Olimpia: két magyar bronz az utolsó nap előtt + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két bronzéremmel zárta a magyar küldöttség a londoni olimpia szombati versenynapját. Douchev-Janics Natasa a női kajakegyes 200 méteres futamának döntőjében, Marosi Ádám pedig a férfi öttusázók mezőnyében lett harmadik.

Bronzérem férfi öttusában!

Bronzérmet nyert Marosi Ádám a londoni olimpia szombati öttusaversenyében. Marosi a vívás után hatodik, az úszást követően hetedik volt, majd hibátlanul lovagolt, így ötödikként vágott neki a lövészetekkel kombinált futásnak, melyben két helyet előrelépett. A Marosival együtt a kombinált számig jól szereplő idei Európa-bajnoki ezüstérmes Kasza Róbert végül a 12. helyen zárt. Győzött a cseh David Svoboda. Marosi a magyar londoni küldöttség 17. érmét – ötödik bronzát – szerezte.

Madarász Viktória 41. lett 20 km gyaloglásban

Az orosz Jelena Lasmanova világcsúccsal nyerte a női 20 km-es gyaloglást szombaton a londoni olimpián. Az egyetlen magyar induló, Madarász Viktória a 41. helyen ért célba. A húszéves győztes honfitársa, Vera Szokolova tavaly februárban felállított rekordját adta át a múltnak. A második helyen a szintén orosz Olga Kanyiskina ért célba, harmadikként pedig a kínai Sencsie Csie-jang (Shenjie Qieyang) zárt.

Női 20 km-es gyaloglás
Olimpiai bajnok:
Jelena Lasmanova (Oroszország) 1:25:02 óra – világcsúcs (régi: 1:25:08, Vera Szokolova (orosz), 2011. február 26., Szocsi)
2. Olga Kanyiskina (Oroszország) 1:25:09
3. Sencsie Csie-jang (Shenjie Qieyang, Kína) 1:25:16
…41. MADARÁSZ VIKTÓRIA 1:34:48

Benkó a 27. lett hegyikerékpárban

no images were found

A francia Julie Bresset a címvédő német Sabine Spitzet megelőzve nyerte a női hegyikerékpárosok szombati versenyét a londoni olimpián, Benkó Barbara 27. lett. A magyar induló hamar leszakadt az élmezőnytől, mint kiderült, műszaki hiba zavarta, elromlott az első váltója. A lánc a nagyobbik első tárcsán maradt, ami miatt az emelkedőkőn csak nehezen tudott felkapaszkodni. Benkó végül a győzteshez képest több mint 12 perces hátránnyal ért célba. “A pálya nem volt rossz, tetszett, és ha nincs ez a váltóhiba, akkor még feküdt is volna nekem. Mindjárt az első kör végén elromlott a váltóm, és nem mertem letenni a láncot a kisebbik fogaskerékre, mert akkor a sík és a lejtős szakaszokon egyszerűen nem haladtam volna” – mondta az MTI-nek a célba érkezés után Benkó. “A meleg sem zavart, szeretek ilyen időben versenyezni. Csak tippelni tudok, hogy nagyjából 5-7 perccel jobbat mehettem volna, ha a kerékpárommal nincs semmi baj. A tervem az volt, hogy a legjobb húsz között végezzek, és az talán sikerült volna. Már az is ajándék, hogy itt lehetek, én lehettem az első magyar női hegyikerékpáros az olimpián. Még fiatal vagyok, bízom benne, hogy sok olimpián indulhatok, mert remek volt a hangulat és a szervezés.”

Hegyikerékpár, nők
Olimpiai bajnok:
Julie Bresset (Franciaország) 1:30:52 ó
2. Sabine Spitz (Németország) 1:31:54
3. Georgia Gould (Egyesült Államok) 1:32:00
…27. BENKÓ BARBARA 1:43:24

Ligeti kikapott, majd nem jutott vigaszágra sem

no images were found

Ligeti Dániel kikapott a nyolcaddöntőben világbajnoki címvédő riválisától, majd annak negyeddöntőbeli veresége után vigaszágon sem folytathatta a szabadfogásúak 120 kg-os kategóriájában a londoni olimpia szombati versenynapján. A vb-ötödik, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes magyar a 120 kilósok kategóriájában került szembe a fehérorosz Alekszej Semarovval, aki 2011-ben, Isztambulban diadalmaskodott a világbajnokságon. Korábban egyszer már találkoztak, méghozzá jó két esztendeje, s akkor Semarov szoros küzdelemben győzött.

