Olimpia: Karakas Hedvig cselgáncsozó ötödik (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem sikerült érmet szereznie a vigaszágon bronzcsatát kiharcoló Karakas Hedvig cselgáncsozónak az 57 kg-osok versenyében, miután szoros vereséget szenvedett francia ellenfelétől.

Karakas Hedvig a vigaszági meccsét megnyerve jutott el a bronzcsatáig, míg ellenfele, a francia Automne Pavia az elődöntő elvesztésével. Pavia brit és ausztrál riválisát megverte, osztrák ellenfelét pedig szabálytalan fogásért leléptették, akár csak Karakassal szemben a brazil Rafaela Silvát a 16 között. Az idei Eb-n harmadik Paviát eddig csak egyszer tudta legyőzni a magyar cselgáncsozó, négyszer pedig kikapott tőle.

A bronzmérkőzésből még egy perc sem telt el, amikor a vezetőbíró mindkét versenyzőt intette fogásbontásért. Bár folyamatosan Karakas ment előre, a francia pedig hátrált, mégis 2:23-nál a magyar cselgáncsozó kapott újabb figyelmeztetést, így a francia jukóhoz jutott. Mint később kiderült, ez döntőnek bizonyult, a hátralévő időben ugyanis Karakas hiába próbált fogást találni ellenfelén, ez nem sikerült. A francia jól húzta az időt, a bírók pedig nem láttak okot, hogy őt is újra megintsék.

“Fantasztikus számomra ez az ötödik hely, mert amikor megsérültem, még az sem volt biztos, hogy egyáltalán jöhetek az olimpiára” – jelentette ki Karakas Hedvig. “Amikor legutóbb találkoztunk, ez a francia lány fél perc után eldobott, úgyhogy a mostani teljesítményem ennél sokkal jobb volt, annak elenére, hogy már nagyon éreztem a lábamat.”

no images were found

Illés Sándor, Karakas edzője szerint a francia Pavia megérdemelten nyert. “Ez így sikerült, a két intés jogos volt, Hedvignek egy kicsit agresszívebbnek kellett volna lennie. Végig a francia akarata érvényesült, sajnos Hedviget a sérülése is hátráltatta.”

Karakas első olimpiáján így is pontszerzőként, az ötödik helyen végett. A magyar dzsúdósok eddigi londoni mérlege emellett egy ezüst- (Ungvári Miklós) és egy bronzérem (Csernoviczki Éva). Kedden a 81 kg-os Csoknyai László lép tatamira.

Orosz riválison át a bronzcsatába

A 22 éves, 2009-ben vb-bronzérmes újpesti dzsúdós két győzelem és egy bírói döntéssel elvesztett negyeddöntő után a vigaszágon a tavaly Eb-harmadik Irina Zablugyinával találkozott. Kettejük párharcában az orosz 4-2-re vezetett.

A vigaszági meccsen két perc akció nélküli dulakodás után Karakas került először pontközelbe, már befogta ellenfele karját, de átfordítania nem sikerült. Két perc 18 mp volt hátra, amikor a magyar cselgáncsozót megintették. Továbbra sem sikerült egyik versenyzőnek sem támadást indítania, bár öt mp-cel a vége előtt, egy földharcban megint Karakasnak volt esélye megnyerni a meccset.

Következett az első értékelt akcióig tartó, háromperces hosszabbítás, amelyből még fél perc sem telt el, amikor Karakas egy jukót érő dobással eldöntötte az összecsapást. “Jól esett ez a dobás! A kondimmal sosem volt probléma, most sem hagyott cserben, ez mindig nagy fegyverem volt” – nyilatkozott Karakas arról, hogy egymás után második meccse a hosszabbításban dőlt el. “A lábam továbbra is fáj, sőt fokozódik a fájdalom, de nem foglalkozom vele, próbálom kiiktatni.”

“Tizenkilencre lapot húztunk, és bejött” – mondta Illés Sándor, Karakas edzője. “Ha megkapja második intését, akkor eldőlt volna a találkozó. De fordított, ami nem kis dolog.” Karakas győzelmével a harmadik helyért harcolhat, ellenfele az Eb-harmadik francia Automne Pavia lesz, aki az elődöntőben a világbajnok japán Macumoto Kaoritól kapott ki.

Karakas bírói döntéssel kapott ki, s került vigaszágra

A magyar dzsúdós hölgy azzal az Európa-bajnok, vb-bronzérmes román Corina Caprioriuval mérkőzött, aki kettejük párharcában 2-1-re vezetett, legutóbbi meccsüket azonban Karakas nyerte.

