Sport

Olimpia: Douchev-Janics bronzérmes 200-on! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: Douchev-Janics bronzérmes 200-on! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. augusztus 11., szombat
Olimpia: Douchev-Janics bronzérmes 200-on! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A londoni olimpia szombat délelőtti programjában két kajakosunk döntőzött a 200-as futamokban: Douchev-Janics Natasa bronzérmet nyert női egyesben, míg Dudás Miklós az 6. helyen ért célba. Vajda Attila összesítésben a 11. a kenusoknál.

Douchev-Janics Natasának

nem sikerült megnyernie a női kajakegyest a 200-as sprintszámok során. Az olimpiai újonc ifjúsági világbajnok

Dudás Miklós

a férfiak kajakegyesében a kiváló 6. helyet szerezte meg, míg

Vajda Attila

a B döntőben elért 3. helyezésével a 11. helyen zárt. A 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett magyar kajak-kenu küldöttség minden idők második legjobb olimpiai szereplését könyvelheti el idén Londonban. Ráadásul az ötkarikás játékok éremversenyét is Magyarország nyerte a nagy rivális németek előtt, Kozák Danuta pedig a legeredményesebb a sportágban a londoni játékokon! "Volt olyan szám, amely jobban sikerült a vártnál, volt talán olyan is, amely kicsit haloványabb volt, de ez benne van a versenyben. Összességében azonban nagyon boldogok vagyunk ezzel az eredménnyel" - nyilatkozott az MTI-nek

Storcz Botond

, aki kajakosként három ötkarikás elsőséget gyűjtött, szakvezetőként azonban ez volt az első olimpiája. "Mindhárom szakág szereplésével elégedett vagyok, nyilvánvalóan jobb lett volna, ha kenuban is sikerül érmet szerezni, de Vajda Attila révén ott is volt pontszerzőnk. A két kajakos szakág eredményei kiválóak, nekik köszönhetően megnyertük az éremtáblázatot és 37 olimpiai pontot szereztünk." A válogatók során néhány számmal - legfőképpen a két négyessel - kapcsolatban kritikák érték a kapitányt, szerinte a versenyzők a vízen csattanós választ adtak, hiszen a női kvartett 20 év után ismét aranyérmes lett, míg a férfi négyes kellemes meglepetést okozva a második helyen zárt. A szövetségi kapitány kérdésre válaszolva elmondta: a mostani diadalok nemcsak az élsport, hanem az utánpótlás szempontjából is nagyon fontosak. "A tapasztalok szerint ilyenkor sokkal több gyerek jelentkezik a klubokban, hogy szeretne kajakozni vagy kenuzni. 2008-ban például, amikor Vajda Attila bajnok lett Pekingben, Szegeden és környékén rengeteg gyerek ment le kenuzni. A sportágnak ez az alapja, a bázisa, hogy minél több gyerek sportoljon a kilencvenvalahány klubban. Remélem, most is sokan jönnek majd."

Douchev-Janics Natasa bronzérmes 200 méteren

"Amikor kimentem a pályára, nem éreztem magamban azt az erőt, amit szoktam. Lehet, hogy túl nagy volt a szél, és ez zavart. Nem gondoltam volna, hogy ilyen körülmények fogadnak majd a pályán. Menet közben pedig, amikor éreztem, hogy nem megy úgy a hajó, a második helyben reménykedtem, de sajnos nem sikerült. Két éremmel térek haza, de sajnos a legfényesebb nélkül. Más biztosan örülne, hogy kétszer dobogóra állhat. Most végig kell gondolnom, mit kell másként csinálnom. Azt érzem, hogy a koromhoz képest túl sokat versenyeztem az idén, és talán emiatt maradtam le az aranyról kétszer is. Kicsit elment a kedvem a kajakozástól..." 11.21: Beragad a rajtnál, 4-5. egyelőre. És hiába hajrá, az új-zélandi Carringtont nem lehet megverni, az ukrán Oszipenko-Radomszka a jellegzetes kék-sárga hajóban a második, Natasa 45,128-cal csak a harmadik... Ez a 4. bronz, és a 16. magyar érem Londonban! Női K-1, 200 m Olimpiai bajnok: Lisa Carrington (Új-Zéland) 44.638 2. Inna Oszipenko-Radomska (Ukrajna) 45.053 3. DOUCHEV-JANICS NATASA 45.128 És akkor jön Natasa! A 4-es pályán fog futni, miután az előfutamot és a középfutamot is a legjobb idővel nyerte. Minden mellette szól!

