Közélet

Vádat emeltek a volt honvédelmi miniszter ellen (FRISSÍTVE)

Vádat emeltek a volt honvédelmi miniszter ellen (FRISSÍTVE)

2012. július 13., péntek
Vádat emeltek a volt honvédelmi miniszter ellen (FRISSÍTVE)

Vádat emelt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, MSZP-s országgyűlési képviselő és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) egykori közigazgatási államtitkára ellen pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség. A két érintett egyike sem tartja megalapozottnak a vádemelést. Az MSZP szerint közvetlen politikai befolyás alatt áll az ügyészség, a DK pedig arra szólította fel a vádhatóságot: állítsa le a Juhász Ferenc elleni "koncepciós eljárást".

Keresztes Imre

főügyész az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a főügyészség a vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja, amelyet

Juhász Ferenc

tettesként,

Fapál László

pedig felbujtóként követett el. A vagyonkezelési szabályok megszegése következtében a HM-et 43 millió forint vagyoni hátrány érte, amely nem térült meg - közölte. Az ügyészségi vádirat lényege szerint Fapál László hivatásos katonaként 1988-ban szolgálati lakást kapott, amelyet kedvezményes vételáron tíz évvel később megvásárolhatott. Fapál emellett 2001-ben a honvédségtől ingatlanépítésre munkáltatói kölcsönt is kapott, amelyet 2005-ben visszafizetett. 2005. február 11-én kérelmet nyújtott be Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez, hogy a korábbi lakásjuttatás, illetve a munkáltatói kölcsön ne jelentsen kizáró körülményt, így bérlakást kaphasson. Fapál Lászlónak közigazgatási államtitkárként a vezetői lakásellátás iránti igényét a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek kellett volna bejelentenie, és a jogszabály alapján kizárólag határozott időre, állami vezetői jogviszonya idejére, ezen tisztség betöltésének megszűnéséig kaphatott volna bérlakást. A kérelemről Juhász Ferenc miniszterként még aznap - a jogszabályi rendelkezéseket megszegve - egyedi döntést hozott, amelyben a kizáró körülmények alól a felmentést megadta, egyben megállapította, hogy Fapál László határozatlan időre kaphat HM-rendelkezésű lakást - közölte az ügyészség. A HM a XIV. kerületben egy 147 négyzetméteres, négy és fél szobás ingatlant vásárolt 65 millió forintért 2005. május 5-én. Még aznap - a lakásra 11 680 forintos havi bérleti díjat meghatározva - Fapál Lászlóval határozatlan időtartamú bérleti szerződést kötöttek. 2006. május 10-én Fapál László közigazgatási államtitkárként kérelemmel fordult a miniszterhez, hogy megvenné az általa bérelt lakást. A HM Védelemgazdasági Főosztály 2006. június 6-i, ezzel kapcsolatos javaslatát Fapál Lászlón keresztül terjesztette a miniszter elé. A személyét érintő javaslatot Fapál "egyetértőleg" terjesztette a tárcavezető elé, aki azt ugyanaznap "Rendben!" felirattal záradékolta. Fapál így 2006. július 4-én kedvezményes áron, 22,2 millió forintért vehette meg a 65,2 millió forintra értékelt ingatlant. A vádirat szerint Fapál László igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy - közigazgatási államtitkári tisztségét és jogállását az ügyintézés során szándékosan figyelmen kívül hagyva, a vonatkozó vagyonkezelési szabályokat kikerülve, illetve megszegve - Fapál László vételi jogosultja, majd kedvező vételi feltételekkel tulajdonosa legyen az állami ingatlannak. Az ügyről Juhász Ferenc az MTI-nek azt mondta: nem tartja megalapozottnak a vádat, mert egy olyan eljáráshoz kapcsolódik, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban -

Budai Gyula

elszámoltatási kormánybiztost tájékoztatva - már formailag törvényesnek talált. "Az ügyészség ráadásul - nyilvánvalóan politikai nyomásra - nem vette figyelembe, hogy van egy honvédelmi törvény és egy a katonák jogállásáról szóló szolgálati törvény" - közölte Juhász Ferenc, hozzátéve: ezek kimondják, hogy a katona állami beosztásba kerülve is katona marad - utalt Fapál László jogállására a volt tárcavezető -, ami kettős jogállást eredményez. Ilyen esetben pedig az érintettnek kedvezőbb törvényi eljárást kell alkalmazni, a neki kedvezőbb helyzetet kell figyelembe venni - jegyezte meg. Elmondta azt is: az ügyhöz hasonló esetek minisztersége előtt is megtörténtek a tárcánál. Juhász Ferenchez hasonlóan Fapál László sem tartja megalapozottnak a vele szembeni vádemelést. Az MTI megkeresésére Dezső Antal, Fapál László ügyvédje azt közölte, nem kapták meg hivatalosan a vádiratot, ezért az abban foglalt tényállást nem ismerik. Jelezte azonban, ha a vádirat tartalma megegyezik a gyanúsítás szövegével, akkor - álláspontjuk szerint - a vád azon a téves jogi felfogáson alapul, hogy Fapál László állami vezetőként igényelt és kapott lakást.

Dezső Antal

arra hívta fel a figyelmet, hogy Fapál László kettős jogviszonyban volt, és nem államtitkárként, hanem katonatisztként kapott lakást a HM-től. Mivel Fapál László katonatisztként kapott lakást, ezért nem lehet az ügyben az állami vezetőkre vonatkozó jogszabályokat alkalmazni, illetve a terhére róni - tette hozzá. Az MSZP szerint a párt képviselőjével, Juhász Ferenc volt miniszterrel szembeni vádemelés azt jelzi, hogy az ügyészség közvetlen politikai befolyás alatt áll. Az ellenzéki párt közleményében azt írta: miután vesztegetéssel nem sikerült meggyanúsítani, a főügyészség olyan ügyben vádolta meg Juhász Ferencet, amiről a Fidesz-kormány honvédelmi minisztere és a tárca is leírta, hogy "a honvédelmi és jogállási törvényeknek formailag megfelelő, az első Orbán-kormány gyakorlatát követő eljárás volt". Az ügyben szintén közleményt kiadó Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel az ügyészséget, hogy fejezze be "Orbán Viktor politikai céljainak kiszolgálását", és állítsa le a Juhász Ferenc elleni "koncepciós eljárást". A parlament tavaly decemberben függesztette fel Juhász Ferenc mentelmi jogát a legfőbb ügyész megkeresése után. A politikus az erről szóló szavazás előtti felszólalásában mentelmi jogának felfüggesztését kérte, mint mondta azért, hogy korrekt bírósági tárgyalás során tisztázhassa magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.