Londoni csatájukat a 23 éves, 192 centis Ligeti kezdte aktívabban négy centivel alacsonyabb, és csaknem hét évvel idősebb ellenfelével szemben, de egy bebillentésből Semarov szerzett két pontot, elvíve az első menetet. A második két percben Ligeti majdnem kitolta a szőnyegről az oroszból lett fehéroroszt, ugyanakkor riválisa mögékerüléssel vezetéshez jutott. Semarov még tusveszélyes helyzetbe is hozta a magyart, aki innen kivágta magát, ám fordítani nem tudott. Kitolással egy pontot kapva szépített ugyan 2-1-re, de Semarov a második menetet is megnyerte, s továbbjutott. Ezt követően azonban a fehérorosz a következő körben két sima menetben vereséget szenvedett a bolgár származású amerikai Tervel Ivaylov Dlagnevtől, s mivel a vigaszágra csak a döntőbe jutott versenyzők által legyőzött birkózók kerülnek, a szombathelyi szabadfogású számára véget ért az olimpia.

no images were found

“El kell majd döntenünk, hogy milyen irányban menjünk: az akciózást favorizálja-e Dani továbbra is, vagy ezt a kivárásos, passzív birkózást vegye át” – mondta Ligetivel kapcsolatban Gulyás István, a szabadfogásúak kapitánya, aki szerint a Semarov elleni meccs éppen az akciókat erőltető stílus miatt veszítette el. “Dani túlságosan is birkózni akart, igaz, ő abban jó, de a fehérorosz “lefalazta”, mert ő meg abban jó. A kreativitás itt és most nem segített, a válldobást sem kellett volna megindítania, abból jöttek Semarov pontjai az első menetben. Mindenesetre ő még nagyon fiatal, szinte gyerek ebben a mezőnyben, ahol erős, érett férfiak vannak. Most már 115 kiló ugyan, de még nem minőségi izom van rajta, erősödnie kell tovább.”

A hétfős magyar birkózócsapat egy-egy ezüst- és bronzéremmel, illetve ötödik hellyel zárta a XXX. nyári játékokat. A dobogó második fokára a kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában érdekelt Lőrincz Tamás, míg a harmadikra a szintén kötöttfogású Módos Péter (55 kg) állhatott fel. Az ötödik helyet pedig a szabadfogású Hatos Gábor (74 kg) szerezte meg pénteken.

Bronzéremmel zárta a magyar csapat a kajak-kenu versenyeket

no images were found

Douchev-Janics Natasának nem sikerült megnyernie a női kajakegyest a 200-as sprintszámok során, csak a harmadik helyen ért célba. Az olimpiai újonc ifjúsági világbajnok Dudás Miklós a férfiak kajakegyesében a kiváló 6. helyet szerezte meg, míg Vajda Attila a B döntőben elért 3. helyezésével a 11. helyen zárt.

A 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett magyar kajak-kenu küldöttség minden idők második legjobb olimpiai szereplését könyvelheti el idén Londonban. Ráadásul az ötkarikás játékok éremversenyét is Magyarország nyerte a nagy rivális németek előtt, Kozák Danuta pedig a legeredményesebb a sportágban a londoni játékokon!

Női K-1, 200 m
Olimpiai bajnok:
Lisa Carrington (Új-Zéland) 44.638
2. Inna Oszipenko-Radomska (Ukrajna) 45.053
3. DOUCHEV-JANICS NATASA 45.128

Férfi C-1, 200 m
Olimpiai bajnok:
Jurij Cseban (Ukrajna) 42.291 mp
2. Jevgenij Shuklin (Litvánia) 42.792
3. Ivan Stil (Oroszország) 42.853
…11. VAJDA ATTILA

Férfi K-1, 200 m
Olimpiai bajnok:
Ed McKeever (Nagy-Britannia) 36.246 mp
2. Saul Craviotto Rivero (Spanyolország) 36.540
3. Mark de Jonge (Kanada) 36.657
…6. DUDÁS MIKLÓS 36.830

Olimpiai hírfolyamunk itt olvasható időrendben!

no images were found

Előző sztori

Olimpia: Marosi Ádám bronzérmes öttusában! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Következő sztori

Megint drágulhat a benzin a jövő héten