Írjon nekünk

Közélet

Óriási programkavalkád az ÁGOTA XVI. évi Országos Táborában + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Az ÁGOTA Országos Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány és önkéntes közösség idei, XVI. évi ÁGOTA Táborának közel 300 lakója egy percet sem unatkozik. Több száz program valósul meg az „állami gondozottak országos találkozóján” július 21. és 31. között Szegeden.

A 300 résztvevő olyan fergeteges hangulatot él meg együtt Szegeden, hogy az maradandó élményt nyújt a tábor minden lakója számára. Az idei évi rendezvény programjairól kérdeztük Kothencz Jánost, az ÁGOTA életre hívóját és vezetőjét, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főigazgatóját.

– Milyen programok várnak idén a gyermekekre?

– Mindenek előtt olyan programrendszerben gondolkodunk immáron 16 éve, melyek egyértelműen a gyermekek felszabadultságát szolgálhatják. Nem utolsó sorban pedig alapvető üzenete ezeknek az országos táboroknak, hogy a gyermekek megtapasztalják, hogy Ők mindannyian az érdemeiktől függetlenül elfogadhatóak és szeretetre méltóak. Nagyon sokféle és rendkívül színes programok valósulnak meg folyamatosan. A megnyitó napjával például azonnal elindultak azok a „sportprogramok” (foci, ping-pong, kosárlabda, asztalitenisz, tollas) melyeket Kiss-Rigó László püspök úr és Soltész Miklós államtitkár úr kezdett meg a gyermekeinkkel közösen egy focipályán, egy közös focimeccsel. Itt szeretném kiemelni, hogy mind a Szeged-Csanádi Egyházmegye, mind az Emberi Erőforrás Minisztérium, mind a Csongrád Megyei Kormányhivatal az élén B. Nagy László kormánymegbízottal komoly segítséget nyújtott számunkra a tábor megrendezéséhez.

A kezdőrúgástól számított események sorozatában számtalan eredmény született már azóta, hiszen az ideérkezett több száz gyermek mind a 19 megyéből lelkesen versenyez. Ugyanakkor ezeken a versenyeken komoly barátságok is születnek. Úgy vélem, hogy a gyermekkel való foglalkozás és törődés legpartneribb formája, maga a gyermekkel való közös játék. Ez esetben a közös sport mutatja mindennek ékes bizonyítékát. Mindezen túl, a sport mellett több olyan kulturális programelem is megvalósul, melyek ugyancsak pozitív mintát adhatnak a gyermekeinknek.

Éppen ma, azaz kedd este élhetjük meg közösen azt az „ÁGOTA Bál” elnevezésű programot, melyre a családból kiemelt gyermekeink nagyon lelkesen készülnek. Az ÁGOTA-nak közel fél ezer önkéntese van ma Magyarországon. Közülük a fővárosi ÁGOTA csoport minden év országos táborában klasszikus táncokat tanít gyermekeinknek. A tangótól a foxtrottig, a csa-csa-csától a bécsi keringőig mindenféle táncot tanítanak az érdeklődő csemetéknek. Persze nemcsak a tánctanulásról szól mindez, hanem számos olyan kérdésről is szó esik ilyenkor, ami a kulturált viselkedés és az illem körébe esik. A gyermekek tehát egyfajta illemórát, etikettismeretet is kapnak ilyenkor, és nem utolsósorban táncot tanulhatnak. A felkészülés véget értével pedig egy nagyon színvonalas bemutatót is tarthatnak, melyet meghívott zsűri értékel. Idén, erre a programra Szeged Megyei Jogú Város Ifjúsági és Sportbizottságának tagjait kértük fel. Mihálffy Béla alelnök úr, Pocsai Blanka képviselő asszony, aki egyben a város oktatási bizottságának is elnöke, szívesen vállalták a felkérést.

A kulturált viselkedés témái közt fontos, hogy a gyermekek a tiszteletről is tanulhassanak. Tegnap egyik önkéntesünk István, aki egyébként egy négy danos kiokushin karatemester is, az egész tábornak egy óriási megmozgató edzést tartott, ahol számos alkalommal beszélt a gyermekeknek a tiszteletről és egymás megbecsülésének fontosságáról. Nagyon jó volt megtapasztalni, ahogyan csemetéink szinte itták a szavait. A kultúra és a tiszteletre való nevelés, valamint a sport, alapvető programelemei országos táborainknak.

