magyar mag már nagyjából összeállt, s eldőlt, hogy a légiósok közül Nebojsa Dukic hosszabbított, az irányító pedig az amerikai Kevin Sims lesz. Még egy külföldi hátvédet keresnek. Milyen típusú kosarast képzel el a kettes posztra?

– Ugyanazok az alapelvárásaim, mint az irányítóval szemben: legyen gyors, pillanatok alatt tudjon reagálni a különböző játékhelyzetekre, védekezésben is számíthassunk rá, s legyen csapatember, mint Kevin. A három külfölditől nem azt várom el, hogy egyedül juttassanak be bennünket a felsőházba, ám képessé kell tenniük erre a csapatot.

– A magas posztokon az előző szezonban mutatkoztak hiányosságok, klasszikus ötös nélkül több mérkőzésen igencsak meggyűlt a szegedi gárda baja a palánk alatti játékkal. A jelenlegi állomány ebből a szempontból mire lehet képes?

– Meggyőződésem, hogy rendben leszünk ezen a téren is, nem kell két-három 210 centis játékossal operálnunk. A most szerződtetett Csorvási Milán rendkívül képzett kosárlabdázó, aki el tudja vinni az ötös posztot, illetve ha cserére, rotációra kényszerülünk, mind Dukic, mind Tanács Attila be tud segíteni. A magas emberekre is komoly szerep fog hárulni védekezésben és támadásban, ezzel együtt sem látom szükségesnek, hogy klasszikus Jabbar-féle ötösünk legyen.

– Mikor a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője lett, látványos, csupa szív, gyors kosárlabdát ígért. Ezek az összetevők nyilván a nézők kicsalogatásához is fontosak, ami nem elhanyagolható szempont.

no images were found

– Pontosan! Szeretnénk, hogy minél többek szurkoljanak, legyenek kinn a meccseinken, ehhez viszont nemcsak látványosan, hanem eredményesen kell játszanunk itthon és idegenben egyaránt. Ígérhetem, nem lesz olyan, hogy valamelyik mérkőzést is félvállról vesszük, nem tartjuk olyan fontosnak; nekimegyünk minden ellenfélnek! A bajnokság kiírása megváltozott, jelenleg úgy néz ki, hogy az első kör után a legjobb hat alakulat automatikusan a felsőházi rájátszásban van, majd belép hetediknek a Szolnok, illetve még egy gárda az alsóház középső rájátszása után. Bármi áron, de ott kell lennünk a negyeddöntőben!

– Korábbi állomáshelyéről, Új-Zélandról a nyáron az USA és Anglia érintésével érkezett Magyarországra. A szigetországban részt vett a korábbi angol szövetségi kapitány, Németh László-féle nemzetközi táborban is. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az ott eltöltött idő során?

– Őszintén szólva: zseniális volt az egész! Most először hívott meg Németh László, amit ezúton is nagyon köszönök. Nemzetközi stábbal dolgozhattam együtt, hiszen képviseltették magukat többek között angol első ligás és a válogatotthoz közeli edzők, amerikai, kanadai, bolgár és spanyol szakemberek is. Egy hétig folyt a színes és magas színvonalú szakmai munka, százötven 12 és 23 év közötti játékos megállás nélkül pattogtatott. Sokat tanultam ebben a profin felépített, elképesztően szervezett táborban, s bízom benne, hogy jövőre is visszatérhetek.

no images were found

Előző sztori

Az év végéig lesz egyirányú a Vásárhelyi Pál utca + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgó SZEGEDma.hu Kupa: Mindszenten kezd a Tisza Volán