Kozma: Ne támogassunk közpénzből szélsőséges rendezvényt! (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ne támogassunk szélsőséges rendezvényeket adófizetők pénzéből – hangsúlyozta Kozma József csütörtök délután. Az MSZP városi elnöke a megyeháza előtt tartott sajtótájékoztatón tiltakozott az EMI-tábor ellen, mellette Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke is felszólalt.

Egy törvényes, demokratikus berendezkedésű államban nincs helye uszító, szélsőséges nézeteket hirdető rendezvénynek, államilag támogatni mindezt elfogadhatatlan – hangsúlyozta Kozma József MSZP-s képviselő csütörtök délután a megyeháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. A politikus az Egyesült Magyar Ifjúság holnap induló tábora ellen tiltakozott, hangsúlyozva: A rendezvény témája Európa-ellenes, megosztja a magyarságot abban a nehéz időszakban, amikor éppen az összefogást kellene sürgetni.

Hanti Vilmos MEASZ-elnök szerint a Délvidéki EMI-tábor a szélsőjobb gondolatait terjeszti, hiszen az ott felszólalók is ezen eszméket vallják. Példaként említette Zétényi Zsolt jogászt, Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselőt és Pozsonyi Ádám publicistát, aki – mint mondta – 2009-ben a nácikhoz hasonló módon szerette volna megsemmisíteni a liberális gondolkodók (Spiró György, Konrád György, vagy Esterházy Péter) könyveit.

Az elmúlt két évben Hanti Vilmos szerint minimalizált szintre süllyedt a demokrácia hazánkban, melyet jól mutat az is, hogy közpénzből finanszírozva jöhet létre a tábor. Ostorozta a Jobbik politikáját, akik a keresztény értékrendet semmibe véve, az általános elégedetlenséget meglovagolva próbálják erősíteni szélsőséges nézeteiket. Emellett a kormányt is vádolta: szerinte a Fidesz a szélsőjobb vitorlájából fogja ki a szelet, programját másolva kíván szavazatokat nyerni. “Aki a szélsőjobb programját átveszi, az maga is szélsőségessé válhat” – emelte ki a MEASZ-elnök.

Strahl Zoltán: kulturális rendezvényt szervezünk

A sajtótájékoztatón Strahl Zoltán, az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) elnöke is részt vett. Mint mondta, a pártok és politikai ideológiák párhuzamba állítása és minősítése közben elsikkadt a lényeg: a tábor ugyanis a magyarságukhoz ragaszkodó délvidéki fiatalok rendezvénye, akiket a szerb sovinizmus megakadályozott abban, hogy ezt szülőföldjükön tarthassák. Az EMI elnöke hálás Szeged városának, amiért ezt a rendezvényt befogadta, és elszomorítónak tartja, hogy a kirekesztően viselkedő szerb kormányt állítják be követendő példának. “Egy kulturális rendezvényt szervezünk itt a Rendezvényházban, melynek a politikus meghívottak mellett történészek, tudósok, borászok, népművészek is a vendégei lesznek. Korlátolt gondolkodásmódra vall mindezt lesarkítani a pártpolitika nyelvére, mert nem erről szól” – hangsúlyozta Strahl Zoltán.

Default thumbnail
Előző sztori

Lakodalmi forgatag a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválon

Következő sztori

Magyar EP-képviselők keveslik a riói konferencián elért eredményeket

Legutóbbi hasonló cikkek