Közélet

Hende: meg kell erősíteni a katonai képességeket!

Hende: meg kell erősíteni a katonai képességeket!

2012. július 3., kedd
Hende: meg kell erősíteni a katonai képességeket!

A honvédelmi miniszter szerint meg kell erősíteni a katonai képességeket a szűkös anyagi helyzethez mérten; több képességet nem veszíthet a honvédség.

Hende Csaba

kedden Budapesten, a katonai és légügyi attasék éves értekezlete előtt elmondott beszédében kiemelte: ilyen időkben különösen fontos, hogy "emberi erényekkel, jobb szervezéssel és több munkával váltsuk ki a hiányzó anyagiakat". Ezen a területen különösen fontos a katonadiplomácia területe - fűzte hozzá. A tárcavezető azt mondta, hogy az idei értekezlet bizonyos szempontból történelmi, hiszen a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat év elejei megalakulása óta először tartanak ilyen találkozót. Hende Csaba közlése szerint a Honvédelmi Minisztérium kapcsolatrendszerének elsődleges iránya a NATO és az Európai Unió tagországaival történő együttműködés. "Hazánk biztonságának egyik alappillére az ország euroatlanti értékek iránti elkötelezettségén alapuló NATO- és EU-tagság" - tette hozzá. A miniszter szólt arról is, hogy az attasérendszer átalakítása már az idén megközelítőleg 45 millió, 2013-tól pedig 190 millió forint megtakarítást eredményez, miközben a katonadiplomáciai képviseleti és nemzeti érdekeink nem csorbulnak. Az eddigieknél is fokozottabb mértékben kell érvényesülnie a szakmai ésszerűségnek, a szigorú takarékosságnak és a rendelkezésre álló források hatékony felhasználásának - hangsúlyozta. Hende Csaba elmondta azt is, hogy a nemzeti katonai stratégia ügyében lezárultak a szakmai és a tárcaközi egyeztetések; a kérdésben a nyár után ötpárti egyeztetést tartanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.