Kultúra

Kezdődik a Tornyai János Múzeum visszaköltözése

Kezdődik a Tornyai János Múzeum visszaköltözése

2012. augusztus 9., csütörtök
Kezdődik a Tornyai János Múzeum visszaköltözése

Véghajrájába értek a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum felújítási munkálatai, és a héten megkezdődik a közgyűjtemény anyagának visszaköltöztetése a Rapcsák András úti épületbe. A költözés a csaknem tízezer kötetes szakkönyvtár visszaszállításával veszi kezdetét.

A Tornyai János Múzeum 2009 nyarán költözött ki a Dr. Rapcsák András út 16-18. szám alatti épületkomplexumból, mely a 21. század látogatói és múzeumszakmai igényeinek megfelelő módon bővül és újul meg. A kivitelezési munkálatok az utolsó szakaszba értek és csaknem készen áll az egykori foghíjtelken épült háromszintes, interaktív bemutatóhely. „A látványos raktár: butella, motolla, behívótábla” - a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum látogatóbarát fejlesztése című, DAOP-2.1.1/B-09-2009-0012 azonosítószámú projekt keretében megvalósuló közel 365 millió forintos fejlesztés nyomán – ebből a Magyar Állam és az Európai Unió támogatása több, mint 309 millió forint – a közgyűjteménybe érkezőket új bejárati portál fogadja. Az emeleti részen időszaki kiállítások várják majd az érdeklődőket, míg a pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló látványraktárban lesznek megtekinthetőek a közönség elöl eddig elzárt, kiemelkedő jelentőségű tárgyegyüttesek. E épületszárny földszintjén, a Szegfű utca felé néz a Tornyai János Múzeum új szakkönyvtára, ahol végre méltó és az érdeklődők számára is elérhető módon kerül elhelyezésre az intézmény közel tízezer kötetes könyvállománya. Az anyag döntő hányadát a múzeum gyűjtőköreit (néprajz, régészet, helytörténet, képzőművészet) lefedő szakkönyvállomány adja, és különösen jelentősek az állomány egyharmadát kitevő művészettörténeti és iparművészeti albumok. A nyilvános könyvtárban helyben kutathatóak lesznek még a magyarországi múzeumok évkönyvei és egyéb kiadványai is. A könyvtár legbecsesebb és egyik legrégebbi darabja a múzeum névadójának,

Tornyai Jánosnak

családi Bibliája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.