Közélet

Szegeden járt az államtitkár: fejlesztésekre van szükség az építőiparban + VIDEÓ, FOTÓK

Szegeden járt az államtitkár: fejlesztésekre van szükség az építőiparban + VIDEÓ, FOTÓK

2012. július 10., kedd
Szegeden járt az államtitkár: fejlesztésekre van szükség az építőiparban + VIDEÓ, FOTÓK

Munkahelymegtartó- és fejlesztő beruházásokra van szükség az építőipar területén 2013-ban is – jelentette ki Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár erről a Nemzetgazdasági Minisztérium februárban hirdetett pályázatának egyik nyertesénél tett látogatásakor beszélt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a mikro-, kis- és középvállalkozások számára munkahelyteremtő beruházások támogatására hirdetett pályázatán 57 Csongrád megyei vállalkozás szerepelt sikerrel, összesen 503,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerve. Országos szinten 584 vállalkozás jut forrásokhoz 7,3 milliárd forint értékben, 4010 munkahely kialakítását támogatva ezzel a konstrukcióval. A nyertes Csongrád megyei pályázók egyike a 100%-ban magyar tulajdonú, építőipari tevékenységgel foglalkozó Clean Star Complex Kft., ahol a fejlesztés eredményeként a jelenlegi 34 fős létszám megtartása mellett további 20 főt fognak foglalkoztatni. A munkahelyteremtő beruházás támogatási szerződésének aláírása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón

Kovács Zsolt

, a kormányhivatal igazgatója is köszöntötte a megjelenteket.

„Minden olyan esemény, amikor új munkahely teremtéséről számolhatunk be, azt jelenti, hogy azok az emberek, akik az adott térségben élnek, bíznak valamiben. Bíznak a jövőjükben, még akkor is, hogyha sokszor elég kilátástalannak tűnik” – jelentette ki az eseményen Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár jelentősnek nevezte, hogy az építőiparral is foglalkozó szegedi cég jóformán megduplázza foglalkoztatotti létszámát. Czomba hozzátette, az építőipar a gazdaság egyik fokmérője, így ha ez az ágazat betegeskedik, az egyértelműen mutatja a gondokat, s azok mértékét. Emlékeztetett, az elmúlt években 20 ezer álláshely szűnt meg az építőiparban. „A magyar kormány egyik legfontosabb feladata 2013-ban is, hogy olyan hazai vagy uniós beruházásélénkítő és ösztönző forrásokat keressen, találjon, és indítson be, amelyek az építőipar területén is számottevő javulással kecsegtethetnek, vagy legalább a holtpontról kimozdíthatják ezt a számunkra nagyon fontos iparágat” – szögezte le. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár megjegyezte, ha eredményeket akar elérni a kormány, akkor a kkv szektorra kell az erőket csoportosítani. „Tavaly 5 milliárd forintnyi forrás állt rendelkezésre e célra, idén a sikert látva pedig megdupláztuk ezt az összeget, s így több mint 4000 új álláshely jön létre országszerte. Ezek zömében a termelő szférában valósulnak meg, pontosan azokban a térségekben, ahol a legnagyobb a baj” – mondta el portálunknak az államtitkár. A 10 milliárdos keretből 7,3 milliárd forint kerül a vállalkozásokhoz, egyes pályázók ugyanis nem tudtak minden kritériumnak megfelelni. Arra a kérdésünkre, hogy a fennmaradt keretre kiírnak-e újabb pályázatot, Czomba közölte, ez kormányzati döntést igényel, de abban biztos, hogy munkahelyteremtésre vagy megőrzésre fogják fordítani a kimaradt forrást is.

Valamelyest javultak a megyei adatok

Orvosné Bánvölgyi Éva, a kormányhivatal munkaügyi központjának általános igazgató-helyettese közölte, megyénkben 20.592 fő nyilvántartott álláskereső volt idén májusban, ami az előző év azonos időszakához képest 1200 fővel kevesebb. Így a munkanélküliségi ráta 11,1%, ami 1%-kal marad el az országos átlagtól. „A Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatát tekintve Csongrád megye az ötödik helyen áll, amire büszkék lehetünk” – hangsúlyozta. Megyénkben a 62 közül 57 cég pályázott sikeresen, 269 új munkahelyet teremtve, illetve a meglévő 568 fős bázislétszámot is tovább foglalkoztatja, azaz 2 éven keresztül összesen 837 főnek adnak munkát. A vissza nem térítendő támogatás összességében meghaladja az 503 millió forintot. Ebből nyert el 38-at a szegedi székhelyű Clean Star Complex Kft., ahol a jelenlegi 34 fős létszám megtartása mellett további 20 főt fognak foglalkoztatni. Varga Róbert ügyvezető megköszönte, hogy a legnagyobb munkaadónak számító kkv szektor számára is kiírtak pályázatot. „Nehéz időszakon vagyunk túl, de optimistán látjuk a jövőt, mert látjuk a kormányzati segítséget, azt, hogy a foglalkoztatás bővítését tűzték ki célul” – jelentette ki a Clean Star Complex Kft. ügyvezetője. Hozzátette, az építőipar fellendülése lesz az első jele a válság enyhülésének. Tekintse meg a Telin TV Czomba Sándor államtitkárral készített interjúját is (Szeged Ma hírműsor, 2012. július 10.)! http://www.youtube.com/watch?v=bWcL6ci61Nw

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.