Kultúra

Bronzkori sírt tártak fel Szerbiában

Bronzkori sírt tártak fel Szerbiában

2012. augusztus 15., szerda
Bronzkori sírt tártak fel Szerbiában

A K.e. 2. évezredből való sírt tártak fel szerb régészek Viminaciumban, a Duna mentén.

Viminacium az ókori Róma provinciájának, a Moesia Superiornak volt a fővárosa fürdőkkel, arénával, lóversenypályával, és mellette hatalmas katonai tábort, castrumot is feltártak a régészek.

Miomir Korac

, az archeológiai projekt igazgatója elmondta a szerb hírügynökségnek, hogy a most talált sír és benne a kerámiából készült urna - vizsgálataik szerint - a bronzkorból való, az időszámítás előtti 2. évezred második feléből. A 43 centiméter magas kerámia urna gazdagon díszített, vésett, stilizált geometrikus motívumokkal, benne az elhunyt elhamvasztott csontjaival. Az eddig feltárt urnák közül ez a legszebb darab - hangsúlyozta az igazgató. A vezető régész arról is beszélt, hogy fölgyorsítják a munkát azon a helyen, ahol mamutcsontokat találtak négy évvel ezelőtt, mert újabb csontokra bukkantak. Viminacium 450 hektáron terül el Kostolac falu határában, Belgrádtól keletre, közel a Dunához. Az első régészeti feltárást ezen a területen 1882-ben

Mihajlo Valtrovic

kezdte, majd

Miloje Vasic

szakképzett archeológus folytatta a kutatást 1902-ben. A római kori város déli felén hatalmas temetőt tártak fel 13 500 sírral, festett sírkamrákkal, domborműves szarkofágokkal; üvegedények, kerámia tárgyak, pénzérmék tömege került elő a földből. 1973 óta a belgrádi Archeológiai Intézet égisze alatt folytatódik a feltárás Viminaciumban, nyolc éve a terület régészeti parkként működik és egész évben fogadja a látogatókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.