Közélet

Megjött a hidegfront, itt a riasztás!

Megjött a hidegfront, itt a riasztás!

2012. július 14., szombat
Megjött a hidegfront, itt a riasztás!

Szombat délután elérte az országot a hidegfront, amely várhatóan több napra mérsékeli a meleget. A várható erős széllökések miatt az ország északnyugati felében több térségre már elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében már 1-3 órán belül erős, az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre kell készülni. A Balatonnál és a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, illetve vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Török László

, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: az ország jelentős részén még napos, meleg idő van. Több megyére - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna - még szombatra is a hőség miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Emellett viszont már a várható zivatarok, illetve erős széllökések miatt több megyében - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy - van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. A meteorológiai szolgálat honlapján azt írta: a hidegfront átvonulásában helyenként kialakuló zivatarokat többfelé viharos széllökések kísérik. Néhol, főként északnyugaton és nyugaton olyan heves zivatarokra is számítani lehet, amelyek során 90 kilométer/órás erősséget meghaladó szélrohamra, 2 centiméteres átmérőjű jégdarabokra is számítani kell. Vasárnap délutánig elsősorban délen és keleten fordulhat elő helyenként zivatar, északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Ennek megfelelően vasárnapra Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.