Szintén fontos meg említeni azon programjainkat, melyek az idelátogató gyermekek identitás tudatát erősíthetik és egyben a gyermekek tolerancia készségét is alakíthatják. A „Roma Est” rendezvénysorozatunk szintén a kultúrával, a toleranciával és a roma származású gyermekek ön elfogadásának erősítésével foglalkozik. A gyermekek autentikus munkatársaink támogatásával, különböző roma hagyományokat elevenítenek fel és bemutatják ezeket egy az egész tábori közösséget megmozgató közös roma szokások megtanulásának lehetőségeivel. A hagyomány bemutatókon túl, ilyenkor zenélünk és táncolunk, illetve a lovári nyelv közkeletűbb kifejezéseit tanulhatjuk meg. Ezeken a programokon keresztül, a roma származású gyermekek megtanulnak büszkék lenni akár arra, hogy van a cigányságnak hagyománya, kultúrája, folklórja, nyelve és számtalan értéke. Sajnos általában is igaz, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élők egyfajta szégyen bélyegként élik meg az állami gondozottságukat, és mindez még terhesebb azokban az esetekben, amikor az állami gondozott egyben roma származású is. Ezeken a programokon sokat oldódnak ezek a félelmek, és ráérezhetnek a gyermekeink, hogy igenis értékesek, és nincs mit szégyelleniük a származásukon. Megtapasztalhatják, hogy a cigányság valójában érték és értékalapú identitást is jelenthet. Természetesen nemcsak kulturális és sportprogramokon vehetnek részt a gyermekek, hanem művészeti és igazán extravagáns felszabadultságot nyújtani képes ügyességi vetélkedőkön is.

Éppen kedden ért véget az a „városvetélkedő programunk”, melyben a gyermekcsoportjaink Szeged városában kijelölt, különböző állomáshelyeken számos feladat teljesítésével pont versenyben vehettek részt. Ebben aztán mindenféle furfangos esemény van ilyenkor. Például az egyik érdekes vetélkedőszám, hogy láblenyomatot kell gyűjteni a város lakóitól, de mindezt úgy, hogy az illető valóban egy fehér lapon a láblenyomatát hagyja a csoport felkérésének megfelelően. Hihetetlen jópofa és mulatságos helyzeteket élhettek meg a gyermekek és a városlakók egyaránt. Ezeknek a városvetélkedős programoknak köszönhetően számtalan lakos kezdett el érdeklődni a gyermekeink támogathatósága iránt, és nagyon nagy örömmel vonódtak be a különböző versenyszámokba. Természetesen ilyenkor több tucat kihívásnak is meg kell felelnie a csoportoknak, például indulót kell fogalmazni, vagy egyéb ügyességi feladatokat kell végrehajtani.

Az extravagáns programjaink tárházából még kiemelném a sok tucat közül, a „tűzoltón érkező nyári mikulásunkat”, aki egy jópofa tréfás bemutatkozás után több mázsa ajándékot és nyalánkságot oszt szét. Fergeteges hangulatot produkálunk ilyenkor, akárcsak a tűzijátékainkkal, hiszen amikor csak lehet, külön a gyermekeinknek szoktunk egy tűzijáték bemutatót is szervezni.

Hamarosan indul a „Toldi-verseny” is, ahol a gyermekek az erejüket és ügyességüket is bemutathatják. Kiváló hangulatot adva ezzel a tábor közösségének.

Az ÁGOTA Országos „Ki-Mit-Tud”, olyan tábori programunk, ahol a résztvevők közel 30 kategóriában mutathatják meg tehetségüket. Egyébként ezekre a programjainkra rendszeresen készülnek nagyon komolyan a gyermekeink már egész évben. Ilyenkor a szavalatok, vers és próza kategórián kívül a tánc, különböző színdarabok vagy éppen paródiák bemutatása révén adnak egymásnak nagyon sok örömöt a gyermekek.

Ugyancsak a gyermekeink értékességének megmutathatóságát és megtapasztalhatóságát szolgálja az „ÁGOTA Szépe” verseny, melyben a korcsoportos kategóriákon túl, nem mindig az esztétikai, küllemi jellemzők alapján bírál a zsűri, hanem a megszólalások és a kisugárzás is helyet kapnak. Minden csemeténk szép és csodálatos emberke.

