Közélet

Diplomáciai válság - Örményország megszakítja kapcsolatait Magyarországgal (FRISSÍTVE)

Diplomáciai válság - Örményország megszakítja kapcsolatait Magyarországgal (FRISSÍTVE)

2012. augusztus 31., péntek
Diplomáciai válság - Örményország megszakítja kapcsolatait Magyarországgal (FRISSÍTVE)

Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal pénteken, miután Magyarországról Azerbajdzsánba szállították, majd ott elnöki kegyelemben részesült Ramil Sahib Safarov, aki eddig Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katonatársa meggyilkolásáért.

Safarov

a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon tanult, és 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény katonatársát,

Gurgen Markarjánt

a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, és a Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közölte, a férfit pénteken szállítottak Azerbajdzsánba, a bakui igazságügyi minisztérium pedig arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem közvetlenül folytatja az ítélet végrehajtását. Safarov Azerbajdzsánba érkezése után azonban elnöki kegyelemmel visszanyerte szabadságát. A kegyelmi döntést

Ilham Aliyev

azeri államfő az ország alkotmánya alapján hozta meg. A kegyelmi rendelet kiadása után a 35 éves Safarovot azonnal szabadlábra helyezték. Helyreállt az igazság - jelentette ki szabadulása után Safarov, hozzátéve, hogy kész folytatni katonai szolgálatát. Az APA azerbajdzsáni hírügynökség beszámolója szerint köszönetet mondott Aliyevnek, az azeri haderő főparancsnokának a kegyelemért. "Bár nyolc évet töltöttem külföldön magánzárkában, sosem veszítettem el a reményt. Amikor elérkezett az idő, a főparancsnok megoldotta a kérdést. Kész vagyok tovább szolgálni országomat és népemet" - fogalmazott a férfi.

Szerzs Szargszján

örmény elnök Jerevánban ENSZ-tagállamok nagykövetei előtt bejelentette: Örményország péntektől megszakította diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal. "Hivatalosan bejelentem, hogy mától megszakítjuk diplomáciai kapcsolatainkat és minden hivatalos viszonyt Magyarországgal" - közölte az örmény elnök az Interfax hírügynökség tudósítása szerint, míg más hírügynökségek a kapcsolatok felfüggesztéséről írtak.

Örményország nem felejt és nem bocsát meg

"Sem én, sem Örményország nem fogadja ezt el. Az örmény nép ezt nem bocsátja meg" - fogalmazott Szerzs Szargszján az Interfax szerint. Az örmény elnök összehívta az ország nemzetbiztonsági tanácsát is. A jereváni elnöki hivatal honlapján közzétett sajtóközlemény szerint Szargszján a tanácskozáson egyebek között arról beszélt, hogy "a magyar hatóságok nagy hibát követtek el. Valójában üzletet kötöttek az azeri hatóságokkal". Szargszján azeri forrásokra hivatkozva arról beszélt, hogy "titkos tárgyalások folytak csaknem egy éve, s az ügyet végül a magyar miniszterelnök hivatalos bakui látogatásakor oldották meg". A Novosztyi Armenyii örmény hírügynökség beszámolója szerint az örmény államfő árulással vádolta meg Magyarországot. Szerzs Szargszján az ENSZ-tagállamok nagykövetei előtt arról beszélt, hogy Gurgen Markarjánt örmény volta miatt gyilkolta meg 2004-ben Budapesten azeri katonatársa. "Akkor mind az Európai Unió, mint a NATO arra szólított fel bennünket, hogy ne politizáljuk át ezt az ügyet, és bízzunk ennek a fontos blokknak az igazságszolgáltatásában" - mondta az örmény államfő.

Hrair Tovnaszján

örmény igazságügyi miniszter mélységes felháborodásának és csalódottságának adott hangot magyar kollégájának írt levelében amiatt, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak az életfogytiglani börtönre ítélet azeri katonatisztet. Az örmény miniszter newsarmenia.ru portál által szó szerint ismertetett levelében többek között úgy vélte,

Navracsics Tibornak

tudnia kellett, mi történik Ramil Sahib Safarovval a kiadatása után. Az Armenpress értesülései szerint Novruz Mammedov, az azeri államfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója korábban elismerte, hogy Ilham Aliyev azeri elnök felügyelete alatt közel egy éve titkos tárgyalás és levelezés folyt többek között a magyar igazságügyi szervekkel Safarov kiadatásáról. A magyar kormány álláspontja szerint Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint járt el. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Magyarországon meghozott büntető ítélet alapjául szolgáló cselekmény az ottani büntető törvénykönyv szerint is életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Valki László

nemzetközi jogász péntek este az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszakítása nagyon súlyos politikai figyelmeztetés. Valki László eltúlzott, aránytalan reakciónak minősítette az örmény lépést. Mindeközben paradicsommal dobálták meg és letépték a magyar tiszteletbeli konzulátus zászlaját Jerevánban Örményország Köztársasági Pártjának (HHK) hívei tiltakozásul azért, mert Budapest kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Sahib Safarovot. Az esetről az Armenpress hírügynökség számolt be internetes oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.