Gazdaság

Fazekas: együttműködés a kereskedőcégekkel

Fazekas: együttműködés a kereskedőcégekkel

2012. július 21., szombat
Fazekas: együttműködés a kereskedőcégekkel

Elengedhetetlen az együttműködés a kereskedőcégekkel a magyar mezőgazdaság, ezen belül a görögdinnye ágazat sikeréhez - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a Tesco áruházlánc magyar dinnyét népszerűsítő kampányának nyitó rendezvényén.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Agrármarketing Centrum az idén is közösen lép fel a magyar dinnye piaci pozíciójának erősítése érdekében, amiben szerepet vállal

Fazekas Sándor

miniszter és

Budai Gyula

parlamenti államtitkár is. A miniszter közölte: a tárca, az érintett szakmai szervezetek, valamint a kereskedelmi vállalkozások együttműködése fontos a 15 ezer hazai dinnyetermelőnek, mert ez hozzájárulhat az ágazat stabilitásához.

Gerry Gray

, a Tesco vezérigazgatója hangsúlyozta: jelenleg áruházaikban a magyar termékek aránya 74 százalék, és arra törekszenek, hogy a regionális magyar beszállítóikat először országossá, majd nemzetközivé tegyék. A Tesco tavaly 7,2 millió kilogramm magyar dinnyét értékesített, az idén pedig 9 millió kilogramm magyar dinnye eladásával számol a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák piacon.

Simonka György

, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke nagyra értékelte, hogy a szaktárca tavaly felkarolta az dinnyeágazatot, mert míg 2003-ban Magyarország a harmadik legnagyobb dinnyeexportőr volt, addig 2010-re a termelők megélhetése került veszélybe, és az ágazat tavaly éppen nullszaldós volt. Jelenleg kilogrammonként 40 forint körül van a dinnye nettó felvásárlási ára, amely 5-6 forint hasznot hoz a termelőnek, és ez már megélhetést jelent az ágazatban - ismertette a szövetség elnöke. Simonka György az MTI kérdésére elmondta: szeretnék, ha évente ezer hektárral növekedne a dinnyetermő terület Magyarországon, ehhez pedig arra van szükség, hogy megérje termelni. Emlékeztetett arra, hogy 2003-ban Magyarországon a jelenleginek több mint a duplája, 10 ezer hektár volt a dinnye termő területe. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a nyári élelmiszerlánc ellenőrzés során a hatóság kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, ezen belül elsősorban a görögdinnye ellenőrzésére. A vizsgálatokat egész nyáron folytatják. Az ellenőrzés első időszakában 146 hazai és 60 külföldi tételt vizsgáltak. A külföldi termékek mintegy negyede, míg a hazai dinnyetételek mindössze tizede volt kifogásolható. Az ellenőrök jelölési hiányosság, engedély nélküli előállítás és forgalmazás, vagy minőségi hiba miatt összesen közel két és félmillió forint bírságot szabtak ki, amelynek háromnegyedét külföldi termékekkel kapcsolatos hiányosságok miatt rótták ki. Öt esetben a külföldi görögdinnyének nem tudták igazolni az eredetét, és ugyancsak öt hazai termelőt, illetve kereskedőt büntettek meg engedély nélküli előállítás, illetve ismeretlen eredetű termék forgalmazása miatt. A dinnyeszállítmányokat zöldség-gyümölcs szakboltokban, szuper- és hipermarketekben és egyéb élelmiszerboltokban vizsgálták, ellenőrizték a nagykereskedőket, az út menti árusokat és az őstermelőket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.