Labdarúgás: a Honvédot várja a Szeged a SZVSE-pályán

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A labdarúgó NB II 2012/13-as szezonja rajtol a hétvégén, ami jelenlegi formájában az utolsó kétcsoportos, 16 csapatos bajnokság. A Szeged 2011 együttese az első fordulóban a Honvéd második csapatát fogadja szombaton.

Az utolsó kétcsoportos, 16 csapatos bajnokság lesz ebben a szezonban, hiszen jövőre átalakul az NB II, a bajnokság végén a két csoportot összevonják. A másodosztály két csoportjának 2–5. helyezettjei automatikusan bennmaradnak, a 6–8. helyezettek oda-visszavágós alapon mérkőznek a másodosztályú tagságért az NB III hat csoportjának bajnokával, a 9–16. helyezettek pedig kiesnek a harmadik ligába. További változás lesz, hogy az NB I-es klubok második csapatai mindenképpen búcsúznak a szezon végén, hiszen a versenykiírás értelmében ők már nem lehetnek az egycsoportos másodosztályú mezőny tagjai – ha ilyen együttes az évad végén az első nyolc pozíció valamelyikén végez, automatikusan hátrasorolják, és a legjobb kiesőként záró „nem második csapat” kerül helyette az első nyolcba.

Online

Szombaton 17.30-tól folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Szeged 2011 – Budapest Honvéd-MFA NB II-es mérkőzésről.

A Szeged 2011 a zöld gyepen 12. helyezettként vívta ki a bennmaradást az előző szezonban, míg a Budapest Honvéd-MFA egy bravúros hajrával a 14. helyet szerezte meg, és a mezőny feltöltése után ő is bennmaradhatott. A nyári felkészülési időszakban nagy mozgás jellemezte a kék-feketék csapatát, hosszú sorokban kellene leírni azoknak a nevét, akiket kipróbált a szakvezetést. Igaz, az átigazolási időszaknak még nincs vége, de csütörtökre a sérültek felépülésével már összeállt egy stabil 22 fős keret. A Szeged múlt vasárnap a magyar kupában lejátszotta a főpróbát, Szolnok ellen lépett pályára átalakult keretével, és 3-1-re bukott el.

Most vagy soha!

Az Ultras Szeged és a Fidelity Gruppo ultracsoportjai minden drukkert várnak szombaton 15 órára a szegedi Rongy kocsmába, majd utána közös szurkolásra a Szeged 2011 bajnokijára. A mottójuk: Most vagy soha!

„Sok probléma övezte a felkészülésünket, tömegével jöttek-mentek a próbajátékosok, a stabil magunkat pedig sérülések, betegségek tizedelték, úgyhogy volt olyan nap, mikor nyolc egészséges játékossal tudtam csak dolgozni. Most csütörtökön tudtunk először végre teljes létszámban, 22 focistával gyakorolni” – mesélt a felkészülések nehézségeiről Tóth Bálint, a Szeged 2011 vezetőedzője, hozzátéve, hogy az újaknak be kell még épülniük, hiszen a sérültek közt volt több meghatározó játékosa is, mint például Lisztes, Jovánczai, B. Kapic, Kiss D. ráadásul az egyik szélső védő, Tóth Imre eltiltás miatt az első két meccsen nem játszhat. Tóth Bálint elmondta azonban azt is, hogy ennek ellenére győzelmet vár a nyitó fordulóban. Az ellenfélről sokat még nem lehet tudni, hiszen a mester szerint sok minden függ a Honvéd II. tekintetében attól, hogy az élvonalból hány játékos játszik majd vissza.

A Szeged 2011 várható kezdőcsapata: Belecan – Kéri, B. Kapic, Toca, Farkas, Borbély, Ulvicki, Lisztes, Kis R., Rézműves, Gomez.

Futballkrónika: százegyedszer a Honvéd ellen

A Szeged – Honvéd bajnoki mérkőzések történetét idézi föl Vitos György, a Tisza-parti labdarúgás krónikása.

