Közélet

Dugonics téri felújítás – tartják a menetrendet + FOTÓK

Dugonics téri felújítás – tartják a menetrendet + FOTÓK

2012. augusztus 1., szerda
Dugonics téri felújítás – tartják a menetrendet + FOTÓK

Időarányosan halad a Dugonics tér és környékének felújítása, igaz a kivitelezőt már érte egy-két meglepetés a munkálatok június eleji megkezdése óta. Az 50-70 parkoló megszűnésével is járó rekonstrukció decemberi határidejét egyelőre úgy tűnik, tartani tudják.

„Tapasztalható volt a közelmúltban megtorpanás a munkálatokban, de egyelőre tartja a vállalkozó az elvárt ütemet, hiszen jó pár dologgal előrébb tart, mint azt terveztük” – tájékoztatott

Máté Tamás

. A Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója hozzátette, voltak, vannak és lesznek is felszín alatti „meglepetések”, ez velejárója az ilyen jellegű beruházásoknak. „Szerencsére olyan mértékű akadállyal még nem találkoztunk, amely a teljes beruházást megakasztotta volna. A munkálatokat a Móra Ferenc Múzeum szakemberei is folyamatosan figyelik, illetve a kivitelező feladata a folyamatos lőszer- és fémanyagmentesítés biztosítása” – mondta el Máté Tamás. Jelen beruházásnál nincs előírva előzetes régészeti feltárás, s eddig mindössze néhány kerámiatárgy került elő a föld alól. Mint ismeretes, az 1879-es árvíz után feltöltötték a belvárosi részt, a felszíni viszonyokhoz igazodva változó mértékben, így nem tudható pontosan, milyen mélyen is bukkanhatnának régészeti ritkaságokra. A Dugonics tér felújítása során már több alkalommal is mentek az árvízi szint alá az elmúlt közel két hónapban, s 18-19. századi rétegeket is érintettek, a régészeti középkori szintet nem érték el.

A Somogyi utcában hamarosan kezdődik az útépítés

A Dugonics téren és Somogyi utcában a közműmunkálatok vége felé közelednek, amit útépítés követ. A parkban közműépítés folyt és a kertészeti munkák előkészítését végzik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felső földréteget elhordják és az új terepszinteket, járdák helyeit alakítják ki. „Az Árpád teret egyelőre csak depónak használja a kivitelező, de hogy előre lássuk, akadályozhat-e bennünket bármi is a föld alatt, kutatóárkokat ástak a terepszint alatti közművek és a felszín alatt található állapotok feltárására” – jegyezte meg a projektigazgató. Az árkokat már visszatemették, és a közműrajzokhoz képest jelentős eltéréseket nem tapasztaltak. Az Eötvös utcában a közműépítés és az épületszigetelések lényegében elkészültek, ott is az útépítés előkészítését végzik jelenleg. Hasonló a helyzet a Toldy utca óvoda felőli részén, a fél útpályáig az épületszigeteléseken túl vannak, illetve a közműépítést is befejezték gyakorlatilag. Azon a területen a gyengeáramú hálózatok kiépítése után kezdődhet az útépítés, illetve a másik fél útpálya bontása. Az Apáthy utcánál a szálloda kivitelezőjével is egyeztetnek, a szigetelési munkálatokkal már végeztek, s a járdáknál elkészültek részben a közműkiépítések. Az úttest bontását augusztus első felében tervezik.

Eddig közel 70 parkoló szűnt meg

A kivitelezést végző SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. a közelmúltban körbekerítette a Dugonics téri szökőkutat is, ami csak kisebb, felületi kozmetikán esik át. Elemeket nem cserélnek a zenélő szökőkútnál, ám a meglévő felületeket megtisztítják, felületvédelmet kap, és természetesen ahol szükséges, pótlásokat is végeznek. Körbekerítésére egyrészt a gyalogosok kirekesztése miatt volt szükség, továbbá a szökőkutat is védik azzal, hogy elválasztják a különböző munkaterületeket egymástól. Máté Tamás hangsúlyozta, a felújítás teljes ideje alatt biztosítani fognak sávokat és átjárókat a gyalogosoknak, nem tervezik, hogy teljesen lezárnának szakaszokat, és a munkaterületen található ingatlanok megközelítését is mindvégig biztosítani szeretnék. A Dugonics tér és környékének felújításával és az új zöldövezet kialakításával mintegy 50-70 szabadtéri parkolóhely szűnik meg a belvárosban. Az autókkal a környező, jellemzően szűk kis utcákban lehet parkolni, illetve a Honvéd téri parkolóházban. Június elején adták át hivatalosan a munkaterületet a kivitelezést végző SADE-Magyarország Mélyépítő Kft.-nek, mely rekonstrukció a 2,25 milliárd forint értékű Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületei rehabilitációjának utolsó, 730 millió forintos eleme. A beruházás várhatóan decemberben zárul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.