Dugonics téri felújítás – tartják a menetrendet + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Időarányosan halad a Dugonics tér és környékének felújítása, igaz a kivitelezőt már érte egy-két meglepetés a munkálatok június eleji megkezdése óta. Az 50-70 parkoló megszűnésével is járó rekonstrukció decemberi határidejét egyelőre úgy tűnik, tartani tudják.

„Tapasztalható volt a közelmúltban megtorpanás a munkálatokban, de egyelőre tartja a vállalkozó az elvárt ütemet, hiszen jó pár dologgal előrébb tart, mint azt terveztük” – tájékoztatott Máté Tamás. A Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója hozzátette, voltak, vannak és lesznek is felszín alatti „meglepetések”, ez velejárója az ilyen jellegű beruházásoknak. „Szerencsére olyan mértékű akadállyal még nem találkoztunk, amely a teljes beruházást megakasztotta volna. A munkálatokat a Móra Ferenc Múzeum szakemberei is folyamatosan figyelik, illetve a kivitelező feladata a folyamatos lőszer- és fémanyagmentesítés biztosítása” – mondta el Máté Tamás.

Jelen beruházásnál nincs előírva előzetes régészeti feltárás, s eddig mindössze néhány kerámiatárgy került elő a föld alól. Mint ismeretes, az 1879-es árvíz után feltöltötték a belvárosi részt, a felszíni viszonyokhoz igazodva változó mértékben, így nem tudható pontosan, milyen mélyen is bukkanhatnának régészeti ritkaságokra. A Dugonics tér felújítása során már több alkalommal is mentek az árvízi szint alá az elmúlt közel két hónapban, s 18-19. századi rétegeket is érintettek, a régészeti középkori szintet nem érték el.

A Somogyi utcában hamarosan kezdődik az útépítés

no images were found

A Dugonics téren és Somogyi utcában a közműmunkálatok vége felé közelednek, amit útépítés követ. A parkban közműépítés folyt és a kertészeti munkák előkészítését végzik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felső földréteget elhordják és az új terepszinteket, járdák helyeit alakítják ki. „Az Árpád teret egyelőre csak depónak használja a kivitelező, de hogy előre lássuk, akadályozhat-e bennünket bármi is a föld alatt, kutatóárkokat ástak a terepszint alatti közművek és a felszín alatt található állapotok feltárására” – jegyezte meg a projektigazgató. Az árkokat már visszatemették, és a közműrajzokhoz képest jelentős eltéréseket nem tapasztaltak.

Az Eötvös utcában a közműépítés és az épületszigetelések lényegében elkészültek, ott is az útépítés előkészítését végzik jelenleg. Hasonló a helyzet a Toldy utca óvoda felőli részén, a fél útpályáig az épületszigeteléseken túl vannak, illetve a közműépítést is befejezték gyakorlatilag. Azon a területen a gyengeáramú hálózatok kiépítése után kezdődhet az útépítés, illetve a másik fél útpálya bontása. Az Apáthy utcánál a szálloda kivitelezőjével is egyeztetnek, a szigetelési munkálatokkal már végeztek, s a járdáknál elkészültek részben a közműkiépítések. Az úttest bontását augusztus első felében tervezik.

Eddig közel 70 parkoló szűnt meg

A kivitelezést végző SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. a közelmúltban körbekerítette a Dugonics téri szökőkutat is, ami csak kisebb, felületi kozmetikán esik át. Elemeket nem cserélnek a zenélő szökőkútnál, ám a meglévő felületeket megtisztítják, felületvédelmet kap, és természetesen ahol szükséges, pótlásokat is végeznek. Körbekerítésére egyrészt a gyalogosok kirekesztése miatt volt szükség, továbbá a szökőkutat is védik azzal, hogy elválasztják a különböző munkaterületeket egymástól.

no images were found

Máté Tamás hangsúlyozta, a felújítás teljes ideje alatt biztosítani fognak sávokat és átjárókat a gyalogosoknak, nem tervezik, hogy teljesen lezárnának szakaszokat, és a munkaterületen található ingatlanok megközelítését is mindvégig biztosítani szeretnék.

A Dugonics tér és környékének felújításával és az új zöldövezet kialakításával mintegy 50-70 szabadtéri parkolóhely szűnik meg a belvárosban. Az autókkal a környező, jellemzően szűk kis utcákban lehet parkolni, illetve a Honvéd téri parkolóházban.

Június elején adták át hivatalosan a munkaterületet a kivitelezést végző SADE-Magyarország Mélyépítő Kft.-nek, mely rekonstrukció a 2,25 milliárd forint értékű Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületei rehabilitációjának utolsó, 730 millió forintos eleme. A beruházás várhatóan decemberben zárul.

no images were found

Előző sztori

Atlétika: megvan a 125. magyar bajnoki Titán-érem!

Következő sztori

Szegeden nemrég nyílt, Magyarkanizsán mindig is volt szabad strand + FOTÓK