Egészség

Teljesen meggyógyítható az időben kiszűrt mellrák

Teljesen meggyógyítható az időben kiszűrt mellrák

2012. augusztus 13., hétfő
Teljesen meggyógyítható az időben kiszűrt mellrák

Magyarország élen jár az emlőrák kezelésében, ami egyben egy orvosi sikertörténet, hiszen az időben kiszűrt betegség ma már egy kicsi beavatkozással teljesen gyógyítható – mégis, a veszélyeztetett korúaknak csak fele vesz részt rendszeresen mammográfiai vizsgálaton.

Korábbi cikkünkben

már beszámoltunk a minimális beavatkozással járó (minimálisan invazív) sebészet számos előnyéről és sikerességéről, a módszer hatékony diagnosztikával kombinálva az emlőrák gyógyításában is nagy előrelépést jelentett. „A sebészet nem csak technológia, hanem ráció is, és az utóbbi időben az onkológiai sebészet is nagy változásokon ment át” – magyarázza

Lázár György

sebészprofesszor, a Sebészeti Klinika vezetője.

A radikalitás és a hatékonyság

Az úgynevezett szolid tumorokról – egy helyre, szervre koncentrálódó daganatok – korábban mind a sebészek, mint a laikusok azt gondolták, hogy minél nagyobb a műtét, annál jobb lesz az eredmény. Később rájöttek, hogy ezek esetében a beavatkozás mértékének, szakszóval radikalitásának fokozásával csak ideig-óráig lehet az eredményt is javítani növelni. A daganat ugyanis egy idő után sajnos elterjedhet az egész szervezetben. Viszont ha a diagnosztikát fokozzuk, akkor a korai stádiumban felfedezhetjük a rosszindulatú daganatot vagy a rákot megelőző állapotokat, és ilyenkor minimális beavatkozással is ugyanazt az eredményt lehet elérni, mint egy nagy műtéttel – hívta fel a figyelmet a professzor.

Az izotóp megmutatja

Ezt a tételt éppen az emlősebészet bizonyította be azzal, hogy rámutatott, miként lehet minimális, de megfelelő kezeléssel hatékonyan gyógyítani a daganatot. A titok két dologban rejtőzik. Az egyik az emlőrákszűrés, melynek segítségével még nem tapintható, panaszmentes betegségeket is fel lehet fedezni, már néhány milliméteres elváltozások, vagy akár sejtcsoportok is kimutathatók – tudtuk meg Lázár Györgytől. A daganatok korai stádiumban még nem terjednek el a szervezetben, nem adnak áttétet például a nyirokcsomókba, nem kerülnek be a nyirok utakba vagy a véráramba. Ilyenkor elégséges ezt a kis sejtcsoportot eltávolítani – itt jön be a sebészet. „Ezt a szakmát érte az a kihívás, hogy olyan módszereket alkalmazzunk, amelyekkel célzottan ki lehet venni a problémás gócokat” – fogalmazott a professzor. A beavatkozásoknál gyakorta alkalmazzák az izotópjelöléssel végzett emlődaganat-eltávolítást. Ekkor a műtétet megelőzően a nem látható, tapintható daganatba kis mennyiségű radioizotópot juttatnak be, a sebész pedig egy gamma-kamera segítségével találja meg a rákos területet.

Menjen el!

„Ma az emlődaganat sebészete az esetek hetvenöt-nyolcvan százalékában egy kicsi emlőkimetszésre és egy nyirokcsomó eltávolítására szorítkozik. Arra biztatok minden 45 év fölötti nőt, akik koruk alapján az emlőrák-szűrő programba már beletartoznak, hogy éljenek a szűrés lehetőségével” – hangsúlyozta a szakember. „Senki sem örül persze annak, ha kiderül, hogy beteg, de ha korán felfedezzük, teljesen meggyógyítható a páciens – ennek pedig örülni kell!” – tette hozzá. Jóllehet az emlőrák kezelése az orvostudomány egyik sikertörténetének tekinthető, és Magyarország élen jár ezen a területen, a lakosság nem veszi komolyan a szűrést. Az érintett korúaknak csak ötven százaléka vesz részt a vizsgálatokon, vagyis minden második beteg nem megy el a szűrésre, nem akar foglalkozni a problémájával, nem érzi a súlyát. „Mi azért vagyunk, hogy segítsünk a betegen. Ha időben felfedezzük a problémát, nem kell éveken át kezelésekre járnia. Meggyógyítjuk és visszaadjuk a családnak, a társadalomnak, a munkahelyének teljes értékű emberként” – összegzett Lázár György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.