Közélet

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző verseny Röszkén + PANORÁMA

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző verseny Röszkén + PANORÁMA

2012. augusztus 2., csütörtök
Nemzetközi töltöttkáposzta-főző verseny Röszkén + PANORÁMA

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedőre eddig harminckét csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.

A legtöbb versenyző helybéli vagy a környékbeli településekről érkezik a határ menti községbe, de az indulók között lesz komáromi és több külföldi csapat is Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei Végvárról – mondta

Szécsi Andrea

szervező csütörtökön az MTI-nek. A program reggel fogatos felvonulással indul Röszke utcáin, majd reggel nyolckor elkezdődik a főzés. A versenyen legfeljebb négyfős csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a főzéshez szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják. Az amatőr és profi szakácsoknak délben kell az egyéni fantázia szerint tálalt három darab töltött káposztát a zsűrinek bemutatniuk. Az ételkompozíciókat a

Frank Sándor

Venesz-díjas mesterszakács vezette zsűri több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a legimpozánsabban tálalt és a legújszerűbb ízlésvilágú töltött káposztát is. Szécsi Andrea elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzők kreativitása határtalan: készült már töltöttkáposzta pulykahússal vagy hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölthúst, kolbászt, csülköt és próbálkoztak a vegetáriánus változattal, a fűszerek között pedig kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt. A szervező szerint az ízletes töltött káposzta titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb termőhelye. A versenyzők annyi töltött káposztát készíthetnek, amennyit akarnak, a szervezők csak a zsűrizésre kínált ételt kérik el; ha több káposztát főz egy-egy versenyző, magának kell gondoskodnia arról, hogy társakat találjon az elfogyasztásához. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezzel azonban nem lesz gond. A versenyzők általában büszkén kóstoltatják ételremekeiket, és a rendezvény látogatóinak a helybéli vendéglősök is készítenek töltött káposztát.

Kedvcsinálóként tegyen egy virtuális körutat a tavalyi töltöttkáposzta-főző fesztiválon!


Töltöttkáposzta fesztivál

,

Csongrád megye

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.