A „Tábori film” estek is nagyon népszerűek a gyermekeink körében. Olyan filmeket szoktunk vetíteni a csemetéknek, melyek komoly tanulságot adhatnak számukra. Szintén népszerűek a „Tábori paródiák” programestjeink. Minden évben a gyermekek egy alkalommal egy paródia keretében kifiguráznak bennünket munkatársakat és ilyenkor nagyon jókat nevetünk magunkon.

Természetesen felsorolni is képtelenség azt a több száz programot, melyeket megvalósítunk a tíz nap alatt. Nagyon komoly „kézműves foglalkozások és készségfejlesztő szakkörök” vannak. A „Karaoke délutánoktól, a csoportos sorversenyekig”, az „esőfocitól az éjszakai vetélkedőkön” át egészen a „városi bolondballagásig”, mindent elkövetünk azért, hogy a gyermekek a lehető legnagyobb örömöket élhessék át. Mindemellett „strandolunk” sokat, és a már régről bevált „vízi parádé” is rendszeresen helyet kap a programjaink sorában. Holnap indulnak a „bűnmegelőzési programok”, ahol a rendőrség szakemberei tartanak játékos foglalkozásokat gyermekeinknek.

A felsorolt élményprogramokon túl nagyon komoly figyelmet szentelünk annak is, hogy a gyermekek felszabadultságával nyilván nemcsak az öröm, hanem az idehozott sebeik megoszthatósága is felszabadul, és bizony komoly igény van a csemetéinkben arra is, hogy ezekről beszélhessenek. Ezt támogatják a tábor harmadik napjától a „témakiértékelő klienscsoportos foglalkozásaink és a terápiás jellegű együttlétek”. Nagyon sok terapeuta és pszichológus van az önkénteseink sorában. A mentálhigiénés foglalkozás rendszerünk egyik legbeváltabb eszköze, a KÁSZPEM rendszerből ide ültetett, „téma specifikus felvezetői és értékelő csoport játékok, beszélgetések”. Olyan témákat tematizálunk, mint a család és jövőkép, a remény, a társadalmi megbecsülés és a teljesítmény kérdései. Alapvetően a gyermekek bizalomképét igyekszünk fejleszteni, segíteni igyekszünk őket a kiszolgáltatottság érzetük enyhítésében, támogatjuk őket a személyközi kapcsolathálójuk mind építőbb megélhetőségében, továbbá konfliktuskezelő technikákat tanítunk nekik, és fejlesszük a konszenzus teremtő készségüket is. Fontos, hogy erősítsük bennük az értékfelismerő képességet és a társadalmi normák iránti fogékonyságukat. És nem utolsósorban a jövőképüket is pozitív módon realizáljuk, valamint a teljesítményhez való viszonyukat is fejlesztjük. A témakiértékelő beszélgetéseink alkalmaival, melyeket klienscsoport jelleggel valósítunk meg, és amelyeknek a KÁSZPEM rendszer adja az alapját, valóban mély terapeutikus segítséget tudunk megvalósítani az ÁGOTA országos táborokban. Ezeket az együttléteket támogatják olyan autentikus segítők is, akik valaha szintén állami gondozottak voltak, és ma pedagógusok, rendőrök, szakácsok, vagy ép asztalos szakemberek és Ők minden évben visszajárnak pozitív példát mutatni és bátorítani, erősíteni sorstársaikat. Őket nevezzük „Segítői-autentikus alapkörnek”.