Vajda Attila 11. lett

"Nagyon örülök a B-döntős harmadik helynek, hiszen nem ez a legerősebb számom, és így is sikerült több neves riválist megelőznöm. Jó volt a rajtom, jól bírtam erővel. Iszonyú jó érzés volt ennyi magyar szurkoló előtt szerepelni, köszönöm nekik, hogy bíztattak. Az összesítésbeli 11. helyem nem rossz, megérzésem szerint nem minden magyar sprinter tudta volna ezt megcsinálni" - nyilatkozta az MTI-nek Vajda. 10.47: Itt is beragad a rajtnál, mint ezren... Nagyjából a 4. helyen húz, hajráz, jól rúgja be a hajót, meg is van a harmadik hely a B döntőben. Ez összesítésben a 11. helyet jelenti. Férfi C-1, 200 m Olimpiai bajnok: Jurij Cseban (Ukrajna) 42.291 mp 2. Jevgenij Shuklin (Litvánia) 42.792 3. Ivan Stil (Oroszország) 42.853 ...11. VAJDA ATTILA Pár perc és következik Vajda Attila B döntője, pekingi ezres olimpiai bajnokunk a 3-as pályán fog húzni.

Dudás Miklós maximálisan elégedett

"Maximálisan elégedett vagyok, hiszen 21 évesen, életem első olimpiáján pontszerző lehettem. Abszolút nem zavart az erős szembeszél. Viszonylag nagy testűnek és nehéznek számítok, és ez kedvező a nagy szélben. A rajtom is nagyon jól sikerült, és köszönet a pszichológusomnak, akivel nagyon sokat beszélgettünk erről. Itt az olimpián pedig végig jól rajtoltam. A pénteki futamban még jobban mentem, és azt reméltem titokban, hogy szerencsével még a dobogót is elérhetem. Sokat tudok fejlődni még, és hiszem, hogy a riói olimpián már az aranyéremért harcolhatok. A következő négy évemet erre teszem fel. Nagyon jó érzés volt, hogy ilyen sok magyar szurkoló látogatott ki, még a hideg is kirázott a bemutatáskor, és remélem, tudtam nekik egy kis örömet szerezni a hatodik helyemmel" - nyilatkozta Dudás Miklós a parton. 10.37: 2-es pálya, Dudás jól kapja el a rajtot! Nagyon szoros a mezőny, kicsit visszaesett Dudás, nagyjából hatodikként fut be! Ez kiváló eredmény számára! A brit Ed McKeever az olimpiai bajnok, Rauhe csak a nyolcadik! Férfi K-1, 200 m Olimpiai bajnok: Ed McKeever (Nagy-Britannia) 36.246 mp 2. Saul Craviotto Rivero (Spanyolország) 36.540 3. Mark de Jonge (Kanada) 36.657 ...6. DUDÁS MIKLÓS 36.830 10.31: Véget ért a férfi kajakegy B döntője. Dudás futama ezután jön. Ifjúsági világbajnokunk az előfutamban bivalyerős mezőnyben lett harmadik és megelőzte a 13-szoros világbajnok német Ronald Rauhét is, ami biztatóan hangzik... Az Eton Dorney evezőspályán a program szerint Dudás Miklós K-1 200-on 10.37-kor, Vajda Attila a C-1 200 B döntőjében 10.47-kor, és szegedi klubtársa, a negyedik olimpiai bajnoki címéért hajtó Douchev-Janics Natasa 11.21-kor rajtol el női K-1 200-on. 10:37 ó: FÉRFI K-1 200 M, DÖNTŐ – DUDÁS MIKLÓS 10:47 ó: FÉRFI C-1 200 M, B DÖNTŐ – VAJDA ATTILA, DÖNTŐ 11:21 ó: NŐI K-1 200 M, DÖNTŐ – DOUCHEV-JANICS NATASA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.