Közélet

Balog Zoltán: két államuk van a határon kívül élő magyaroknak

Balog Zoltán: két államuk van a határon kívül élő magyaroknak

2012. augusztus 19., vasárnap
Balog Zoltán: két államuk van a határon kívül élő magyaroknak

A határon kívül élő magyarok számára a nemzetük államának és az otthonuk államának egyaránt jó államnak, jó gazdának kell lennie - fogalmazott vasárnap ünnepi beszédében az emberi erőforrások minisztere a szlovéniai Lendván.

Balog Zoltán

a muravidéki magyarság központjában az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan részt vett a Szent Korona-körmeneten, majd a Szent István-szobor megkoszorúzása alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen, de találkozott a szlovén kulturális miniszterrel és a magyarság képviselőivel is. Ünnepi beszédében arra utalt, hogy a határokon kívül élő magyarok számára pluszt kell jelentenie annak, hogy "két államuk van", ez nem okozhat hátrányt számukra. Nemzetpolitikailag az a cél, hogy mindkét állam "jó állam" legyen számukra, mert azt a nagy átalakulást, amire a válság Magyarországot és egész Európát kényszeríti - gazdasági, közjogi, közigazgatási értelemben -, csak "jó államok" tudják végrehajtani - fogalmazott Balog Zoltán. Ahhoz, hogy ezt jól hajtsák végre, "meg kell nyerni a polgárok bizalmát". Ez legalább annyira fontos a szlovén állam, mint a magyar állam számára, s az is, hogy mindkét állam "jó gazdája" legyen a magyaroknak és a szlovéneknek - mondta. Balog Zoltán az MTI kérdésére válaszolva elmondta: vasárnapi lendvai látogatása keretében találkozott a muravidéki magyar önkormányzati vezetőkkel, a nemzetiségi kulturális intézmények és civil szervezetek irányítóival, valamint Ziga Turk szlovén oktatási, tudományos, kulturális és sportminiszterrel. A miniszteri megbeszélésekről szólva kifejtette: Ziga Turk felvetette, hogy szeretnék, ha a Magyarországon élő szlovének minél komolyabb támogatást és elismerést kapnának. Balog Zoltán hozzátette: egyetértettek abban, hogy nem szabad megengedni "a hangulatkeltést őshonos nemzetiségek ellen a szociális válság ürügyén". Sajnos, ilyen hangokat hallani ugyanis Szlovéniában - bár nem a hivatalos szervektől -, ennek ellent kell állni, "meg kell védeni a magyarok becsületét Szlovéniában és a határon kívüli nemzetrészek esetében". A miniszter beszélt arról is, hogy a szlovén kultúra napjának februári ünnepére Szentgotthárdra várják Ziga Turkot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.