Mint írja, óriási hagyománya van a Szeged – Bp. Honvéd bajnoki párharcnak! Igaz, a Tisza-partiak eddig többségében a Bp. Honvéd első csapatával játszottak (96-szor az NB I-ben, 2-szer a másodosztályban), de mivel a mostani Honvéd II. is a kispestiek állományába tartozik, így a szombaton sorra kerülő idénynyitó NB II-es mérkőzést is hivatalos bajnokiként kell beszámítani. Az első osztályban az 1926-os premiert követően (Kispest FC – Szegedi Bástya 4-2) a legutóbbi élvonalbeli találkozót is már 12 esztendeje játszották, és 1999 őszén az éppen csődöt jelentő Szeged LC-nek az az 1-1-es döntetlen volt az utolsó NB I-es mérkőzése… A kezdeteknél még a Tisza-partiak voltak fölényben, többször is előfordult olyan bajnoki idény, amikor mindkétszer megverték a kispestieket: 1927-28-ban például 4-3-ra és 2-1-re, 1928-29-ben 3-0-ra és 2-1-re, majd 1938-39-ben 2-0-ra és 2-0-ra! A ’30-as, ’40-es évek Szeged FC és SZAK-korszakában is sorra aratták a „paprikamezes” szegediek a Kispest elleni szebbnél szebb győzelmeiket!

Nem csoda hát, hogy 1950-ig, a Bp. Honvéd név felvételéig már 13 Kispest elleni győzelmet könyvelhettek el a mieink, de utána siralmas korszak következett… Attól kezdve, hogy a néphadsereg lett a fő mecénás, és a Honvédból erőnek erejével (más klubok tudatos megcsonkításával) „aranycsapatot” faragtak, a Szegednek – és sok más együttesnek – esélye sem volt a pestiekkel szemben. Íme a bizonyíték: 1950-1999 között 56 Bp. Honvéd – Szeged mérkőzést játszottak az NB I-ben, a kispestiek 40 alkalommal győztek, 11-szer megosztoztak a pontokon, és a szegedi klub híres elődei csupán 5-ször nyertek… Legutoljára az élvonalban 1984 tavaszán a 8 válogatottal felálló bajnok Honvédot a SZEOL AK verte meg Kun Lajos mesterhármasával 4-3-ra éppen a Vasutas-stadionban!

Érdekesség, hogy a kispestiek az 1916-os élvonalbeli bemutatkozásuktól számítva csupán egyetlen egyszer estek ki az NB I-ből (2003-ban), így az FC Szeged néven szereplő Csongrád megyeiek a másodosztályban (a 2003-04 évi NB I/B-ben) találkoztak a Bp. Honvéd együttesével. Szegedi szemszögből 1-3 és 0-5 volt az eredmény… Az elmúlt évi NB II-ben az újonc Szeged 2011 fogadhatta a SZVSE-pályán a Bp. Honvéd második csapatát, és Bernát Péter (2), illetve Folmer góljaival már a félidőben eldőlt a mérkőzés, ez volt a 19. Honvéd elleni sikerünk! A tavaszi visszavágón – a két klub 100. bajnoki összecsapásán – még Futó Tamással 2-1-es vereség lett a vége.

Ebben a szezonban ugyancsak másodosztályú meccsen játsszuk hát a 101., majd jövő tavasszal a 102. bajnoki meccsünket – ezúttal is Honvéd II. ellen –, s csak abban reménykedhetünk, hogy a 103.-re nemsokára már újra az NB I-ben kerülhet sor a két nagy múltú egyesület között…. Egyébként ha a teljes összesítést nézzük: ezúttal következhetne a Szeged 20. bajnoki sikere a kispestiek ellen – írja Vitos György.

Az NB II Keleti csoport 1. fordulójának műsora:

Augusztus 17. (péntek) 15.00: Nyíregyháza Spartacus FC – Ferencvárosi TC II.
Augusztus 18. (szombat) 17.30: Orosháza FC – Újpest FC, Szeged 2011 – Budapest Honvéd-MFA, Kazincbarcika – Dunakanyar-Vác, Vasas – Putnok VSE, Szolnoki MÁV FC – Mezőkövesd Zsóry SE. 19.00: Békéscsabai Előre 1912 SE – Restart-Ceglédi VSE.
Augusztus 19. (vasárnap) 17.30: Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – DVSC-DEAC.

Előző sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Maródi Ágnes

Következő sztori

Munkácsy-mesék: “Szeretném Önt megfesteni!” + VIDEÓ