Gazdaság

Megint drágulhat a benzin a jövő héten

Megint drágulhat a benzin a jövő héten

2012. augusztus 11., szombat
Megint drágulhat a benzin a jövő héten

A benzin esetében 3-5 forint, a gázolaj esetében pedig 2-4 forint áremelést indokolnak a nemzetközi piaci változások a jövő héten a GKI Energiakutató Kft. számításai szerint - ismerteti a szombati Népszava.

A benzin kiskereskedelmi átlagára így 432 forint, a gázolajé pedig 434 forint lehet augusztus 15-től. A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja a GKI Energiakutató szerint: a nemzetközi piaci árak módosulása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest számottevően emelkedett, átlagosan 5,1 százalékkal. A gázolaj jegyzésára hasonló értékben növekedett, heti átlagban 4,4 százalékkal. A forint a dollárral szemben viszont az elmúlt hét nap során tovább erősödött, átlagosan 1,9 százalékkal. A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a benzin esetében 3,1, míg a gázolaj esetében 2,4 százalékos emelkedést mutatnak. Az elmúlt egy évben a benzin 10 százalékkal, a gázolaj pedig mintegy 15 százalékkal drágult. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése miatt tavalyhoz képest csaknem öt százalékkal kevesebb benzint és mintegy kilenc százalékkal kevesebb gázolajat lehet egyhavi nettó átlagkeresetből tankolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.