Ezeken túl nagyon sokat beszélgetünk a gyermekekkel. Ezek a beszélgetések a legkülönb helyzetekben adódhatnak. Tudatosan készítjük fel mindig munkatársainkat folyamatosan negyed évi kötelező képzésekkel, többek közt ezekre a helyzetekre is. Például van úgy, hogy egy-egy éjszakai esti mesélés közben vagy utána alakul ki olyan helyzet, hogy mélyebben beszélgetünk a gyerkőcökkel. Az ÁGOTA táborokban még a legnagyobb fiataljaink is, a 17-18 évesek is kérik rendszeresen, hogy meséljünk nekik igazi meséket a lefekvés után. Sokszor hajnali 2 órakor még magam is ott ülök egy szoba közepén, és zseblámpával a kezemben mesét olvasok a gyermekeknek. A törődésvágy nem ismer korhatárt, különösen igaz ez a családból kiemelt gyermekeimre.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeink transzcendenciára való fogékonyságát is szolgáljuk. Természetesen nem kötelező (bár minden évben részt vesznek a gyermekek), de rendszeresen van római katolikus szentmise is, melyet általában Podmaniczki Imre plébános úr celebrál a gyermekeinknek. Ilyenkor Imre atya olyan evangéliumi részletet választ, mely aktualizálható a gyermekeink sorsállapotára, és amely alapján kicsit biztatni és bátorítani tudja őket. A gyermekek nagyon szeretik a szentmisét, mert nagyon jó közösségi programként élik meg azt. Énekelnek és zenélnek, összekapaszkodnak, és együtt élik meg a reményt. Nálunk az ÁGOTA táborokban tehát van egyfajta pre-evangelizációs jellege a közösségünknek, ahol a gyermek előtt választási útként jelenik meg az Evangélium értékrendje, amelyről talán mondanom sem kell a tisztelt olvasónak, hogy az maga a Jóság értékrendje. Hiszen Jézus tanítása és útmutatása a földi élethez, maga az egyetemes emberi érték, amire mindannyian fogékonyak vagyunk és lehetünk. Hiszen ki ne akarna szeretve lenni és szeretni? Az ÁGOTA Alapítvány egy keresztény katolikus identitású és ilyen ihletettséggel tevékenykedő országos önkéntes közösség. De hitünket nem feltétlenül kateketikus formában adjuk át gyermekeinknek, hanem úgy, ahogyan az a számukra leginkább megragadható. Mindenekelőtt biztonságot adunk és nagyon mély elfogadó szeretetet nyújtunk. Mert csak ez adja meg a gyermeknek azt a szabadság érzetet, amiben választhat. Adott esetben választhatja az Evangélium értékrendjét. Méltán igaz tehát, hogy a „szél ott fúj ahol akar…”

– Hogyan bírják mindezt energiával az önkéntesek?

– Természetesen elfáradunk, hiszen a tíz nap alatt átlagosan a munkatársak nem alszanak többet 4-5 óránál. A vezetők talán még kevesebbet. Ilyenkor egy kicsit az ember immunrendszere is legyengül. A csemetéink nagyon jól érzik magukat velünk együtt, de sajnos mi nem aludhatunk ilyenkor annyit, amennyit szeretnénk. Egyrészt vigyázzuk az álmukat, másrészt előkészítjük a másnapot, vagy takarítunk és mosunk rájuk. A legfontosabb hogy minden erőfeszítésünk eredménye a gyermekek mosolya legyen. Mégis ezekben a tíznapos mennyországokban (ahogyan ők hívják ezt) töltődhetünk fel leginkább.

A legfontosabb cél az, hogy a gyermek tényleg megtapasztalja azt, hogy minden érdemétől függetlenül elfogadható és szeretetreméltó. Mi arra tanítjuk Őket, hogy Ők jók, és ezt a jóságot érdemes az önbecsülésük alapjául is hozzárendelniük, hogy ezáltal sikeresen illeszkedhessenek be a társadalomba és valóban haza kerülhessenek, amikor kilépnek az állami gondozás kapuin. Mi reményt építünk, és a bizalom sebeit gyógyítjuk. Így éljük meg az Evangéliumot.

Az ÁGOTA köszönetet mond a Szegedi Ipari Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézményének munkatársainak és igazgatójának, Garami Istvánnak, a MOL Új Európa Alapítványának és a Ramirent Kft.-nek.

Közélet

Videó: lebontották a Felső Tisza-parti Stadion kandelábereit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A lelátókat már korábban elbontották, csütörtökön pedig sor került a kandeláberekre is.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nemzetközi táncestet rendeznek az IH-ban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az érdeklődők megismerkedhetnek a legkülönbözőbb nemzetiségi táncok alapjaival.

Tovább olvasom

Hírzóna

Iparművészeti kiállítás és vásár nyílik a Nemzeti Színházban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Február 22-én, szombaton.

Tovább olvasom

Aktuál