Magyar katonákra támadtak bosnyák futballhuligánok

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megsérült három magyar EUFOR-katona vasárnap este Szarajevóban, amikor helyi futballhuligánok rájuk támadtak – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI érdeklődésére hétfőn.

Az MTI a HM-től megtudta: a magyar békefenntartók éppen a kimenőjüket töltötték a boszniai főváros központjában, amikor megtámadták őket; a civilben lévő katonák közül hárman könnyebben megsérültek. A sérüléseiket ellátták, majd társaikkal együtt a katonák estére mindannyian biztonságban visszatértek a táborba. A helyi hatóságok megkezdték az eset kivizsgálását – tették hozzá.

A hvg.hu diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy a tömegverekedésbe 6-8 magyar katona keveredett bele. A támadás oka az volt, hogy a “feltüzelt fiatalok” bolgároknak nézték a magyarokat. Néhány nappal korábban Szófiában a Levszki Szófia játszott az FK Szarajevó csapatával.

Magyarország jelenleg 170 katonával járul hozzá az EUFOR-művelethez. A magyar békefenntartók feladata szeptember 1-jéig a tömegkezelés, a területek és útvonalak biztosítása és ellenőrzése, járőrözés, területzárás, valamint ellenőrző-áteresztő pontok telepítése és üzemeltetése.

Az ősz első napjától azonban változik az EUFOR szervezeti felépítése, így a magyar kontingens feladata is: szeptembertől csak az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj (MNBN) törzsébe beosztott magyar tisztek és tiszthelyettesek, valamint egy logisztikai támogató elem marad a szarajevói Butmir táborban. A magyar műveleti század katonái itthoni állomásozással, készenlétben látják majd el missziós feladataikat.

Előző sztori

Labdarúgás: Lisztes nem levezetni jött Szegedre + VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Baleset a 451-es főúton, feloldották az útzárat (FRISSÍTVE)

Legutóbbi hasonló cikkek