Közélet

Elhunyt Keszi Kovács László néprajzkutató

Elhunyt Keszi Kovács László néprajzkutató

2012. augusztus 28., kedd
Elhunyt Keszi Kovács László néprajzkutató

Életének 105. esztendejében elhunyt Keszi Kovács László néprajzkutató, filmoperatőr, valamint a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi Tanszékének egykori munkatársa - közölte a Magyar Néprajzi Társaság kedden az MTI-vel.

A kutatót még augusztus 18-án érte a halál, temetése szeptember 17-én 13 órakor lesz a Fiumei úti temető szóróparcellájában - tudatta a néprajzi társaság.

Keszi-Kovács László

etnográfus 1908-ban született, az állattartás, a földművelés, a közlekedés kérdéseit kutatta, néprajzi filmezéssel foglalkozott és számos szakmai tudományos testület tagja volt több évtizeden keresztül. A Néprajzi Múzeum muzeológusaként 1939-től útjára indította a magyar néprajzi filmezést, amelyben saját maga operatőrként és szerkesztőként is dolgozott, emellett számos magyar film, többek közt a Talpalatnyi Föld néprajzi szakértője is volt. Munkatársa volt többek között a Teleki Pál Tudományos Intézet (később Kelet-európai Intézet) Államtudományi Intézete Táj- és Népkutató Intézetének, a Néptudományi Intézetnek, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi Tanszékének, valamint tudományos főmunkatársa volt az MTA Néprajzi Kutató Csoportjának. Finnországi tanulmányai hatására finn mintára dolgozta ki a Néprajzi Múzeum Etnológiai Adattára, valamint a Néprajzi filmes fényképtár struktúráját, és az ő nevéhez fűződik a finnugor kongresszusok alapötletének megvalósítása, és az 1960-as évek elején a finn-magyar kulturális kapcsolatok felélesztése és megerősítése. Csaknem másfél évtizeden át szerkesztette a Magyar Néprajzi Társaság tudományos folyóiratát, az Ethnographiát. A Magyar Néprajzi Társaság 1991-ben Györffy István emlékéremmel tüntette ki, majd tiszteletbeli tagjává választotta, századik születésnapjára pedig egy dupla DVD-t jelentetett meg, amely a kutató Néprajzi Múzeum Filmarchívumában őrzött filmjeit és a róla készült portrékat tartalmazta. Az általa 1941-1944 között vezetett erdélyi Borsa-völgy néprajzi kutatás eredményeit összegző kandidátusi disszertációja szintén 100. születésnapján jelent meg az Európai Folklór Intézet kiadásában. Emellett mind módszertanában, mind közölt anyagában korszakos jelentőségűnek tartják a kolozsvári hóstátiak temetkezéséről írt munkáját is. A kutató 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének polgári fokozatát vehette át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.