Közélet

Hajózási korlátozás lehet a Dunán, ha tovább csökken a vízállás

Hajózási korlátozás lehet a Dunán, ha tovább csökken a vízállás

2012. augusztus 18., szombat
Hajózási korlátozás lehet a Dunán, ha tovább csökken a vízállás

Az alacsony vízállás miatt azonnali beavatkozásra egyelőre nincs szükség a Dunán, ám ha a szárazság miatt tovább romlik a helyzet, akkor hajózási korlátozásokra kell számítani - közölte az MTI érdeklődésére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízott vezetője.

Németh József

tájékoztatása szerint a Mosoni-Duna alsó szakaszába Rajkánál az előírttal közel megegyezően mennyiségű, másodpercenként 30 köbméternyi víz érkezik. A betorkolló vízfolyások közül a Lajta és a Rábca vízhozama az időszaknak közel megfelelő értékű, míg a Rába másodpercenként 15 köbméteres hozama a sokéves augusztusi érték 80 százaléka. Bár a vízhozamok alapvetően elmaradnak az átlagtól, nem tekinthetők kiugróan alacsonynak - jegyezte meg a szakember. Közlése szerint a Mosoni-Duna alacsony vízszintjét elsősorban a dunai medersüllyedések következtében kialakult alacsony dunai vízállás okozza. Emiatt a folyó szintje mintegy egy méterrel alacsonyabb Győrben, mint három évtizede. Németh József szerint a Duna vízhozama nem számít extrémen alacsonynak: jelenleg az időszaknak megfelelő átlag mintegy 60 százalékát teszi ki. A Fertő-tó vízszintje 6 centiméterrel magasabb a sokévi átlagnál. Ez a térségben hullott kiugróan sok júliusi csapadéknak is köszönhető - mondta, hozzátéve, hogy Fertőrákoson 234 millimétert, a sokéves csapadékátlag háromszorosát mérték júliusban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.