Vélemény

Gyurta Dani és a hangoltság

Gyurta Dani és a hangoltság

2012. augusztus 3., péntek
Gyurta Dani és a hangoltság

Az olimpia annyira lefoglal, hogy eszem ágába sem állt cibálgatni az egér farkát, de – ami a közösségi oldalaknak hála – Gyurta-jelenségként terjedni kezdett, az valami elképesztő. Nem állhattam meg, hogy bele ne kattogjak ebbe az egyre zavarosabb és egyre szégyenteljesebb honi irogatós közegbe.

Van egy nagyon mély és találó kifejezés arra, amivel az ember az életben elfoglalt helyét, szellemi, lelki érettségét, gondolati és fizikai teremtőképességét megjelölhetjük: hangoltság. Ehhez rímel még az éberség szavunk is. Nos, Gyurta Dani aranyérme, sportolói nagysága mellé fellebbentette nekünk az ő érzelmi, gondolati minőségének is egy szeletét néhány mondatos nyilatkozataival. Azt például, hogy milyen hangoltsággal tud bugyogó lelkét még jobban megkavarva, feszült szellemét tovább citálva újabb és újabb erőhullámokat átadni izmainak. A medencéből friss világcsúccsal épp kimászó, s a kamera előtt nyilatkozó úszó az édesanyjáról beszélt később pedig arról, hogy milyen érzéssel tölti az el, hogy egy kis ország sportolója a legjobb lehet, s maga mögé szoríthatja a nagyokat. Az előző mondatokat csak-csak elengedte volna a füle mellette a sok éterbe rondító, előítéletekkel teli kommunikátormotor, de amikor a bajnok arról is szólni mert, hogy ő úgy érezte 15 millió magyart kell bevinnie a célba, na ez már sok lett. Megszületett a Gyurta-jelenség, melyben megmutatkozik, hogy milyen szánalmas és kicsinyes kis társadalom még mindig a miénk magyaroké. Mennyire kódolt még bennünk az őszinte nemzeti gondolatokkal szembeni gúny, ciki, röhej néhol az öreges félelem, lenézés, anakronizmus, paranoia stb. Életkortól, társadalmi hovatartozástól is függő világnézet ez. Véleményformáló emberek dobálják le – megfeledkezve magukról – maszkjaikat, s mutatják meg ország-világnak, hogy milyen is az ő hangoltságuk. Mennyire gyermeki még az érzelmi intelligenciájuk és milyen zárt, alacsonyrezgésű a szellemi világuk. És a legsötétebb, patás-szőrös-izzadságszagú műveleteik között az, ahogy a saját szintjükre próbálják lerántani Gyurtát, félműveltségükkel, félinformációikkal és prekoncepcióikkal együtt megdönthetetlen bizonyítékokat hazudva a cikkek, közösségi oldalak bejegyzései alá-fölé, miszerint ez a 15 millió magyaros duma szájba adott, sőt propaganda és már itt is a demokráciadeficit, a diktatórikus izék, meg az irredenta, meg a nagmagyaros jujjujuj. Ilyen kicsinyesek és sötétek vagyunk még mindig azokon a helyeken, ahol sokkal inkább kellene világítanunk. Hogyan jön bárki is ahhoz, hogy Gyurta Dániel hangoltságát megkérdőjelezze, összeesküvés-elméletek közé száműzze, és mindezt még elkezdje hirdetni is. Miért nem lehet érett, demokrata gondolkodóként abból kiindulni, hogy ez a fiú tényleg így gondolkodik, édesanyja adott neki plusz erőt és a világban érte szorító magyarság? Ami ha tetszik, ha nem bizony megvan 15 millió.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.