Közélet

Alaptörvény képekben – a Fekete Házban a sok vihart kavart illusztrációk + FOTÓK

Alaptörvény képekben – a Fekete Házban a sok vihart kavart illusztrációk + FOTÓK

2012. augusztus 31., péntek
Alaptörvény képekben – a Fekete Házban a sok vihart kavart illusztrációk + FOTÓK

Első vidéki állomására, Szegedre érkezett Az alaptörvény illusztrációi címet viselő tárlat, amit októberig a Fekete Házban tekinthetnek meg az érdeklődők. Az ünnepélyes megnyitón a magyart jogásznemzetnek, az alaptörvényt pedig jogi remekműnek nevezte Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott.

Szegedet a nagyszerű gondolatok városaként említette a kiállítás pénteki megnyitóján

Kerényi Imre

, aki

Orbán Viktor

miniszterelnök üdvözletét is tolmácsolta az érdeklődőknek. A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett a nagy szegedi árvízre, ami után új, modern, európai város jött létre. Majd 1919-ben terror tombolt, s Szegeden támadt a gondolat, hogy ennek véget kell vetni.

Rózsavölgyi Józsefről

külön is szólt, hiszen a Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő kezdeményezésére mutatják be vidéki városokban is Az alaptörvény illusztrációi című anyagot. A magyar igazi jogásznemzet - fogalmazott a miniszterelnöki megbízott, hangsúlyozva, az Aranybulla volt az ötödik alkotmányunk volt, s mindössze kilenc év különbséggel alkottak az angolok először alkotmányt. Kerényi szerint az alaptörvény dögunalom, egy jogi szöveg, így egyfajta hordozórakéta kell alá. Eszbe jutott, hogy itt van a gazdag múltunk, a historikus festészet, és keresett tizenhat festőkollégát, akik százötven év metszéspontját megfestették.

„Egy szükségszerű változásnak az eredménye az új alkotmány, s ennek fontosságát sikerült vizuálisan is megjeleníteni. Tekintsünk egy új dátumként az alaptörvényre, egy megújulásnak a kezdetére” – fogalmazott a tárlat megnyitóján Tápai Péter, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője. Nem csupán az alaptörvényt illusztráló tizenhat alkotást tekinthetik meg az érdeklődők a Fekete Házban, hanem a Magyarország múltja, jelene és jövője címmel tavaly szeptemberben kiírt országos gyermekrajz pályázat 30 díjazott alkotása, illetve 33 olyan kiadvány, amelyek az alaptörvény megismertetése és népszerűsítése céljából készültek. Kerényi Imre arra biztatott, tanórák keretében fiatalok nézzék meg a tárlatot, s ilyen módon befogadhatják a közjogot. Az illusztrációkat eddig Budapesten, a Magyar Nemzeti Galéria „Hősök, királyok, szentek” kiállításán láthatta a nagyközönség. A művek szeptemberben Szegeden láthatók, októbertől Békéscsabán, majd Debrecenben, s várhatóan 2014 áprilisában érkeznek a képek Budapestre, ahol a gyűjtemény elfoglalja végleges helyét a Parlamentben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.