Jekyll és Hyde: horrormusicallel nyit a szegedi szabadtéri + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Július 6-án kerül sor a Szegedi Szabadtéri Játékok első bemutatójára, Frank Wildhorn lebilincselően izgalmas darabját, a Jekyll és Hyde-ot tűzik műsorra három előadásban. A borzongatóan démoni mű, a musical-thriller bámulatos színpadi megoldásokra ad lehetőséget.

A szabadtéri első közönségtalálkozóján a Jekyll&Hyde főszereplői és rendezője (Molnár László, Janza Kata, Tunyogi Bernadett, Forgács Péter) a Magyarországon 11 éve műsoron szereplő örökzöld musical keletkezéséről és hosszú életének titkáról beszéltek.

A színházkedvelők 2002-ben már láthatták Jekyll és Hyde történetét a Szegedi Nemzeti Színházban, de az idei bemutató alapjaiban fog eltérni tőle. A 2002-es előadás teljesen a Broadway-n előadott musicalre hasonlított, idén viszont rengeteg változást eszközöltek, hangsúlyozta Molnár László rendező, aki a darab főszereplője is egyben, ő alakítja egy személyben Jekyllt és Hyde-ot is. A történet szerint a jó nevű orvos, Henry Jekyll különleges széruma, mely elválasztja egymástól az emberben lakozó jót és gonoszt, vérfürdőhöz vezet. A skizofrénia témakörét középpontba állító darabban ugyanis az ő alakításában szólal meg Dr. Jekyll és Mr. Hyde is, és nemcsak az egész előadás során kell két jellemet magára öltenie, hanem a darab végén egy dalon belül kell, hogy hangnemet váltson.

Molnár László rendező az előadás próbáit a Győri Nemzeti Színházban kezdte meg, teljes nappalokat és éjszakákat töltött a nézőterén, hogy instruáljon, világítson, hangosítson, jeleneteken módosítson – egyszóval a lehető legjobb előadást „varázsolja” a színpadra. Ráadásul ő játssza a főszerepet is, amely önmagában sem nevezhető könnyű feladatnak. A skizofrénia témakörét középpontba állító darab ugyanis számára nem okozott problémát, hiszen mint fogalmazott, személyiségében is benne van ez a kettősség, egyformán izgalmas egyszerre a jó és a rossz bőrébe bújni.

A két fontos karaktert, Lucyt és Emmát játszó Janza Kata és Tunyogi Bernadett is izgalmas napokat tudhat maga mögött. Mindketten belebújtak már ugyanezekbe a szerepekbe több mint tíz évvel ezelőtt, hiszen a legendás Jekyll-előadásban ők is szerepeltek, ám az új rendezői koncepció miatt szinte újra kellett tanulniuk mindent. Ráadásul Bernadett egy vadonatúj dalt is kapott, amelyet korábban még nem hallhatott a magyar közönség.

no images were found

Mind a négy színész imád Szegeden játszani, hiszen valamennyiük karrierje vagy itt kezdődött, vagy pedig a Tisza-parti városban értek el kiváló szakmai sikereket. Janza Kata például a szabadtérin debütált az Elizabethben, Bernadettet pedig a Valahol Európában című musicalban vagy a Jézus Krisztus szupersztárban láthatta a közönség. Forgács Péter, a győri színház igazgatója és színésze ugyancsak emlékezeteset alakított az István, a királyban, de emlékezhetünk rá az Elizabethből is.

A rendező nem hajszolja túl a színészeket, a trópusi melegekre tekintettel nem reggel és délelőtt próbálnak a Dóm tér színpadán, hanem este 9 után. Ízig-vérig nyugat-európai produkciót ígér Molnár, monumentális díszlettel, óriási plexi falakkal, a nem mindennapi látványt 4 projektor biztosítja, lesznek tüzek a színpadon, gyilkosságok, emberek égnek, vér fog folyni, egyszóval minden adott lesz ahhoz, hogy meggyőzően elénk varázsolják a korabeli ködös London hátborzongató hangulatát.

Tíz év után mindenki túl van már a fiatal korral járó lelkesedésen, naivitáson, érettebben és tapasztaltabban térnek vissza a darabhoz, most több a lélek, kevesebb a technika, vallják a szereplők. Most inkább azon van a hangsúly, hogy legyen az előadásnak kisugárzása. Janza Kata kisfia szerint van édes, sós, savanyú, keserű és pont jó. A Jekyll & Hyde 11 év után ilyen lett, pont jó.

Minden szereplő és a rendező maximális erőbevetéssel készül, azt ígérik, a darab nagyot fog szólni. A direkt a Szabadtéri Játékok méreteire szabott művet az ország legnagyobb színházában, a Győri Nemzeti Színházban próbálták el a színészek, akik szombaton megérkeztek Szegedre. Az egyhetes próbasorozat után július 6-án hivatalosan is elkezdődik az idei Szegedi Szabadtéri Játékok a Jekyll és Hyde című kultuszmusicallel, amelyet még 7-én és 8-án tekinthet meg a közönség (esőnap július 9.).

no images were found

Előző sztori

Kosárlabda: Ivosev Marosvásárhelyen folytatja?

Következő sztori

Vezérigazgatóváltás a NIF-nél