Bulvár

Rosszullétet okozhat a csütörtöki hőmérsékletváltozás

Rosszullétet okozhat a csütörtöki hőmérsékletváltozás

2012. július 19., csütörtök
Rosszullétet okozhat a csütörtöki hőmérsékletváltozás

A csütörtök délelőtt erősen felmelegedő időjárás miatt többen tapasztalhatnak koncentrációzavart, fejfájást, idegesebbnek, fáradtabbnak érezhetik magukat, míg a nap végén érkező markáns hidegfront migrénes fejfájást okozhat az arra érzékenyeknél - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Darányi Mariann

elmondta: jelenleg nincs front az ország felett, de intenzív melegedés zajlik a légkörben, dél, délnyugat felől. Késő délután viszont már északnyugat felől eléri az országot egy hidegfront. Ez a hőmérsékletváltozás pedig igénybe veszi az emberi szervezetet - tette hozzá. A meteorológus szerint, akiknek volt bármilyen sérülése, törése, vagy ízületi ficama, műtétje, azok "különösen érzik" a hőmérsékletváltozást. Darányi Mariann hozzátette: megfelelő életmóddal, pihenéssel lehet a tüneteket mérsékelni. Csütörtökön két baleset is történt az M7-es autópálya Budapest irányába vezető oldalán, a 77-es kilométer közelében Polgárdinál.

Németh-Kész Mónika

, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, először hajnalban három teherautó karambolozott, majd egy kora reggeli baleset miatt zárták le az útszakaszt. Az utóbbi balesetnek egy életveszélyes sérültje van. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Ezenkívül az említett három megyében, valamint Vas, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megye, valamint Budapest területére a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. A Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál egyaránt elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavakon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, illetve vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek. Darányi Mariann elmondta, hogy a hidegfront mentén heves zivatarokra is számítani lehet, amelyek kíséretében az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekre, felhőszakadásra és jégesőre, akár 2-5 centiméter átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet. A meteorológus azt is elmondta: mivel a hidegfront a déli, délkeleti megyéket később éri el, ott a napi középhőmérséklet pénteken 25 fok felett alakulhat. Ennek megfelelően az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre, Csongrád és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte 23-33 fok között alakul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.