Közélet

Magyar katonákra támadtak bosnyák futballhuligánok

Magyar katonákra támadtak bosnyák futballhuligánok

2012. július 23., hétfő
Magyar katonákra támadtak bosnyák futballhuligánok

Megsérült három magyar EUFOR-katona vasárnap este Szarajevóban, amikor helyi futballhuligánok rájuk támadtak - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI érdeklődésére hétfőn.

Az MTI a HM-től megtudta: a magyar békefenntartók éppen a kimenőjüket töltötték a boszniai főváros központjában, amikor megtámadták őket; a civilben lévő katonák közül hárman könnyebben megsérültek. A sérüléseiket ellátták, majd társaikkal együtt a katonák estére mindannyian biztonságban visszatértek a táborba. A helyi hatóságok megkezdték az eset kivizsgálását - tették hozzá. A hvg.hu diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy a tömegverekedésbe 6-8 magyar katona keveredett bele. A támadás oka az volt, hogy a "feltüzelt fiatalok" bolgároknak nézték a magyarokat. Néhány nappal korábban Szófiában a Levszki Szófia játszott az FK Szarajevó csapatával. Magyarország jelenleg 170 katonával járul hozzá az EUFOR-művelethez. A magyar békefenntartók feladata szeptember 1-jéig a tömegkezelés, a területek és útvonalak biztosítása és ellenőrzése, járőrözés, területzárás, valamint ellenőrző-áteresztő pontok telepítése és üzemeltetése. Az ősz első napjától azonban változik az EUFOR szervezeti felépítése, így a magyar kontingens feladata is: szeptembertől csak az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj (MNBN) törzsébe beosztott magyar tisztek és tiszthelyettesek, valamint egy logisztikai támogató elem marad a szarajevói Butmir táborban. A magyar műveleti század katonái itthoni állomásozással, készenlétben látják majd el missziós feladataikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.