Közélet

Jövő hét végén kezdődik a nemzetközi halfesztivál + FOTÓK

Jövő hét végén kezdődik a nemzetközi halfesztivál + FOTÓK

2012. augusztus 23., csütörtök
Jövő hét végén kezdődik a nemzetközi halfesztivál + FOTÓK

Kétszáz mázsa hal várja az augusztus 31. és szeptember 2. között megrendezett XVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra kilátogató közönséget, mely hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát.

A Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi Partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a

Frank Sándor

Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet. Lassan nagykorú lesz a fesztivál, elfogadták, jegyzik, és a szegediek is a szívükbe zárták, hangsúlyozta a halfesztivál eszmei atyja és kitalálója Frank Sándor. Az idén is több százezer látogatóra számítanak, hogy bemutassák a híres szegedi halászlé főzési hagyományait, és népszerűsítsék a halból készült egészséges ételeket. A fesztivál ideje alatt a jóféle halak sülve, főve is megkóstolhatók.

Radnóti Ramon

értékesítési vezető a halfesztivált kísérő gazdag és változatos kulturális programokról számolt be. Három felállított színpadon (a Novotelnél, az Árvízi emlékműnél és a Partfürdőn) egymást váltják a neves hazai és külföldi táncegyüttesek, zenekarok, gyermekműsorok, ugyanakkor itt rendezik meg a Miss Alpok Adria Nemzetköz Szépségverseny és a Megye Szépe verseny Csongrád megyei döntő főpróbáját is. A fesztivált szombaton reggel 9 órakor Frank Sándor nyitja meg az újszegedi Partfürdő színpadán, de

Geszti Péter

és a Gringó Sztár meg a Joker együttes fellépésével a buli már pénteken délután megkezdődik.

A Nemzetközi Tiszai Halfesztivál egyik leglátványosabb eleme, a fesztivál hétvégéjén a vízi bástyára felállított óriás bogrács, melyben a legjobb féle szegedi halászlé folyamatosan rotyog majd. Itt mintegy 14 ezer adag halászlét főznek majd az esemény ideje alatt. A hagyományokhoz híven az idén is a jó halászléhez a paprikát a szögedi boszorkány az égből, ejtőernyőn alászállva dobja a bográcsba. A főzőcske közben a család apraja-nagyját remek programok várják, garantáltan senki sem fog unatkozni. A halételek mellett kiváló minőségű hazai borok és pálinkák hozzák hangulatba a kilátogató közönséget, akik rock, country, dixieland, népzene és cigányzene kíséretében mulatozhatnak. A kézműves vásár rengeteg különféle portékát kínál, a sátrak a régi hídtól majdnem az Árvízi emlékműig sorakoznak. Mindeközben lehetőség nyílik sétarepülésre, hőlégballonozásra és tutajozásra is. A halfesztivál tűzijátékkal és a lézershow-val zárul. Takó Zsuzsanna fesztiválszervező elmondta, a Partfürdőre eddig 130 csapat nevezett be a szombati halfőző versenyre, de még most sem késő jelentkezni azoknak, akik meg szeretnék szerezni a vasbogrács érdemrendet, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül eljutni az Örökös Halfőző címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek. A hagyományokhoz híven a honvédség is részt vesz a rendezvényen. Haditechnikai bemutatót tartanak, s kivonul a toborzó sátor is, hogy népszerűsítse a fiatalok körében a katonai hivatást. Az érdeklődők megkóstolhatják a kiváló katonai szakácsok által gulyáságyúban készült ízletes halászlevet. A Somogyi-könyvtár immár negyedik alkalommal vesz részt a halfesztiválon. Ahogyan azt Palánkainé Sebők Zsuzsanna igazgatónő elmondta, ők is be szeretnének kapcsolódni élő értékeink bemutatásába, s igyekeznek mindig valami újdonsággal előrukkolni. Ezúttal egy kiállítást rendeznek a szegedi gasztrokultúra megismertetésére. A Tolnai Világlap szegedi emlékszámát is megtekinthetjük, amelyből kiderül, melyik korabeli magyar közéleti személyiség, híres ember kedvelte a halászlét. Mindenképpen közéjük tartozott Munkácsy Mihály is, akinek világhírű alkotásait jelenleg is megtekinthetjük a Móra Ferenc Múzeumban. A könyvtár által rendezett kiállításon az érdeklődők megcsodálhatják Frank Sándor Vanesz-díját, amely a legmagasabb elismerés, amit a gasztronómia területén odaítélnek, valamint a mester gyűjteményéből származó 200 éves halkészletet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.