A negyeddöntőben felváltva próbált dobást indítani mindkét versenyző, de nem bírtak egymással, így érvényes akció – és intés – nélkül telt el az öt perc. A háromperces, első értékelt akcióig tartó hosszabbításban sem változott az összecsapás képe, Karakasnak és ellenfelének is akadt ígéretes dobásindítása, de mindegyik kísérlet sikertelenül zárult. A találkozó így bírói döntéssel ért véget, s a bírók 2-1 arányban a román cselgáncsozót látták jobbnak. “Nem szoktam a bírói döntéseket kritizálni, ha így döntöttek, a szívük joga” – nyilatkozott Karakas. “Nehéz volt a román lány ellen dzsúdózni, mert alacsonyabb nálam, s ezért nagyon mélyen dolgozik, jól össze tud zárni.”

Illés Miklós, Karakas edzője szerint a bírók akár dönthettek volna fordítva is: “Ha Hédit hozzák ki győztesnek, akkor sem érhette volna szó a ház elejét. Az aktuális Európa-bajnok ellen egy kis plusz hiányzott a győzelemhez, nyilván a sérülés is zavarta, de nem akarjuk erre fogni. Ezt a meccset most elfelejtjük, s megyünk tovább a vigaszágra.”

Karakas Hedvig a negyeddöntőben

no images were found

Az újpesti dzsúdós a spanyol Concepcion Bellorin legyőzése után a nyolc közé jutásért már jóval nehezebb ellenféllel, a világbajnoki ezüstérmes brazil Rafaela Silvával találkozott. Silva az első meccsén könnyedén verte a német Miryam Ropert.

A brazil indította az első támadást, de nem sikerült végigvinnie. Másfél perc múlva intették Karakast, aki nem talált fogást ellenfelén. Aztán újra Silva indított egy dobást, amiért a vezetőbíró vazarit ítélt, de a zsűri jelezte, hogy visszanézik a jelenetet. A tanácskozás vége az lett, hogy szabálytalan lábra fogásért 2:51 perccel a vége előtt leléptették a brazilt.

Silva nem akarta elhinni az ítéletet, a fejét fogva a tatamira vetette magát, alig akart felállni. Fél óra múlva még mindig vigasztalhatatlan volt, a hangosan zokogó versenyzőt edzője támogatta az öltözőbe. “Azt hittem, a bíró törli majd a vazarit, de aztán Sanyi bácsi (Illés Sándor, Karakas edzője) szólt, hogy le fogják léptetni – nyilatkozott Karakas. “Silva egy évvel fiatalabb nálam, de ahhoz képest nagyon taktikus versenyző, balos alapállású, arra kellett figyelnem, hogy a bal kezével ne fogjon rá a csípőmre. Amikor eldobott, igyekeztem kikerülni az ippont, így meg is húztam a lábamat, de a továbbjutás mindenért kárpótol.”

Karakas Hedvig nyolcaddöntős

no images were found

A 22 éves, 2009-ben vb-bronzérmes dzsúdós a 16 közé jutásért a spanyol Concepcion Bellorin ellen lépett tatamira. Karakas eddig háromszor találkozott kilenc évvel idősebb ellenfelével, s kettejük párbajában 2-1-re vezetett.

A szabadkártyával olimpiai résztvevő Bellorin az első perctől védekezésre kényszerült. Karakas kezdeményezett többet, másfél perc elteltével intették is a spanyolt. A folytatásban a magyar cselgáncsozó többször is földharcban kerekedett ellenfele fölé, leszorítással, majd karfeszítéssel próbálkozott, úgy tűnt, csak idő kérdése, mikor szerez pontot. Azonban elég volt egy pillanatnyi kihagyás, s Bellorin jukót érően dobta el Karakast, s ekkor már csak 54 mp volt hátra a meccsből. Az újpesti dzsúdós még nagyobb sebességre kapcsolt, s 12 mp-cel a vége előtt egy ippont érő akcióval megnyerte az összecsapást.

“Nem volt tökéletes a felkészülésem, sérülés miatt egy hónapot ki kellett hagynom, még hiányzik a szőnyegbiztonság” – nyilatkozott Karakas. “De mindent meg fogok tenni a jó szereplésért, a dzsúdósok két érme még plusz lökést adott nekem is, s megnyugtatott.”

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: Dél-Koreát verniük kell Ilyéséknek az olimpián

Következő sztori

A tudatos fogyasztói döntést segíti elő a „magyar termék” rendelet