/

Megkezdődött Szegeden a VII. Nándorfehérvári Emléknapok + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hetedik alkalommal rendeznek Nándorfehérvári Emléknapokat Szeged-Alsóvároson a Mátyás téren, s ezúttal is történelmi emléküléssel vette kezdetét az 1456-os török felett aratott diadal évfordulójához kapcsolódó programsorozat.

Péntek délután a Dóm téri Pantheonban koszorúzták meg Hunyadi János és Kapisztrán János szobrát a Szegedi Rovásírók Egyesülete kezdeményezésére, ezzel kezdetét vette a VII. Nándorfehérvári Emléknapok programsorozata. A szervezőket az a cél vezérelte, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett dicső és világraszóló győzelmeinkről is megemlékezzünk, ezért most szombaton ismét középkori időutazásra invitálják az érdeklődőket a nándorfehérvári diadal évfordulóján. A jeles esemény egyik főszervezője, Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő elmondta, a rendezvény városrészi programból igazi szegedi látványossággá nőtte ki magát az elmúlt évek alatt.

A ferences rendházban péntek délután tartott megnyitón Kohári emlékeztetett, a helyszín sem véletlen, 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezette dél felé vonuló keresztesek megálltak Szegeden. A történelmi emlékülésen Bagi Zoltán Péter, a Csongrád Megyei Levéltár főlevéltárosa a késő középkori határvédelmi rendszer és Mátyás király hadszervezetről tartott előadást az érdeklődőknek.

Szombaton a hagyományoknak megfelelően reneszánsz családi napot rendeznek a Mátyás téren. Idén is több újdonsággal rukkoltak elő a szervezők: a középkori zenét játszó Sub Rosa régizenei együttes és az Igriczek zenekar is részt vesz a rendezvényen, valamint megcsodálhatjuk a Serenissima Wratislavia lengyel történelmi táncegyüttesnek a Pavane-nal közös produkcióját. Rikkancsok terjesztenek majd egy különleges ingyenes újságot is, mely a 15. század érdekes híreit dolgozza fel a mai újságírói nyelvezettel, szófordulatokkal, humoros elemekkel.

A VII. Nándorfehérvári Emléknap programjaiért tekintse meg a rendezvény plakátját!

no images were found

Előző sztori

Főhajtás Hunyadi és Kapisztrán emléke előtt + FOTÓK

Következő sztori

Kürtszóval vonultak a kamionok Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek