Kultúra

Emlékezés az 1919. évi román megszállás áldozataira

Emlékezés az 1919. évi román megszállás áldozataira

2012. július 24., kedd
Emlékezés az 1919. évi román megszállás áldozataira

A Hódmezővásárhelyi Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend 2012. július 25-én, szerdán 18 órakor az 1919. évi román megszállás 93. évfordulóján megemlékezést tart a vásárhelyi mártírok emlékére a Kutasi úti emlékműnél, ahová kerékpáros menet indul délután öt órakor a Szent István templomtól.

Hódmezővásárhely határában zajlott az 1919-es esztendő egyik legszörnyűbb tömeggyilkossága, ahol román katonák 56 ártatlan, többségében vásárhelyi polgárt gyilkoltak meg. 1919. július 25-e reggelén a várost megszálló románok pribékje, a magát rendőrparancsnoknak kiadó Berényi László felhozatta a városháza börtönéből a korábban ártatlanul bebörtönzött helyi polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberek egy szakasznyi román katona kíséretében elindultak a város határába. A menetet rémülten figyelők közül Berényi többeket belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől 6 kilométerre lévő Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák a foglyokat csoportokba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság 56 áldozatának közel fele 30 év alatti volt, túlnyomó többségük szegény sorban élt. A Hódmezővásárhelyi Trianon Társaság és a Vitézi Rend szervezésében július 25-én, szerdán 17 órakor kerékpáros megemlékező menet indul a Szent István templom elöl; a szervezők rendhagyó, „biciklis történelemórán” és versekkel idézik fel a több mint kilenc évtizede történt tragédiát. A résztvevők az Epreskert és az Aranyág érintésével tekernek ki a volt Nagy Dezső tanyához, a kivégzés színhelyére. A Kutasi út 194-es km-nél álló emlékműnél Nagy Gyöngyi történész hallgató mond beszédet holnap este hat órakor. Az

alábbi linkre kattintva

tekintse meg a rendezvény plakátját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.